Terug
Gepubliceerd op 23/05/2023

Besluit  Gemeenteraad

ma 15/05/2023 - 20:30

Aanvullend reglement subsidie voor de aanleg van een gescheiden afvoersysteem van hemelwater en huishoudelijk afvalwater bij bestaande particuliere woningen.

Aanwezig: Koen Decleir, Voorzitter gemeenteraad
Karolien Damman, Burgemeester
Stefaan Vercooren, Rik Waeyaert, Toon Vancoillie, Lynn Vermote, Christine Logghe, Schepenen
Marc Vulsteke, Luc Vandermeersch, Jelle Vercoutere, Paul Kimpe, Birger Debacker, Jan Stoens, Dries Uyttenhove, Laurens Vandewalle, Stijn De Neve, Iris Plaisier, Rita Tyvaert, Steven Provoost, Mark Pollentier, Tim Deweerdt, Veerle Vanslembrouck, Gemeenteraadsleden
Sara De Meyer, Algemeen Directeur
Verontschuldigd: Ronny Vierstraete, Raadslid
Aanleiding, feiten en context
  • De gemeente Kortemark verleent momenteel een aanvullende premie op de premie van Fluvius voor de aanleg van gescheiden riolering (besluit gemeenteraad 17 mei 2010). Deze premie werkt op basis van de bewezen kosten.
  • Aangezien de premie van Fluvius gewijzigd is, is het aangewezen ook de gemeentelijke premie aan te passen.
  • Een aangewezen gemeentelijke aanvullende premie te voorzien omdat ervaring leert dat de subsidies van Fluvius soms ontoereikend zijn en het wenselijk is om hemelwater maximaal af te koppelen van de openbare riolering en in de mate van het mogelijke te hergebruiken, opdat dit een positieve invloed uitoefent op de efficiëntie en het rendement van de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
Relevante documenten
  • Huidig premiereglement van gemeente Kortemark (besluit gemeenteraad 17 mei 2010)
Juridische overwegingen
  • Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
  • De wet van 26 maart 1971 betreffende de bescherming van de oppervlaktewateren tegen verontreiniging;
  • Het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid
  • Het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne
  • Het besluit van de Vlaamse Regering van 9 juni 2006 houdende de vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen.
Publieke stemming
Aanwezig: Koen Decleir, Karolien Damman, Stefaan Vercooren, Rik Waeyaert, Toon Vancoillie, Lynn Vermote, Christine Logghe, Marc Vulsteke, Luc Vandermeersch, Jelle Vercoutere, Paul Kimpe, Birger Debacker, Jan Stoens, Dries Uyttenhove, Laurens Vandewalle, Stijn De Neve, Iris Plaisier, Rita Tyvaert, Steven Provoost, Mark Pollentier, Tim Deweerdt, Veerle Vanslembrouck, Sara De Meyer
Voorstanders: Koen Decleir, Karolien Damman, Stefaan Vercooren, Rik Waeyaert, Toon Vancoillie, Lynn Vermote, Christine Logghe, Marc Vulsteke, Luc Vandermeersch, Jelle Vercoutere, Paul Kimpe, Birger Debacker, Jan Stoens, Dries Uyttenhove, Laurens Vandewalle, Stijn De Neve, Iris Plaisier, Rita Tyvaert, Steven Provoost, Tim Deweerdt, Veerle Vanslembrouck
Onthouders: Mark Pollentier
Resultaat: Met 21 stemmen voor, 1 onthouding
Besluit

 

Artikel 1: De raad keurt volgend subsidiereglement voor het afkoppelen van hemelwater op privaat domein, voor de aanleg van een gescheiden rioleringsnet op privaat domein goed:

 

Subsidiereglement inzake de aanleg van een gescheiden afvoersysteem van hemelwater en huishoudelijk afvalwater bij bestaande particuliere woningen

Artikel 1: Definities

Aansluitingspunt

Punt waarop de private hemelwaterafvoer in de openbare riolering (RWA) of afvalwater in de openbare riolering (DWA) terecht komt.

Afkoppelingsdeskundige

Een door de gemeente of rioolbeheerder aangestelde deskundige die:

- technisch advies geeft voor het optimaal afkoppelen van het hemelwater op privaat domein.

- helpt bij de opmaak van een subsidieaanvraag.

Bestaande particuliere woning

Woning waarvan de 1e vergunning van de woning dateert van voor 2005.

Gescheiden openbare riolering

Een openbare riolering die bestaat uit een gescheiden leidingsnet voor huishoudelijk afvalwater (DWA) en hemelwater (RWA)

 

Artikel 2: Subsidie

§1. Binnen de beperking van de jaarlijks voorziene en goedgekeurde kredieten verleent het college van burgemeester en schepenen een subsidie voor het afkoppelen van hemelwater op privaat domein als een nieuw gescheiden rioleringsstelsel in de straat wordt aangelegd.

§2. De subsidie wordt slechts 1 keer per bestaand gebouw of gebouwencomplex toegekend.

§3. De maximale subsidie bedraagt 1.200 euro.

§4. De subsidie wordt berekend op basis van de afstand van het verste af te koppelen huisafvalwaterpunt tot het aansluitingspunt (DWA). Deze afstand is een afstand in vogelvlucht en wordt bepaald op basis van het plan opgemaakt door de afkoppelingsdeskundige.

De subsidie bedraagt 30 euro per begonnen meter. De eerste 4 meter afstand worden niet gesubsidieerd.

Voor het berekenen van het subsidieerbaar bedrag wordt volgende correctie toegepast: 1 meter buiten telt voor 1 meter. 1 meter binnen telt voor 4 meter.

 

Enkele voorbeelden van berekeningen:

  • Rijwoning of half openbebouwing tegen de rooilijn waar enkel het regenwater vooraan moet afgekoppeld worden.
    • Geen bijkomende premie (wel 500 euro van Fluvius)
  • Woning op 3,80m van het aansluitpunt.
    • Geen bijkomende premie (wel 500 euro van Fluvius)
  • Rijwoning tegen de rooilijn van 12m diep waar volledig door de woning moet worden gegaan. 
    • 12m x 4 = 48m (want binnenmeters); 48m - 4m (want eerste 4m afstand niet gesubsidieerd) = 44 m; 44m x 30 euro/m = 1.320 euro, maar wordt begrensd tot 1.200 euro (+ 500 euro van Fluvius)
  • Woning op 10,2m van het aansluitpunt. Er moet niet door de woning gegaan worden voor de afkoppeling. 
    • 11m - 4m = 7 m; 7m x 30 euro/m = 210 euro (+ 500 euro van Fluvius)
  • Woning op 3m van de rooilijn + er moet 6m door de woning gegaan worden voor de afkoppeling. 
    • 3m + (6m x 4) = 27 m; 27m - 4m = 23 m; 23m x 30 euro/m = 690 euro (+ 500 euro van Fluvius)

 

Artikel 3: Toekenningsvoorwaarden

Om in aanmerking te komen voor een subsidie moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

  • Dit reglement slaat op bestaande particuliere woningen waar de wettelijke verplichting tot afkoppeling op privaat domein ontstaat door de aanleg van een gescheiden riolering. De afkoppelingsplicht rust bij de eigenaar.
  • De subsidie is niet van toepassing in geval de verplichting om het afvalwater en hemelwater gescheiden af te voeren werd opgelegd in de stedenbouwkundige- of omgevingsvergunning.
  • De aanvraag moet worden ingediend voor de vastgestelde uiterste datum bepaald door de afkoppelingsdeskundige in samenspraak met het gemeentebestuur en de rioolbeheerder.
  • De afkoppelingswerken zijn uitgevoerd volgens het door het gemeentebestuur goedgekeurd afkoppelingsplan onder begeleiding van de afkoppelingsdeskundige.
  • De afkoppelingswerken moeten beëindigd zijn binnen de door het gemeentebestuur vastgestelde termijn, na advies van de afkoppelingsdeskundige en de rioolbeheerder.
  • Deze premie is een aanvullende premie op de subsidie van Fluvius voor de aanleg van een gescheiden stelsel. Enkel projecten waarvoor deze subsidie van Fluvius verleend is, komen in aanmerking voor de gemeentelijke premie.

 

Artikel 4: Aanvraagprocedure

De aanvullende premie dient niet apart bij de gemeente aangevraagd worden. De aanvraag van de subsidie van een gescheiden stelsel bij Fluvius is voldoende. Als bewijsstuk wordt het afkoppelingsplan bijgevoegd.

 

Artikel 5: Toekenning en uitbetaling

Iedere aanvraag wordt technisch en administratief onderzocht.

Het college van burgemeester en schepenen beslist al dan niet over te gaan tot uitbetaling van de subsidie. De beslissing wordt steeds ter kennis gebracht aan de aanvrager. Negatieve beslissingen worden gemotiveerd.

Uitbetalingen gebeuren 1x/kwartaal.

De subsidie kan slechts worden toegekend en uitbetaald na voorlegging van een conform keuringsattest.

De subsidie wordt aan de bouwheer, eigenaar of gebruiker (mits toestemming van de eigenaar) van het gebouw, gelegen op het grondgebied van de gemeente Kortemark, toegekend.

 

Artikel 2: Het gemeenteraadsbesluit van 17 mei 2010 betreffende het subsidiereglement voor de aanleg van een gescheiden afvoersysteem van hemelwater en huishoudelijk afvalwater bij bestaande particuliere woning wordt met ingang van heden opgeheven.

Dit subsidiereglement treedt vanaf heden in werking.