Terug
Gepubliceerd op 11/06/2025

Besluit  Gemeenteraad

ma 26/05/2025 - 19:00

Onroerende goederen AG14: Voorlopige vaststelling van de rooilijn in het kader van de openbare werken in de Gouden Hoofdstraat (huizen pare nummers van nr. 42 tem nr. 58) zoals aangeduid op het ontwerp-rooilijnplan.

Aanwezig: Toon Vancoillie, Voorzitter gemeenteraad
Stefaan Vercooren, Koen Decleir, Lynn Vermote, Jan Stoens, Christine Logghe, Schepenen
Marc Vulsteke, Ronny Vierstraete, Jelle Vercoutere, Laurens Vandewalle, Paul Kimpe, Birger Debacker, Stijn De Neve, Steven Provoost, Iris Plaisier, Marnic Deceuninck, Anke Vandermeersch, Geert Cornette, Dirk Lagae, Ann Devisschere, Dorine Onraedt, Gemeenteraadsleden
Sara De Meyer, Algemeen Directeur
Verontschuldigd: Karolien Damman, Burgemeester
Jana Hindryckx, Raadslid
Aanleiding, feiten en context
  • Met het oog op de openbare werken in de Gouden Hoofdstraat (huizen pare nummers van nr. 42 tem nr. 58) werd vastgesteld dat de reeds aanwezige straat aldaar nu nog eigendom is van de aangelanden.
  • Het doel is dat de gemeente eigenaar wordt van de grond en de procedure doorloopt om de rooilijn vast te stellen.
  • Het voorliggend dossier laat de gemeenteraad beraadslagen over de voorlopige vaststelling van de rooilijn.
    • In het dossier steekt het ontwerp van rooilijnplan, opgemaakt door landmeter-expert Rudy Depoorter uit Houthulst (Woumen) waaruit duidelijk de toekomstige rooilijn blijkt (aangeduid in rode kleur op het plan).
    • Als de gemeente met betrekking tot een grondstrook al dertig jaar bezitshandelingen heeft gesteld waaruit de wil van de gemeente om eigenaar te worden van de wegbedding duidelijk tot uiting komt, dan is de gemeenteraad ertoe gerechtigd om de grondstrook zonder financiële vergoeding op te nemen in het openbaar domein, zonder toepassing van artikel 28 van het gemeentewegendecreet.
    • Voor de toepassing van het vorig lid worden onder meer het aanbrengen van een duurzame wegverharding over het geheel of over een substantieel deel van de weg of het aanbrengen van openbare verlichting als bezitshandelingen beschouwd. Dit is in deze casus het geval, de weg is sinds jaar en dag geasfalteerd en er werd openbare verlichting aangebracht.
    • De grond wordt overgedragen om niet via een notariële akte (dit wordt op een later tijdstip aan de gemeenteraad voorgelegd ter goedkeuring) en onderhavig dossier heeft als doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeenteweg aldaar te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan mobiliteit te voldoen. Het geeft uitvoering aan artikel 3 (doelstellingen) en aan artikel 4 (principes) van het Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 en dat het aan deze artikels werd getoetst.
    • Die toetsing houdt in dat de voorgestelde maatregel genomen wordt om aan de behoefte van zachte mobiliteit te voldoen. De grond wordt verworven om niet en de straat wordt heraangelegd in uitvoering van openbare werken.
    • Het algemeen belang wordt verzorgd gezien het een veilige, directe en comfortabele verbinding creëert.
    • De ontsluiting van de aangrenzende percelen zal tevens voor de landbouwers gebeuren via dit straatgedeelte wat in casu al het geval is.
Relevante documenten
  • Ontwerp rooilijnplan
Juridische overwegingen
  • Decreet over het Lokaal Bestuur d.d. 22 december 2017.
  • Decreet houdende de gemeentewegen d.d. 3 mei 2019, datum inwerkingtreding 1 september 2019.
  • Wet van 10 april 1841 op de buurtwegen.
  • Decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen.
Financiële impact
  • Gezien de verwerving om niet zijn er enkel administratieve kosten (openbaar onderzoek, portkosten, enz…)
Publieke stemming
Aanwezig: Toon Vancoillie, Stefaan Vercooren, Koen Decleir, Lynn Vermote, Jan Stoens, Christine Logghe, Marc Vulsteke, Ronny Vierstraete, Jelle Vercoutere, Laurens Vandewalle, Paul Kimpe, Birger Debacker, Stijn De Neve, Steven Provoost, Iris Plaisier, Marnic Deceuninck, Anke Vandermeersch, Geert Cornette, Dirk Lagae, Ann Devisschere, Dorine Onraedt, Sara De Meyer
Voorstanders: Toon Vancoillie, Stefaan Vercooren, Koen Decleir, Lynn Vermote, Jan Stoens, Christine Logghe, Marc Vulsteke, Ronny Vierstraete, Jelle Vercoutere, Laurens Vandewalle, Paul Kimpe, Birger Debacker, Stijn De Neve, Steven Provoost, Iris Plaisier, Marnic Deceuninck, Anke Vandermeersch, Geert Cornette, Dirk Lagae, Ann Devisschere, Dorine Onraedt
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

 

Artikel 1: De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de voorlopige vaststelling van de rooilijn in het kader van de openbare werken in de Gouden Hoofdstraat (huizen pare nummers van nr. 42 tem nr. 58) zoals aangeduid op het ontwerp-rooilijnplan.

 

Artikel 2: De gemeenteraad beslist het ontwerp-rooilijnplan voorlopig vast te stellen.

 

Artikel 3: De gemeenteraad gelast het college om het openbaar onderzoek op te starten en te doorlopen. Het openbaar onderzoek wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 17 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

 

Artikel 4: De gemeenteraad stelt vast dat met betrekking tot een grondstrook al dertig jaar bezitshandelingen werden gesteld (de weg is geasfalteerd en er werd openbare verlichting aangebracht). Om deze redenen wordt de grondstrook zonder financiële vergoeding opgenomen (affectatie) via een notariële akte in het openbaar domein.

 

Artikel 5: De nodige notariële akten inzake verwerving tracé maken het voorwerp uit van een afzonderlijk dossier en deze worden ten gepaste tijde aan en in de gemeenteraad voorgelegd ter goedkeuring.