Terug
Gepubliceerd op 02/06/2025

Besluit  Gemeenteraad

ma 26/05/2025 - 19:00

Goedkeuring reglement tot erkenning van Kortemarkse opvanginitiatieven.

Aanwezig: Toon Vancoillie, Voorzitter gemeenteraad
Stefaan Vercooren, Koen Decleir, Lynn Vermote, Jan Stoens, Christine Logghe, Schepenen
Marc Vulsteke, Ronny Vierstraete, Jelle Vercoutere, Laurens Vandewalle, Paul Kimpe, Birger Debacker, Stijn De Neve, Steven Provoost, Iris Plaisier, Marnic Deceuninck, Anke Vandermeersch, Geert Cornette, Dirk Lagae, Ann Devisschere, Dorine Onraedt, Gemeenteraadsleden
Sara De Meyer, Algemeen Directeur
Verontschuldigd: Karolien Damman, Burgemeester
Jana Hindryckx, Raadslid
Aanleiding, feiten en context
  • Op vandaag is er geen reglement tot erkenning van Kortemarkse opvanginitiatieven. 
  • Gezien een externe organisator kinderopvang wenst te organiseren binnen de gemeente tijdens de vakantieperiodes, en hiervoor ook fiscale attesten wenst op te maken, is er nood aan een reglement tot erkenning.
  • Het opmaken van een reglement tot erkenning is eveneens te kaderen binnen de verdere uitwerking van het BOA-decreet. 
Relevante documenten
  •  Ontwerpreglement erkenning Kortemarkse opvanginitiatieven.
Juridische overwegingen
  • Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
  • Het decreet houdende de organisatie van buitenschoolse opvang en de afstemming tussen buitenschoolse activiteiten van 3 mei 2019.
Publieke stemming
Aanwezig: Toon Vancoillie, Stefaan Vercooren, Koen Decleir, Lynn Vermote, Jan Stoens, Christine Logghe, Marc Vulsteke, Ronny Vierstraete, Jelle Vercoutere, Laurens Vandewalle, Paul Kimpe, Birger Debacker, Stijn De Neve, Steven Provoost, Iris Plaisier, Marnic Deceuninck, Anke Vandermeersch, Geert Cornette, Dirk Lagae, Ann Devisschere, Dorine Onraedt, Sara De Meyer
Voorstanders: Toon Vancoillie, Stefaan Vercooren, Koen Decleir, Lynn Vermote, Jan Stoens, Christine Logghe, Marc Vulsteke, Ronny Vierstraete, Jelle Vercoutere, Laurens Vandewalle, Paul Kimpe, Birger Debacker, Stijn De Neve, Steven Provoost, Iris Plaisier, Marnic Deceuninck, Anke Vandermeersch, Geert Cornette, Dirk Lagae, Ann Devisschere, Dorine Onraedt
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

 

Artikel 1: De gemeenteraad keurt het reglement tot erkenning van Kortemarkse opvanginitiatieven goed, dat in werking treedt vanaf 1 juni 2025.

 

Periode
Artikel 1:

De gemeente Kortemark vestigt, aanvangend op 1 juni 2025, een reglement tot erkenning van Kortemarkse opvanginitiatieven.


Doel
Artikel 2:

De gemeente Kortemark wil Kortemarkse opvanginitiatieven die voldoen aan onderstaande voorwaarden erkennen, omdat ze een bijdrage leveren aan de missie en doelstellingen die de gemeente Kortemark vooropstelt.
Als gevolg van de erkenning zullen deze Kortemarkse opvanginitiatieven fiscale attesten kunnen afleveren inzake uitgaven voor de opvang van kinderen tot en met 14 jaar of kinderen met een zware handicap tot en met 21 jaar. (Een 'zware handicap' verwijst naar kinderen die recht hebben op een verhoogde kinderbijslag op basis van ofwel een totaal van minstens 15 punten volgens de medisch-sociale schaal voor kinderbijslag, ofwel meer dan 80% lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid met 7 tot 9 punten van de graag van zelfstandigheid.)


Definities
Artikel 3:

In dit reglement hebben de onderstaande termen de ernaast vermelde betekenis.
Kortemarkse opvanginitiatieven: Elke organisatie, instelling of voorziening die groepsgerichte activiteiten organiseert in de vrije tijd, buiten de lesuren, met als primaire doelstelling vrijetijdsbesteding of opvang van kinderen, waarvan het lokaal, de maatschappelijke zetel of het werkingsadres op het Kortemarks grondgebied ligt en de vrijetijdsbesteding of de opvang hoofdzakelijk gericht is op Kortemarkse kinderen.

 

Doelgroep en toepassingsgebied
Artikel 4: 

§ 1. Voor de erkenning komen alle Kortemarkse opvanginitiatieven in aanmerking, die niet erkend en gecontroleerd zijn door het Agentschap Opgroeien. Het kan onder meer gaan over een opvang georganiseerd door ouders, opvang en kampen georganiseerd door zelfstandigen, een vereniging zonder winstoogmerk, STEM-ateliers. De organisator hoeft niet te beschikken over een rechtspersoonlijkheid
§ 2. Ook Kortemarkse opvanginitiatieven met een commercieel doel komen in aanmerking.
§ 3. Onderstaande initiatieven komen niet in aanmerking:

  • Initiatieven die cursussen organiseren gegeven in het kader van onderwijs
  • Initiatieven die bosklassen, sneeuwklassen, openluchtklassen en andere schoolreizen organiseren
  • Initiatieven die bijles organiseren
  • Initiatieven die al erkend worden door de gemeente Kortemark als vereniging en hier subsidie voor kunnen aanvragen.


Voorwaarden
Artikel 5:
§ 1. Het Kortemarkse opvanginitiatief moet voldoen aan volgende voorwaarden:

  • De primaire doelstelling is vrijetijdsbesteding of groepsopvang van kinderen. Er mag geen lidgeld verschuldigd zijn.
  • De activiteiten vinden plaats buiten de normale lesuren, in de vrije tijd. Het gaat hier zowel om initiatieven tijdens de schoolvakanties, in de weekends, op vrije dagen, op woensdagnamiddagen, maar ook om alle opvanginitiatieven vóór de aanvang van de lessen, na de normale lesuren en eventueel opvang tijdens de middagpauzes.
  • Het doel van het Kortemarkse opvanginitiatief stemt overeen met de beleidsdoelstellingen van de gemeente Kortemark.
  • De doelstelling van het Kortemarkse opvanginitiatief mag niet het beleven van een levensbeschouwing of het bedrijven van politiek zijn.
  • De activiteiten zijn groepsgericht; het gaat niet om individuele begeleiding van kinderen maar het organiseren van groepsgerichte activiteiten.
  • De activiteiten zijn toegankelijk voor iedereen. Het initiatief duldt geen enkele vorm van discriminatie.

 

Procedure
Artikel 6:
§ 1. Aanvraag: Het Kortemarkse opvanginitiatief kan een aanvraag doen via de website van de gemeente Kortemark waar het digitale aanvraagformulier is te vinden.

Aanvragen kunnen het hele jaar door ingediend worden.
De ingevulde gegevens moeten betrekking hebben op de situatie zoals ze is op het moment van het indienen van de aanvraag tot erkenning.
De aanvrager krijgt een ontvangstbevestiging, waarop ook de contactgegevens van de bevoegde dienst worden vermeld.
Elke wijziging van werkings- of contactgegevens van het Kortemarkse opvanginitiatief na indienen van de erkenningsaanvraag moet onmiddellijk schriftelijk worden doorgegeven aan de bevoegde dienst.
§ 2. Beoordeling: De bevoegde dienst beoordeelt de aanvraag op ontvankelijkheid, volledigheid en inhoud en kan een overleg vragen of bijkomende informatie opvragen.
§ 3. Beslissing: Het aanvraagdossier wordt voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen dat beslist over het al dan niet toekennen van de erkenning van het Kortemarkse opvanginitiatief. Binnen de 8 weken na het indienen van de aanvraag wordt een beslissing genomen.
§ 4. Kennisgeving: De gemeente Kortemark brengt het Kortemarkse opvanginitiatief schriftelijk op de hoogte van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen binnen een termijn van 30 kalenderdagen na de beslissing.
§ 5. Rapportage: Het Kortemarkse opvanginitiatief is gehouden jaarlijks een werkingsverslag in te dienen bij het aanvraagformulier tot erkenning als Kortemarks opvanginitiatief. In dit werkingsverslag wordt minimaal opgenomen: een overzicht van de activiteiten van het voorbije jaar, de tijdstippen waarop deze activiteiten hebben plaatsgevonden en het aantal deelnemers in leeftijdscategorieën.

 

Geldigheidsduur
Artikel 7:

De gemeente Kortemark verleent de erkenning voor 1 kalenderjaar vanaf de datum van goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen.

 

Controle
Artikel 8:

De gemeente Kortemark kan te allen tijde controleren of de erkenningsvoorwaarden vervuld blijven. Hiertoe kan de gemeente (bijkomende) gegevens opvragen, bijkomende informatie opvragen i.v.m. de werking, inzage vragen in de boekhouding en/of de werking ter plaatse controleren, ook onaangekondigd.

 

Sancties
Artikel 9:

Het college van burgemeester en schepenen kan de erkenning herroepen als het Kortemarkse opvanginitiatief niet langer voldoet aan één of meerdere voorwaarden voor de erkenning en/of wanneer deze zich onttrekt aan de controlemogelijkheden door de gemeente Kortemark.

 

Non-discriminatieclausule

Artikel 10:
§ 1. De aanvrager/contractant verbindt er zich toe:
geen enkele vorm van discriminatie op grond van het geslacht, nationaliteit, zogenaamd ras, huidskleur, afkomst, nationale of etnische afstamming, leeftijd, seksuele geaardheid, burgerlijke staat, geboorte, vermogen, geloof of levensbeschouwing, politieke overtuiging, taal, huidige of toekomstige gezondheidstoestand, handicap, fysieke of genetische eigenschap of sociale afkomst te dulden.
toegankelijk te zijn voor iedereen.
elk discriminerend gedrag op de werkplaats te voorkomen en indien nodig te bestrijden en te bestraffen.
de wetten en reglementen die de toepassing van de non-discriminatie en gelijke kansen bevorderen en verdedigen na te leven.
indien men beroep doet op derden onderhavige non-discriminatieclausule aan hen ter kennis te brengen en er voor te zorgen dat ook zij die naleven in de bijdrage die zij leveren in het kader van het toepasselijke reglement/de overeenkomst.
§ 2. Wanneer de non-discriminatieclausule niet nageleefd wordt, kan de gemeente Kortemark - rekening houdend met alle elementen - maatregelen nemen.