Enig artikel: De notulen van de gemeenteraad van 27 mei 2024 worden goedgekeurd.
Artikel 1: De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2023 voor haar gedeelte goed. Deze rekening wordt digitaal gerapporteerd aan de toezichthoudende overheid.
Artikel 2: De gemeenteraad neemt kennis van het schrijven van het agentschap binnenlands bestuur waarbij de gouverneur de jaarrekeningen van het OCMW en de gemeente over het dienstjaar 2022 goedkeurt, en van de rapportering van de financieel directeur overeenkomstig artikel 177 van het decreet lokaal bestuur (cfr. bijlage bij de jaarrekening 2023).
1° de vervulling van de opdrachten, vermeld in dit artikel;
2° de thesaurietoestand, de liquiditeitsprognose, de beheerscontrole en de evolutie van de budgetten;
3° de financiële risico's.
De rapportage van de financieel directeur wordt mee opgenomen in dit punt.
Artikel 1: De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2023 van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed.
Artikel 2: De gemeenteraad neemt kennis van het schrijven van het agentschap binnenlands bestuur waarbij de gouverneur de jaarrekeningen van het OCMW en de gemeente over het dienstjaar 2022 goedkeurt, en van de rapportering van de financieel directeur overeenkomstig artikel 177 van het decreet lokaal bestuur (cfr. bijlage bij de jaarrekening 2023).
Artikel 1: De gemeenteraad stelt de wijziging van het meerjarenplan BP2020_2026-6 voor haar gedeelte vast. De kredieten voor 2024 e.v. worden gewijzigd.
Artikel 2: Deze vaststelling wordt gepubliceerd op de gemeentelijke website. Deze publicatie wordt digitaal gerapporteerd aan de toezichthoudende overheid.
Enig artikel: De gemeenteraad keurt de wijziging van het meerjarenplan BP2020_2026-6 voor het gedeelte OCMW goed. De kredieten voor 2024 e.v. worden gewijzigd.
Enig artikel: De gemeenteraad keurt het hemelwater- en droogteplan Kortemark goed.
Enig artikel: De gemeenteraad beslist om onderstaande overeenkomst opgemaakt met MMI Kortemark, met ingang van 01 september 2024, goed te keuren.
OVEREENKOMST MET MMI KORTEMARK MET BETREKKING TOT HET GEBRUIK VAN SPORTHAL DE KOUTER
Tussen,
De gemeente Kortemark, vertegenwoordigd door Koen Decleir, voorzitter van de gemeenteraad en Sara De Meyer, Algemeen Directeur, hierna genoemd “eigenaar” enerzijds
EN
MMI Kortemark, Handzamestraat 18, vertegenwoordigd door Bart Vonck, Directeur gebouwen, 8610 Kortemark hierna genoemd “gebruiker” anderzijds.
Worden volgende afspraken gemaakt:
Artikel 1: Beschrijving
De overeenkomst is van toepassing op de Sporthal van Kortemark gelegen in de Ichtegemstraat 2B en is eigendom van de gemeente Kortemark.
Artikel 2: Huurprijs en kosten
§1. Er wordt een maandtarief van € 500,00 vastgelegd voor het gebruik van de infrastructuur.
§2. De eigenaar staat in voor de kosten van verlichting en water. De gebruiker wordt geacht hierbij de nodige zuinigheid aan de dag te leggen.
§3. De verwarming wordt niet geprogrammeerd voor activiteiten in kader van deze overeenkomst.
§4. De gebruiker zal teneinde zichzelf te beschermen, een verzekering ‘Burgerlijke aansprakelijkheid’, afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij.
Artikel 3: Looptijd en opzegtermijn
§1. Deze overeenkomst gaat in op 1 september 2024 en loopt ten einde op 30 juni 2025.
§2. Deze overeenkomst zal jaarlijks herbekeken worden en het maandtarief kan aangepast worden op basis van het aantal boekingen van het voorbije schooljaar.
§3. Deze overeenkomst kan door beide partijen opgezegd worden indien de gemaakte afspraken niet nagekomen worden. Men moet hierbij een opzegtermijn van één maand in acht nemen. De opzegging moet gebeuren met een aangetekende brief.
Artikel 4: Activiteiten
§1. De aanvragen tot het gebruik van Sporthal De Kouter dienen te gebeuren via het vrijetijdsloket en volgens de afspraken opgenomen in deze overeenkomst (artikel 5: Reservaties).
§2. Enkel sportactiviteiten zijn toegelaten in Sporthal De Kouter. Alle activiteiten worden georganiseerd onder verantwoordelijkheid van de gebruiker.
Artikel 5: Reserveren
§1. De gebruiker reserveert via de gemeentelijke webshop en dit volgens onderstaande periodes:
Het is niet toegelaten om voor een heel schooljaar in één keer te reserveren.
§2. De gebruiker stelt één persoon aan die instaat voor de reservaties en als contactpersoon optreedt tussen beide partijen.
§3. De gebruiker reserveert enkel de locatie wanneer er effectief gebruik wordt gemaakt voor de sportlessen. Bij vaststelling dat gereserveerde uren niet worden benut, kan de eigenaar de overeenkomst herzien.
§4. De gebruiker mag per halve dag reserveren, tijdens de voor- en/ of namiddag.
Artikel 6: Onderhoud en schade
§1. Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker om de zalen en kleedkamers proper en netjes achter te laten na ieder gebruik.
§2. De eigenaar staat in voor het poetsen van de zaal.
§3. Bij het vaststellen van schade, defecten,… moet het Vrijetijdsloket op de hoogte gebracht worden.
Artikel 7: Aanvullende voorwaarden
§1. Het is verboden om de infrastructuur onder te verhuren of in bruikleen te geven aan andere verenigingen.
§2. Het is verboden om materiaal te stockeren in de bergingen van de sporthal.
§3. Na ieder gebruik dienen alle lichten gedoofd te worden.
§4. Na het verlaten van de zaal dienen alle toegangsdeuren gesloten te worden (met badge de badgelezer op rood zetten).
§5. Indien er wijzigingen zijn binnen de organisatie van de gebruiker (directie, verantwoordelijke leerkracht,…), moet het Vrijetijdsloket en de sportdienst hiervan op de hoogte gebracht worden.
§6. De eigenaar kan niet aansprakelijk worden gesteld voor verlies of diefstal van persoonlijke bezittingen. Bij eventuele ongevallen draagt de eigenaar geen enkele verantwoordelijkheid tenzij deze het gevolg zijn van ondeugdelijkheid van materialen en toestellen eigendom van het gemeentebestuur.
§7. Sporthal De Kouter kan ten allen tijde worden opgeëist door de sportdienst voor eigen- of andere organisaties.
Artikel 8: Slotbepalingen
§1. Alle klachten, opmerkingen en bijzondere aanvragen betreffende de toepassing van de overeenkomst worden overgemaakt aan het College van Burgemeester en Schepenen.
§2. Alle niet in deze overeenkomst voorziene gevallen of afwijkingen worden voorgelegd aan het College van Burgemeester en Schepenen.
Artikel 1: De raad keurt goed: de akte inzake overdracht om niet van grond gekend als de wegenis Zuiderpark, gekend ten kadaster eerste afdeling in de sectie C, met een totale oppervlakte van 2ha 11a 21ca conform de meting door landmeter Lieven Hutsebaut te Ooigem-Wielsbeke op 28 oktober 2016, volgens de voorwaarden in de ontwerpakte van notaris Debbie Hebbelinck, notaris te 8610 Kortemark.
Artikel 2: Affectatie van deze grond naar de openbare domeingoederen van de gemeente Kortemark.
Artikel 3: Ter uitvoering van onderhavige beslissing wordt de gemeente Kortemark met administratieve zetel te Stationsstraat 68, 8610 Kortemark, ondernemingsnummer 0207532488 in dit dossier en bij het verlijden van de authentieke nodige gerelateerde akte vertegenwoordigd door:
a) De heer Decleir Koen Paul, wonende te 8610 Kortemark, Lichterveldestraat 19,
b) Mevrouw De Meyer Sara Lut, wonende te 8470 Gistel, Nieuwpoortse Steenweg 175,
handelend in hun hoedanigheid van respectievelijk voorzitter van de gemeenteraad en algemeen directeur van het gemeentebestuur Kortemark, overeenkomstig het decreet lokaal bestuur de dato 22 december 2017.
Artikel 4: Het gemeentebestuur verleent de hypotheekbewaarder ontslag van de verplichting ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de akte.
Artikel 5: Een eensluidend verklaard uittreksel van onderhavige beslissing zal aan de authentieke akte aangehecht blijven.
Artikel uit deze vergunning (onder het punt: beschrijving van de aanvraag en de omgeving)
Inplanting rooilijn: Ter hoogte van de rooilijn grenzend aan huisnr. 11 wordt de huidige rooilijn gevolgd. Daar waar nr. 8 gelegen was wordt afgeweken van de rooilijn. Aan de voorzijde, grenzend aan het Handzameplein volgt de nieuwe gevel een andere hoek. Daar waar geen bebouwing wordt voorzien wordt een groenbak voorzien. De nieuwe gevel werd loodrecht op de overige bebouwing voorzien. Naast nr. 8 was een wegel gelegen naar de achterliggende huizen met nr. 4-7. Naar aanleiding van de huidige zeer smalle doorgang (2,58m) werd een breedte van 4 meter gevraagd. Dit werd in het ontwerp voorzien. Hierdoor wordt aangesloten met een gelijke inplanting met woning nr. 7. Op deze as werd een open gevelwand voorzien, op de verdieping lopen de terrasruimtes tot aan deze wand.
Artikel 1: De raad keurt goed: de akte inzake overdracht om niet van grond in uitvoering van omgevingsvergunning voor woning Handzameplein 8/9, gekend ten kadaster sectie C, volgens titel deel van nummer 0339BP0000 en volgens recent kadastraal uittreksel deel van nummer 0693AP0000, met een oppervlakte volgens meting van zevenentwintig centiare (27ca) conform de meting door landmeter-expert Werner Barbé, te Scheldewindeke op 6 januari 2020, volgens de voorwaarden in de ontwerpakte van notaris Pieter STEYAERT, notaris met standplaats te Ichtegem.
Artikel 2: Affectatie van deze grond naar de openbare domeingoederen van de gemeente Kortemark.
Artikel 3: Ter uitvoering van onderhavige beslissing wordt de gemeente Kortemark met administratieve zetel te Stationsstraat 68, 8610 Kortemark, ondernemingsnummer 0207532488 in dit dossier en bij het verlijden van de authentieke nodige gerelateerde akte vertegenwoordigd door
a) De heer Decleir Koen Paul, wonende te 8610 Kortemark, Lichterveldestraat 19,
b) Mevrouw De Meyer Sara Lut, wonende te 8470 Gistel, Nieuwpoortse Steenweg 175,
handelend in hun hoedanigheid van respectievelijk voorzitter van de gemeenteraad en algemeen directeur van het gemeentebestuur Kortemark, overeenkomstig het decreet lokaal bestuur de dato 22 december 2017.
Artikel 4: Het gemeentebestuur verleent de hypotheekbewaarder ontslag van de verplichting ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de akte.
Artikel 5: Een eensluidend verklaard uittreksel van onderhavige beslissing zal aan de authentieke akte aangehecht blijven.
1) Ontsluiting op Staatsbaan
2) Gewijzigde fasering
3) Wijziging interne wegenis
Startnota
In eerste fase werd een startnota opgemaakt.
Deze werd onderworpen aan een publieke raadpleging van 11 januari 2021 tot 11 maart 2021.
Een participatiemoment werd georganiseerd op 26 januari 2021. Deze zijn als bijlage opgenomen in de procensnota.
Adviezen werden gevraagd aan volgende instanties (zie bijlagen procesnota voor de ontvangen adviezen):
Scopingsnota
De startnota werd o.b.v. de uitgebrachte adviezen verder uitgewerkt tot een scopingsnota.
Voorontwerp RUP
Op basis van de scopingsnota werd een voorontwerp RUP opgemaakt.
Dit werd voor advies voorgelegd aan de adviesinstanties i.f.v. de plenaire vergadering van 21 mei 2024.
Ontheffing planMERplicht
Op 23 augustus 2023 werd de vraag tot ontheffing van de verplichting tot opmaak van een planMER gesteld aan de dienst MER.
Deze ontheffing werd bekomen op 8 september 2023 (zie toelichtingsnota).
Plenaire vergadering
Deze adviesinstanties werden uitgenodigd tot de plenaire vergadering op 21 mei 2024, en gevraagd tegen die datum hun advies uit te brengen.
Alle adviezen waren gunstig of voorwaardelijk gunstig en werden opgenomen in de procesnota.
Het ontwerp RUP werd waar nodig aan de uitgebrachte adviezen aangepast.
Artikel 1: De gemeenteraad stelt het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Staatsbaan, bestaande uit
voorlopig vast.
Artikel 2: Het ontwerp RUP dient te worden onderworpen aan een openbaar onderzoek.
Artikel 3: Het ontwerp RUP dient na de voorlopige vaststelling onmiddellijk te worden opgestuurd naar de deputatie van de provincie, naar het departement en naar de Vlaamse Regering.
Zowel de rioleringsgraad (59,5%) als de zuiveringsgraad (57,1%) liggen in Kortemark een pak lager dan gemiddeld (69,1%) in de referentieregio Westhoek. Tegen 2027 moeten er 1000 nieuwe afkoppelingen gebeurd zijn, tegen 2033 opnieuw 1000 en dit conform de Europese doelstellingen. Deze studieopdracht kadert in de verdere uitbreiding van de rioleringsgraad.
De opdracht werd uitgeschreven door Fluvius System Operator cv, Brusselsesteenweg 199, 9090 Melle, werkende in opdracht en voor rekening van Fluvius West die als aanbesteder voor de opdracht dient te worden beschouwd.
De gemeentes Kortemark en Houthulst zijn medeopdrachtgever.
Het betreft het uitvoeren van een studieopdracht voor de aanleg gescheiden stelsel in de Kruisstraat, Ruyterhoekstraat 37, Zarren-Lindestraat 24-36 en 17-47, Molenstraat 13 en 30, Torhoutstraat 22-34 (Houthulst).
R006526 Aanvraag akkoord gunning Kortemark
R006526 Intern gunningsverslag
R006526 - KM Kruisstraat Raming - v1r
Offerte Evolta - Fluvius Kortemark_Houthulst R006526
R006526 PV van Nazicht
R006526 Standaardbestek ontwerp
Gunstig visum RB/ERELOON/64153 van Hans Cromheecke van 10 juni 2024
Artikel 1: De gemeenteraad beslist de overeenkomst studieopdracht rioleringsproject 006526: Studie R&W – Kortemark-Houthulst, Kruisstraat goed te keuren. De studieopdracht wordt toegewezen aan Studiebureau Evolta Engineers NV, gevestigd te Sassevaartstraat 46 Bus 301, 9000 Gent aan een geraamd basisereloonpercentage van 4,84% (of een kortingsfactor van 0,80 op de KVIV-tarieven barema I, klasse 1) voor de studie van de riolering- en wegenisprojecten.
Artikel 2: De gemeenteraad machtigt de burgemeester en algemeen directeur om de overeenkomst te ondertekenen.
Zowel de rioleringsgraad (59,5%) als de zuiveringsgraad (57,1%) liggen in Kortemark een pak lager dan gemiddeld (69,1%) in de referentieregio Westhoek. Tegen 2027 moeten er 1000 nieuwe afkoppelingen gebeurd zijn, tegen 2033 opnieuw 1000 en dit conform de Europese doelstellingen. Deze studieopdracht kadert in de verdere uitbreiding van de rioleringsgraad.
De opdracht werd uitgeschreven door Fluvius System Operator cv, Brusselsesteenweg 199, 9090 Melle, werkende in opdracht en voor rekening van Fluvius West die als aanbesteder voor de opdracht dient te worden beschouwd.
De gemeente Kortemark en stad Diksmuide zijn medeopdrachtgever.
Het betreft het uitvoeren van een studieopdracht voor de aanleg gescheiden stelsel in de Legestraat, Barisdamstraat, Zuidstraat, Gouden-Hoofdstraat, Gentstraat.
R006529 Aanvraag akkoord gunning Kortemark
R006529 Intern gunningsverslag
R006529 - KM Kruisstraat Raming
Offerte studiebureau Jonckheere
R006529 PV van Nazicht
R006529 Standaardbestek ontwerp
Artikel 1: De gemeenteraad beslist de overeenkomst studieopdracht rioleringsproject DOSSIER: R/005879-R/006529 Studie R&W – Diksmuide & Kortemark (Legestraat Barisdamstraat, Zuidstraat, Gouden-Hoofdstraat, Gentstraat) goed te keuren. De studieopdracht wordt toegewezen aan Studiebureau Jonckheere bv, gevestigd te Torhoutsesteenweg 378C te 8200 Brugge voor de studie van de riolering- en wegenisprojecten en dit aan een geraamd basisereloonpercentage van 5,76964% (of een kortingsfactor van 0,89 op de KVIV-tarieven barema I, klasse 1) voor de studie van de riolering- en wegenisprojecten.
Artikel 2: De gemeenteraad machtigt de burgemeester en algemeen directeur om de overeenkomst te ondertekenen.
Bijwerken |
+ |
€ 38.665,00 |
Totaal excl. btw |
= |
€ 38.665,00 |
Btw |
+ |
€ 8.119,65 |
TOTAAL |
= |
€ 46.784,65 |
Gunstig visum mz van Hans Cromheecke van 10 juni 2024
Enig artikel: De gemeenteraad beslist dat goedkeuring wordt verleend aan VER01 - 121 Gemeentehuis - Uitbreken verborgen massieven van de opdracht “Sloop gebouwen technische dienst en aanhorigheden, inclusief oude conciërgewoning en garages” voor het totaal bedrag in meer van 38.665,00 € excl. btw of 46.784,65 € incl. 21% btw (8.119,65 €).
Artikel 1: Op 11 augustus 2024 van 05.00 uur tot 22.00 uur geldt er een verbod op het houden van een ambulante activiteit tenzij men in het bezit is van een schriftelijke vergunning van de Burgemeester, in de hierna vermelde straten en in de (denkbeeldig afgebakende) zones gevormd door deze straten:
De burgemeester bepaalt de plaats waar de ambulante activiteit mag uitgeoefend worden. Daarenboven bepaalt de Burgemeester de waren en het middel bij welke de ambulante activiteit mag uitgeoefend worden.
Artikel 2: Op 11 augustus 2024 van 05.00 uur tot 22.00 uur:
§ 1a. zijn op het grondgebied van de gemeente Kortemark enkel noodreparaties toegestaan aan de rallywagens.
§ 1b. Serviceauto’s moeten voorzien zijn van:
§ 1c. Op alle noodservicepunten moet de auto, gedurende de ganse duur der werkzaamheden, op het servicefolie staan;
Artikel 3: Overtreding van dit reglement wordt bestraft met een gevangenisstraf van één tot zeven dagen en/of 1,00 euro tot 25,00 euro.
Artikel 4: Van dit besluit wordt dadelijk een afschrift gestuurd aan de Griffie van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Veurne, aan de Griffie van de Politierechtbank van het arrondissement Veurne en aan de Heer Gouverneur van de provincie West-Vlaanderen.
(i) Fluvius West, een opdrachthoudende vereniging met zetel te Noordlaan 9, 8820 Torhout, ingeschreven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer 0205.157.176 (RPR Gent, afdeling Oostende) (“Fluvius West”), voornemens om 35.416 B2 Aandelen te verkopen aan EFIN, een besloten vennootschap met zetel te Noordlaan 9, 8820 Torhout, ingeschreven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer 0472.244.597 (RPR Gent, afdeling Oostende) (“EFIN”), waarbij de koopprijs zal blijven openstaan tussen de partijen en een schuldvordering zal vormen van Fluvius West ten opzichte van EFIN (“Schuldvordering Fluvius West”);
(ii) Volgend op de verwezenlijking van de verkoop, is Fluvius West voornemens om de Schuldvordering Fluvius West uit te keren aan de deelnemende gemeenten, waarbij aan elk van deze deelnemende gemeenten een deel van de betreffende schuldvordering uitgekeerd zal worden Overeenkomstig het aantal aandelen + winstbewijzen van elke gemeente (de “Dividenduitkering”).
(iii) Volgend op de Dividenduitkering zijn de deelnemende gemeenten van Fluvius West voornemens om over te gaan tot de inbreng in natura van hun respectievelijk deel van de Schuldvordering Fluvius West in het vermogen van EFIN in ruil voor nieuwe aandelen uitgegeven door EFIN.
(i) Akkoord met ontvangst van de voorgenomen uitkering van een interimdividend van Fluvius West in natura, door middel van de overdracht van een schuldvordering van Fluvius West op EFIN bv;
(ii) Goedkeuring van de verbintenis om bij ontvangst van de dividenduitkering van Fluvius West, de uitgekeerde schuldvordering in natura in te brengen in het vermogen van EFIN bv;
(iii) Goedkeuring agenda Buitengewone Algemene Vergadering.
[1] De DNB’s Fluvius Limburg en PBE verkopen eveneens hun B2 Aandelen aan VEH onder dezelfde voorwaarden.
Artikel 1: De gemeenteraad verleent z’n akkoord met de ontvangst van de voorgenomen uitkering van een interimdividend van Fluvius West in natura ten belope van 3.308.617,25 euro, door middel van de overdracht van een schuldvordering van Fluvius West op EFIN.
Artikel 2: De gemeenteraad verleent z’n goedkeuring om bij ontvangst van het interimdividend van Fluvius West:
(i) het deel van de Schuldvordering Fluvius West dat uitgekeerd werd aan de gemeente, wetende een schuldvordering van 3.308.617,25 euro ten opzichte van EFIN (de “Schuldvordering Gemeente”), integraal in natura in te brengen in het vermogen van EFIN in ruil voor 13.790 nieuwe A-aandelen en 3.447 nieuwe B-aandelen uitgegeven door EFIN;
(ii) met betrekking tot de Schuldvordering Gemeente geen enkele verrichting anders dan de inbreng vermeld onder punt (i) uit te voeren.
Artikel 3: De gemeenteraad verleent z’n goedkeuring aan de volgende punten van de Buitengewone Algemene Vergadering m.b.t. inbreng in natura:
(i) Kennisname van de verslagen:
(ii) Inbreng in natura met uitgifte van aandelen
a. Verhoging van het eigen vermogen van de Vennootschap door een bijkomende inbreng in natura van schuldvorderingen, welke bijkomende inbreng in natura:
b. Inschrijving op de nieuw uit te geven aandelen en volstorting van de nieuwe aandelen.
c. Vaststelling van de verwezenlijking van de inbreng in natura en van de uitgifte van nieuwe aandelen.
(iii) Aanpassing van de statuten overeenkomstig de te nemen resoluties.
Machtiging aan de bestuurders tot uitvoering van de genomen beslissingen en opdracht aan ondergetekende notaris om de coördinatie van de statuten op te maken en neer te leggen.
(iv) Bijzondere volmacht.
De gemeenteraad stelt dhr. Stefan Himpens, secretaris van de Buitengewone Algemene Vergadering aan als haar bijzondere gemachtigde om afzonderlijk op te treden en met recht tot indeplaatsstelling. De gemeenteraad draagt de aangeduide bijzonder gemachtigde op om zijn stemgedrag tijdens de Buitengewone Algemene Vergadering van EFIN bv op 24 september 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden en waarbij de agendapunten niet wijzigen) af te stemmen op deze beslissing van de gemeenteraad.
Enig artikel: Er wordt mededeling gegeven van de verslagen van de cultuurraad van 16 april 2024 en de sportraad van 15 mei 2024.
Zie audio-opname op de website.
Enig artikel: De gemeenteraad keurt de oprichting van een DrugsOverlegPlatform (DOP) niet goed.
Met eenparigheid in stemmen gaat de raad akkoord tot de behandeling van dit punt.
Artikel 1: De gemeenteraad beslist volgend reglement betreffende het gebruik van het gemeentelijk openbaar domein De Krekemeersen met inbegrip van de belasting op de inname van het gemeentelijk openbaar domein De Krekemeersen goed te keuren:
TITEL I: Aanvraag betreffende het gebruik van het gemeentelijk openbaar domein De Krekemeersen.
Artikel 1: Met ingang van heden kunnen verenigingen en particulieren een aanvraag indienen tot het gebruik van een deel van het gemeentelijk openbaar domein “De Krekemeersen” bij het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 2: Het plan als bijlage bij dit reglement specifieert de zones waarvoor de inname kan worden aangevraagd. Het betreft zone A en zone B. Men kan ervoor opteren om het gebruik van één of twee zones aan te vragen.
Artikel 3: Buiten de zomervakantie kan er per maand 1 evenement van maximum drie dagen met openbaar karakter georganiseerd worden – gemeentelijke evenementen tellen hierin niet mee. Binnen de zomervakantie (juli – augustus) kunnen er 3 evenementen van maximum drie dagen met openbaar karakter georganiseerd worden over de volledige vakantie (niet in periode van pop-up bar) + ernaast nog de Pop-up Zomerbar. Voor wat betreft de opbouw en afbraak wordt maximum twee dagen voor en twee dagen na het evenement toegestaan. De activiteit dient met andere woorden beperkt in tijd te zijn. De aanvrager zorgt er daarnaast ook voor dat tijdens de gebruiksperiode het terrein netjes gehouden wordt en de openbare vuilnisbakken op het ingenomen deel steeds door henzelf geleegd worden.
Artikel 4: Het college van burgemeester en schepenen beslist steeds of de aanvraag al dan niet kan worden goedgekeurd en houdt hierbij met volgende zaken rekening:
Artikel 4bis: Het college van burgemeester en schepenen kan gemotiveerd afwijken van de termijnen, bepaald in artikel 3, voor de opbouw, afbraak en duur van het evenement.
TITEL II: Belasting op de inname van het openbaar domein De Krekemeersen
Artikel 5 : Belastbaar feit:
Voor alle goedgekeurde aanvragen wordt met ingang van heden een belasting geheven op tijdelijke terbeschikkingstellingen en occasionele innamen van het gemeentelijke openbaar domein “De Krekemeersen” (zone A en/of zone B) voor het inrichten van evenementen en manifestaties.
Artikel 6 : Belastingplichtige
De belasting is verschuldigd door de aanvrager van het evenement/manifestatie.
Artikel 7: Tarief van de belasting
De belasting bedraagt voor erkende Kortemarkse verenigingen voor evenementen/manifestaties met verkoop van drank- of etenswaren of evenementen/manifestaties waarbij ingangsgelden/standgelden betaald worden:
Voor niet-erkende verenigingen of particulieren wordt dit bedrag verdubbeld.
De belasting is eveneens verschuldigd voor de dagen van de opbouw en afbraak van het evenement. Een begonnen dag wordt aangerekend als een volledige dag.
Artikel 8: Vrijstelling
Volgende evenementen worden vrijgesteld van de belasting:
Artikel 9: Inkohiering
De belasting wordt ingevorderd bij wege van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 10: Betalingstermijn
De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.
Artikel 11: Bezwaar
De belastingplichtige kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen.
Het bezwaar moet, op straffe van nietigheid, schriftelijk worden ingediend en worden gemotiveerd.
Het bezwaarschrift kan via duurzame drager worden ingediend indien het college van burgemeester en schepenen in deze mogelijkheid voorziet.
De indiening van het bezwaarschrift moet, op straffe van verval, gebeuren binnen een termijn van 3 maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag.
Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding verstuurd, binnen vijftien kalenderdagen na de indiening ervan.
Artikel 12:
Zonder afbreuk te doen aan de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008, zijn de bepalingen van titel VII (Vestiging en invordering van de belastingen), hoofdstukken 1, 3, 4, 6 tot en met 9 bis, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen en de artikelen 126 tot 175 van het uitvoeringsbesluit van dit Wetboek van toepassing, voor zover niet specifiek de belastingen op de inkomsten betreffen.
Artikel 13:
Deze verordening wordt aan de toezichthoudende overheid toegezonden.
Artikel 2: Dit reglement gaat onmiddellijk in voege en vervangt alle voorgaande met onmiddellijke ingang.
Namens Gemeenteraad,
Sara De Meyer
Algemeen Directeur
Koen Decleir
Voorzitter gemeenteraad