Terug
Gepubliceerd op 27/03/2023

Besluit  Gemeenteraad

ma 20/03/2023 - 20:00

Aanpassing reglement m.b.t. ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein.

Aanwezig: Koen Decleir, Voorzitter gemeenteraad
Karolien Damman, Burgemeester
Stefaan Vercooren, Rik Waeyaert, Toon Vancoillie, Lynn Vermote, Christine Logghe, Schepenen
Marc Vulsteke, Luc Vandermeersch, Ronny Vierstraete, Jelle Vercoutere, Paul Kimpe, Birger Debacker, Jan Stoens, Dries Uyttenhove, Laurens Vandewalle, Stijn De Neve, Iris Plaisier, Rita Tyvaert, Steven Provoost, Mark Pollentier, Tim Deweerdt, Veerle Vanslembrouck, Gemeenteraadsleden
Sara De Meyer, Algemeen Directeur
Aanleiding, feiten en context
  • Het huidig reglement omtrent ambulante handel op de openbare markt en het openbaar domein is niet meer up to date.
  • In samenspraak met de marktleider Dhr. Danny Priem en de bevoegde diensten werd het reglement aangepast.
  • Er wordt voorgesteld om het huidig marktreglement op te heffen en het voorliggend ontwerp goed te keuren.
Relevante documenten
  • Vorig reglement ambulante handel op openbaar domein
  • Nieuw ontwerpreglement ambulante handel 
  • Plan van de standplaatsen
Juridische overwegingen
  • Het decreet over het lokaal bestuur van 22.12.2017
  • De wet van 25.06.1993 betreffende de uitvoering van ambulante activiteiten en de organisatie van openbare markten
  • Het Koninklijk Besluit van 24.09.2006 betreffende de uitoefening en organisatie van ambulante activiteiten en latere wijzigingen
Publieke stemming
Aanwezig: Koen Decleir, Karolien Damman, Stefaan Vercooren, Rik Waeyaert, Toon Vancoillie, Lynn Vermote, Christine Logghe, Marc Vulsteke, Luc Vandermeersch, Ronny Vierstraete, Jelle Vercoutere, Paul Kimpe, Birger Debacker, Jan Stoens, Dries Uyttenhove, Laurens Vandewalle, Stijn De Neve, Iris Plaisier, Rita Tyvaert, Steven Provoost, Mark Pollentier, Tim Deweerdt, Veerle Vanslembrouck, Sara De Meyer
Voorstanders: Koen Decleir, Karolien Damman, Stefaan Vercooren, Rik Waeyaert, Toon Vancoillie, Lynn Vermote, Christine Logghe, Marc Vulsteke, Luc Vandermeersch, Ronny Vierstraete, Jelle Vercoutere, Paul Kimpe, Birger Debacker, Jan Stoens, Dries Uyttenhove, Laurens Vandewalle, Stijn De Neve, Iris Plaisier, Rita Tyvaert, Steven Provoost, Mark Pollentier, Tim Deweerdt, Veerle Vanslembrouck
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

 

Enig artikel: De gemeenteraad beslist om het huidig reglement m.b.t. ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein op te heffen en onderstaand reglement goed te keuren met ingang van 1 april 2023. 

 

REGLEMENT M.B.T. AMBULANTE ACTIVITEITEN OP DE OPENBARE MARKTEN EN OP HET OPENBAAR DOMEIN.

Dit reglement bevat nadere gemeentelijke voorschriften voor het inrichten van openbare markten. Het vult de federale regelgeving ter zake aan en het concretiseert de zaken die voor nadere invulling aan de gemeente worden overgelaten. Alle zaken die niet specifiek in dit reglement geregeld zijn, gebeuren geheel volgens de federale regelgeving.

 

AFDELING 1 Organisatie van ambulante activiteiten op de openbare markten

Artikel 1 Gegevens van openbare markten (wet art. 8 §2)

 

De gemeente richt op het openbaar domein volgende openbare markten in: Wekelijkse markt in Kortemark. De Gemeenteraad vertrouwt aan het College van Burgemeester en Schepenen de bevoegdheid toe om de markten in te delen en wijzigingen op te nemen. Het College zal voor elke standplaats de ligging, de grootte en het gebruik bepalen.

 

KORTEMARK CENTRUM

PLAATS: Markt en Pastoor Blanckestraat te Kortemark

DAG: donderdag

UUR: 7.00-13.00

SPECIALISATIE: gemengde markt (alle koopwaar die te koop mag worden aangeboden volgens de wetgeving op ambulante activiteiten)

PLAN VAN DE STANDPLAATSEN: zie bijlage

 

Er wordt geen markt georganiseerd op volgende wettelijke feestdagen: 1 januari, 1 november en 25 december. Op de donderdag van de kermisweek in Kortemark (de kermis in Kortemark vindt jaarlijks plaats van zaterdag voor de laatste zondag van augustus tot en met de daaropvolgende zondag) wordt ook geen markt georganiseerd. Het schepencollege kan hierop afwijkingen toestaan.

Het schepencollege kan ook bepalen dat de markt tijdelijk op een andere locatie plaats vindt.


Artikel 2 Voorwaarden inzake toewijzing standplaatsen (wet art. 8 §2, art. 10 §1 en KB art. 25)

 

Een standplaats op de openbare markt kan enkel toegewezen worden aan:

  • de natuurlijke personen die voor eigen rekening een ambulante activiteit uitoefenen houders van een “machtiging als werkgever”
  • rechtspersonen die dezelfde activiteit uitoefenen. De standplaatsen worden toegekend door tussenkomst van een persoon verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van de vennootschap die houder is van de “machtiging als werkgever”

De standplaatsen kunnen occasioneel ook toegewezen worden aan de verantwoordelijken van verkoopacties zonder commercieel karakter, met een menslievend, sociaal, cultureel, educatief, sportief doel of wanneer zij als doel de verdediging van promotie van de natuur, de dierenwereld of de ambacht of streekproducten heeft. In geen geval mag een standplaats politiek geïnspireerd zijn. Zichtbaarheid van politieke logo’s zijn verboden.

Per marktdag kan zo slechts één standplaats worden toegewezen. Een verantwoordelijke of vereniging kan maximaal 3 verkoopacties per jaar houden maar niet achtereenvolgens.

 

Aanvragen worden ten laatste veertien kalenderdagen voor de aangevraagde marktdag aan de dienst lokale economie, Hospitaalstraat 31, 8610 Kortemark gericht.

De machtiging ambulante handel is alleen geldig als de volgende documenten erbij gevoegd zijn:

  • het identiteitsbewijs van haar houder;
  • een bewijs waaruit blijkt dat de ambulante activiteit gedekt wordt door een verzekeringspolis voor burgerlijke aansprakelijkheid en tegen brandrisico’s tegenover derden.
  • een bewijs dat de uitoefening van een ambulante activiteit waarbij voeding wordt verkocht, voldaan wordt aan de reglementaire voorwaarden inzake volksgezondheid.

Het CBS beslist in overleg met de marktleiding, in het kader van de diversiteit indien er eenzelfde standhouder een tweede standplaats aanvraagt.

 

Artikel 3 Verhouding abonnementen – losse plaatsen (KB art. 24 §1)

 

De standplaatsen op de openbare markt worden toegewezen:

  • hetzij per abonnement
  • hetzij van dag tot dag

Er worden per markt 5 % losse standplaatsen voorzien.

 

Artikel 4 Toewijzingsregels losse plaatsen (KB art 27)

 

De toewijzing van losse plaatsen gebeurt volgens de chronologische volgorde van aankomst op de markt (aanmelding bij de marktleider) en in functie van de technische mogelijkheden om de standplaats in te nemen. Indien de aangeboden artikelen reeds aanwezig zijn op de markt, kan de toegewezen plaats beperkt worden tot een lengte van 6 m.

Wanneer de volgorde van aankomst op de markt tussen twee of meerdere kandidaten niet kan uitgemaakt worden, gebeurt de toekenning van de standplaats bij loting.

De houder van de machtiging als werkgever moet bij de toewijzing van de standplaats aanwezig zijn.

Standplaatsen die bij abonnement toegekend zijn en niet worden ingenomen voor 8.00 u., kunnen aan een andere marktkramer toegewezen worden als losse standplaats door de marktleider.


Artikel 5 Toewijzingsregels per abonnement op de openbare markten


5.1. Vacature en kandidatuurstelling standplaats per abonnement (KB art. 28 en 30)

Wanneer een standplaats die per abonnement toegewezen wordt, vrijkomt, zal deze vacature bekend gemaakt worden via de website www.kortemark.be.

De kandidaturen kunnen ingediend worden na een melding van vacature of op elk ander tijdstip.

De kandidaturen worden ingediend volgens de voorschriften van artikel 30 §1, tweede lid van het KB van 24 september 2006 en binnen de termijn voorzien in de kennisgeving van de vacature. Kandidaturen die hieraan niet voldoen, worden niet weerhouden.

 

5.2. Register van de kandidaturen (KB art. 31)

Wanneer een standplaats die per abonnement toegewezen wordt, vrijkomt, gaat de gemeente na of er een geschikte kandidaat is in het register van de kandidaturen. Als het register geen geschikte kandidaat bevat, wordt de standplaats vacant verklaard. De vacature maakt deel uit van het marktplan en wordt bekendgemaakt via de website en/of via e-mail aan de standhouders. Deze kennisgeving zal gebeuren door middel van een bericht naar de aanvragers op de wachtlijst en via de website (www.kortemark.be)

De kandidaturen kunnen ingediend worden:

  • per mail,
  • per post, postdatum geldt als bewijs
  • per aangetekende zending

Alle kandidaturen worden naargelang hun ontvangst (chronologisch) bijgehouden in een register. Overeenkomstig het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur kan dit register steeds geraadpleegd worden.

De kandidaturen blijven geldig zolang ze niet werden nagekomen of ingetrokken door hun auteur.

Om de 2 jaar dienen de kandidaten opgenomen in het register hun kandidatuur te bevestigen om in het register opgenomen te blijven.

 

5.3. Volgorde van toekenning van de standplaatsen (KB art 29 en 31)

Bij het vacant komen van een standplaats per abonnement worden met het oog op de toekenning ervan, de kandidaturen als volgt geklasseerd in het register (rekening houdend met de specialisatie volgens het marktplan):

1° aan standwerkers voor zover ze 5% van het totaal aantal standplaatsen niet bereiken

2° vervolgens de kandidaturen bij voorrang van volgende categorie(en):

         a. personen die een wijziging van hun standplaats vragen

         b. personen die een standplaats vragen als gevolg van de opheffing van een standplaats die ze op één van de markten (ook openbaar domein) van de gemeente innamen of aan wie de gemeente een vooropzeg heeft gegeven omwille van definitieve opheffing van de markt of een deel van de standplaatsen;

         c. personen die een uitbreiding van hun standplaats vragen

         d. de externe kandidaten

3° en dan binnen elke categorie, in voorkomend geval, volgens de gevraagde standplaats en specialisatie, indien de technische specificaties van de standplaats compatibel is met de beschikbare ruimte en voorzieningen

4° tenslotte volgens chronologie.

Wanneer twee of meerdere aanvragen behorend tot dezelfde categorie tezelfdertijd ingediend worden, wordt als volgt voorrang gegeven:

  1. voorrang wordt gegeven (uitgezonderd de categorie externe kandidaten) aan de aanvrager die de hoogste anciënniteit op de markten van de gemeente heeft; wanneer de anciënniteit niet kan vergeleken worden, wordt de voorrang bepaald bij loting;
  2. voor de externe kandidaten wordt de voorrang bepaald bij loting.

 

5.4. Bekendmaking van de toewijzing van de standplaatsen (KB art. 33)

De toewijzing van de standplaats wordt bekend gemaakt aan de aanvrager:

  • bij een ter post aangetekend schrijven;
  • of door overhandiging van een brief tegen ontvangstbewijs;
  • of bij elektronische post met ontvangstbewijs.

 

5.5. Het register van de standplaatsen toegewezen per abonnement (KB art. 34)

Een plan of register wordt bijgehouden waarin voor elke standplaats toegewezen per abonnement vermeld staat:

  • de naam, voornaam, het adres van de persoon aan wie of door wiens tussenkomst de standplaats werd toegekend;
  • in voorkomend geval, de handelsnaam van de rechtspersoon aan wie de standplaats toegekend werd en het adres van haar maatschappelijke zetel;
  • het ondernemingsnummer;
  • de producten en/of diensten die te koop aangeboden worden;
  • in voorkomend geval, de hoedanigheid van standwerker;
  • de datum van de toewijzing van de standplaats en de duur van het gebruiksrecht;
  • indien de activiteit seizoensgebonden is, de periode van activiteit;
  • de prijs van de standplaats, behalve indien deze op een uniforme wijze vastgelegd is;
  • desgevallend, de naam en het adres van de overlater en de datum van de overdracht.

 

Overeenkomstig het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur kan dit register steeds geraadpleegd worden.

  

Artikel 6 Identificatievereiste bij uitoefenen ambulante activiteiten op openbare markt (KB art 21)

 

Elke persoon die een ambulante activiteit uitoefent op de openbare markt, dient zich te identificeren aan de hand van een leesbaar uithangbord, zichtbaar geplaatst op het kraam of het voertuig, indien hij de activiteit aan het kraam of het voertuig uitoefent. Het bord moet eveneens door de aangestelden aangebracht worden wanneer deze alleen werken.

 

Het bord bevat volgende vermeldingen:

1° hetzij de naam, de voornaam van de persoon die een ambulante activiteit uitoefent als natuurlijk persoon voor eigen rekening of voor wiens rekening  of in wiens dienst de activiteit wordt uitgeoefend; hetzij de naam, de voornaam van de persoon die het dagelijks bestuur binnen een rechtspersoon waarneemt of voor wiens rekening of in wiens dienst de activiteit wordt uitgeoefend;

2° de firmanaam en/of de benaming van de onderneming;

3° al naargelang het geval, de gemeente van haar maatschappelijke zetel of van de uitbatingszetel; en indien de onderneming niet in België gelegen is, het land en de gemeente waar deze zich bevindt;

4° het inschrijvingsnummer in de Kruispuntbank van Ondernemingen (of een identificatie die deze vervangt, indien het om een buitenlands bedrijf gaat).

 

Artikel 7 Duur abonnement (KB Art. 32) 

 

De abonnementen worden toegekend voor de duur van 12 maanden.

Na verloop van deze termijn worden zij stilzwijgend verlengd behoudens anders bepaald door de aanvrager (cf. artikel 8 en 9 van onderhavig marktreglement) en behoudens intrekking bij aangetekend schrijven door het gemeentebestuur in de gevallen bepaald in artikel 10 van onderhavig marktreglement.

Het Schepencollege kan in het marktplan bepalen welke standplaatsen in aanmerking komen voor een abonnement dat om de andere week ingenomen wordt in plaats van wekelijks.

 

Artikel 8 Opschorting abonnement  (KB Art. 32)

 

De houder van een abonnement kan het abonnement opschorten voor een voorziene periode van tenminste een maand wanneer hij ongeschikt is zijn activiteit uit te oefenen:

- door ziekte of ongeval op grond van een medisch attest

- door overmacht op een verantwoorde wijze aangetoond.

De opschorting gaat in de dag waarop de gemeente op de hoogte gebracht wordt van de ongeschiktheid en houdt op ten laatste vijf dagen na de melding van het hernemen van de activiteiten. Na afloop van de opschorting krijgt de geabonneerde zijn standplaats terug.

De opschorting impliceert de opschorting van de wederzijdse verplichtingen die uit de overeenkomst voorkomen.

Gedurende de periode van opschorting kan de standplaats toegewezen worden als losse plaats.

 

Artikel 9 Afstand van het abonnement (KB art. 32)

 

De houder van een abonnement kan afstand doen van het abonnement

  • bij de vervaldag van het abonnement mits een opzegtermijn van tenminste 30 dagen
  • bij stopzetting van de ambulante activiteiten mits een opzegtermijn van tenminste 30 dagen
  • indien hij definitief ongeschikt is om zijn activiteit uit te oefenen omwille van redenen vermeld in artikel 8 van dit reglement. In dit geval is geen vooropzeg nodig.
  • op ieder ogenblik mits een opzegtermijn van tenminste 30 dagen

 

De rechthebbenden van de natuurlijke persoon die voor eigen rekening zijn activiteit uitoefent kunnen bij zijn overlijden, zonder vooropzeg, afstand doen van het abonnement waarvan hij de houder was.

 

De aanvragen van opschorting, herneming of opzegging van een abonnement worden betekend volgens één van de vermelde modaliteiten:

  • bij per post aangetekend schrijven
  • overhandiging tegen ontvangstbewijs
  • op een duurzame drager (fax, email) tegen ontvangstbewijs

  

Artikel 10 Schorsing en opzegging van abonnement (KB art 32 laatste lid)

 

Het abonnement kan door het college van burgemeester en schepenen geschorst of ingetrokken worden in volgende gevallen:

 

  • bij niet of niet tijdige betaling standplaatsvergoeding
  • indien de standhouder meer dan 6 keer per jaar afwezig is, uitgezonderd de verlofperiode, zonder geldige motivering en zo de markt ongunstig beïnvloed.

De standhouder is verantwoordelijk om zijn afwezigheid te staven. Sneeuw, ijzel en storm zijn overmacht en geldige redenen om afwezig te zijn. Standhouders dienen hun afwezigheid minstens 1 dag vooraf te melden uitgezonderd bij ziekte. Bij ziekte dient een attest voorgelegd te worden. De aanwezigheden worden bijgehouden in een register door de marktleider.

  • bij afwezigheid gedurende vier opeenvolgende weken zonder de marktleider vooraf of tijdens zijn eerste week van afwezigheid ervan op de hoogte te stellen
  • bij overdracht van een abonnement aan een derde zonder te voldoen aan voorwaarden bepaald in artikel 14 van onderhavig gemeentelijk reglement
  • wanneer andere waren verkocht worden dan diegene vermeld op zijn abonnement
  • wanneer de marktleider inbreuken tegen artikel 19 vaststelt

 

In geen van deze gevallen ontstaat een recht op schadevergoeding.

De beslissing tot schorsing of opzegging wordt betekend bij een ter post aangetekend schrijven of op een duurzame drager tegen ontvangstbewijs.

 

Artikel 11 Vooropzeg vanuit de gemeente (Wet art. 8 § 2)

 

Wanneer de manifestatie of een deel van de standplaatsen definitief worden opgeheven, geldt een termijn van vooropzeg aan de houders van een standplaats per abonnement van 6 maanden.  Deze personen krijgen voorrang bij het toekennen van een vacante standplaats per abonnement (cf. artikel 5.3).

 

Artikel 12 Seizoensgebonden ambulante activiteiten (KB art. 37)

 

Een seizoensgebonden activiteit is in het algemeen een activiteit die betrekking heeft op producten of diensten die wegens hun aard of traditie slechts gedurende een periode van het jaar verkocht worden.

De abonnementen die toegekend worden voor de verkoop van hoger vernoemde activiteiten worden geschorst gedurende de periode van non-activiteit.

Gedurende de periode van non-activiteit kunnen deze standplaatsen toegewezen worden als losse standplaatsen.

 

Artikel 13 Inname standplaatsen (KB art. 26)

 

De standplaatsen op de openbare markt kunnen ingenomen worden door:

 

a) 1) de natuurlijke personen die voor eigen rekening een ambulante activiteit uitoefenen houders van een “machtiging als werkgever”, aan wie een standplaats is toegewezen

a) 2) de verantwoordelijke voor het dagelijks bestuur van een rechtspersoon, aan wie de standplaats is toegewezen, houder van een “machtiging als werkgever”

b) de feitelijke venno(o)t(en) van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats werd toegewezen, houder van een “machtiging als werkgever” voor de uitoefening van een ambulante activiteit voor eigen rekening;

c) de echtgenoot of echtgenote en wettelijk samenwonende van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats werd toegewezen, houder van een “machtiging als werkgever” voor de uitoefening van een ambulante activiteit voor eigen rekening;

d) de standwerker, houder van een “machtiging als werkgever” aan wie het tijdelijk gebruikrecht van de standplaats werd onderverhuurd, overeenkomstig de bepalingen van artikel 36 van voornoemd KB van 24 september 2006 alsook aan de standwerker, houder van een “machtiging als aangestelde A en B” voor de uitoefening van een ambulante activiteit voor rekening of in dienst van de persoon aan wie de standplaats werd toegewezen of onderverhuurd;

e) door de personen die beschikken over een “machtiging als aangestelde A” of een “machtiging als aangestelde B”, die een ambulante activiteit uitoefenen voor rekening of in dienst van de natuurlijke persoon of rechtspersoon bedoeld in a) tot c)

f) De personen die verkopen realiseren zonder commercieel karakter binnen het kader van de acties bedoeld in artikel 7 van voornoemd KB van 24 september 2006, kunnen een standplaats innemen, toegewezen aan de verantwoordelijke van de actie. Desgevallend kunnen zij deze innemen buiten de aanwezigheid van deze.

 

De personen opgesomd in a) 2) tot e) kunnen de standplaatsen innemen, toegewezen of onderverhuurd aan de natuurlijke persoon of rechtspersoon voor wiens rekening of in wiens dienst zij de activiteit uitoefenen, buiten de aanwezigheid van de persoon aan wie of door middel van wie de standplaats werd toegewezen of onderverhuurd.

 

In geval van vakantie of bij te voorziene afwezigheid moet de marktleider vooraf verwittigd worden en dit voor dinsdag 16.00. De standplaats kan dan door de marktleider toegewezen worden als losse standplaats tijdens de afwezigheid van de titularis.

 

Artikel 14 Overdracht standplaats (KB art. 35)

 

14.1. De overdracht van een standplaats is toegelaten onder de volgende voorwaarden:

1° wanneer de houder van de standplaats(en) zijn ambulante activiteiten als natuurlijk persoon stopzet of overlijdt of wanneer de rechtspersoon haar ambulante activiteiten stopzet. Bij stopzetting bezorgt de overlater of zijn rechthebbenden een document als bewijs van schrapping van zijn ambulante activiteit in de Kruispuntbank van Ondernemingen.

2° en indien de overnemer(s) houder(s) zijn van een machtiging tot het uitoefenen van ambulante activiteiten als werkgever en de specialisatie van de overlater voortzetten op elke overgedragen standplaats. Een eventuele wijziging van de specialisatie dient aangevraagd te worden per aangetekend schrijven bij het college van burgemeester en schepenen. In beide gevallen (behoud specialisatie of toegelaten wijziging van specialisatie) dient de overnemer over de gepaste machtiging tot het uitoefenen van ambulante activiteiten te beschikken.

3 ° De onderneming van de overnemer mag door de overname over niet meer dan 2 standplaatsen beschikken (cf. art. 2)

 

14.2. In afwijking van 14.1. wordt de overdracht van standplaatsen toegelaten tussen

  • echtgenoten bij feitelijke scheiding,
  • echtgenoten bij scheiding van tafel en bed en van goederen
  • echtgenoten bij echtscheiding
  • wettelijk samenwonenden bij stopzetting van de wettelijke samenwoning

op voorwaarde dat

  • de overlater of de overnemer aan de gemeente een document voorlegt als bewijs van de vermelde toestand in 14.2.
  • de overnemer voldoet aan de voorwaarden vermeld in 14.1 2° en 3°

 

De overdracht is geldig voor de resterende geldigheidsduur van het abonnement van de overlater. Ingeval van overdracht wordt het abonnement eveneens stilzwijgend vernieuwd.

 

Artikel 15 Onderverhuur standwerkers (KB Art. 36)

 

De standwerkers, die een abonnement voor een standplaats verkregen hebben, kunnen hun tijdelijk gebruiksrecht op deze standplaats onderverhuren aan andere standwerkers namelijk:

  • rechtstreeks aan een andere standwerker;
  • via een vereniging om die voor alle standwerkers zonder discriminatie openstaat.

 

Al naargelang, deelt de standwerker of de vereniging de lijst van standwerkers mee, aan wie het tijdelijk gebruiksrecht van de standplaats werd onderverhuurd.

De prijs van de onderverhuring mag niet hoger zijn dan het deel van de abonnementsprijs voor de duur van de onderverhuring.

 

Artikel 16 Andere ambulante handel

 

Buiten de wekelijkse markt mag er op donderdag tussen 7.00 en 13.00 u. in een straal van2 kmrond de markt geen andere ambulante handel uitgeoefend worden op openbaar of privaat terrein. Het Schepencollege kan hiervan bij gemotiveerd besluit afwijken.

 

Artikel 17 Marktleider

 

De marktleiding wordt aangeduid door het college van burgemeester en schepenen en is belast met de uitvoering en toepassing van dit reglement. De marktleider wordt aangesteld voor de praktische organisatie van de markt, de toewijzing van de losse standplaatsen cfr. artikel 4 en de inning van het standgeld voor deze losse standplaatsen, toezicht op de inname van de standplaatsen volgens het toegekende abonnement, de netheid van de standplaats tijdens en na het verlaten van de markt, de elektriciteitsaansluiting op beschikbare elektriciteitskasten, …

De marktleider is bevoegd om documenten die de machtiging en identiteit van de personen die een ambulante activiteit uitoefenen aantonen, te controleren.

 

Artikel 18 Marktplan

 

Het College van Burgemeester en Schepenen kan het standplaatsenplan te allen tijde volledig of gedeeltelijk wijzigen en de standplaatsen herschikken of herverdelen. Geen enkele standplaats kan als private vaste standplaats beschouwd worden.

In het marktplan moet gestreefd worden naar een voldoende diversificatie van het aanbod.

 

Artikel 19 Veiligheid en openbare netheid

 

Het Gemeentebestuur noch de marktleider is verantwoordelijk voor schade of ongevallen van welke aard dan ook, door de ambulante handel, hun uitbaters of hun personeel veroorzaakt, zowel binnen hun verkoopsruimte als op het openbaar domein.

Onder geen beding mogen er zaken op de rijweg van de Markt geplaatst worden of het doorgaand verkeer op de Markt gehinderd worden.

Het is verboden de wandelgangen te versperren of te blokkeren of goederen aan te bieden buiten de standplaats. Een inrichting voor ambulante handel mag nooit vastgehecht worden aan bomen, afsluitingen, lichtinstallaties, verkeerstekens of andere openbare goederen.

 

Er kan enkel elektriciteit gebruikt worden voor de werking en de uitbating van de stand (o.a. sfeerverlichting, weegschalen, muziekinstallaties, versterkers, verlichting voor demonstraties, …). Het is verboden elektrische verwarmingsinstallaties op de verdeelkast aan te sluiten ongeacht de aard, de wijze van verwarming en het vermogen. Het is verboden éénzelfde kring te overbelasten en er dient steeds toelating gevraagd te worden aan de marktleider voor aansluiting op de verdeelkast.

Ingeval van onderbreking van de elektrische stroom, ongeacht de duur of oorzaak hiervan zal de marktleider of de gemeente hiervoor geenszins aansprakelijk kunnen gesteld worden. De marktkramers kunnen dan ook geen aanspraak maken op enige vorm van schadevergoeding of vermindering van het standgeld.

Alle elektrische, gas- en/of mechanische installaties of onderdelen moeten steeds aan alle wettelijke voorschriften en goedkeuringen voldoen, van welke aard ook, die van toepassing zijn gedurende de periode van dit reglement.

Afsluiters van water en gas en hydranten moeten bereikbaar blijven.

De standen met verwarmingstoestellen voor bak-, braad- of kookdoeleinden moeten voorzien zijn van minstens 1 draagbaar blustoestel van minimum 6 kg en een blusdeken of –doek.

 

Elke exploitant moet voorkomen dat schade aangebracht wordt aan het openbaar goed of private goederen. In voorkomend geval is alle schade veroorzaakt door een marktkramer/exploitant aan derden, openbaar domein of leidingen te zijnen laste. De exploitanten alleen zijn verantwoordelijk voor rampen of ongevallen met personen of zaken en blijven hiervoor persoonlijk aansprakelijk.

Iedere marktkramer dient zich op een objectieve wijze te verzekeren, voor wat betreft Burgerlijke Aansprakelijkheid en Brandverzekering.

 

Tijdens de markt verzamelt elke marktkramer het afval dat door zijn standplaats veroorzaakt wordt en hij waakt erover dat zijn standplaats net achtergelaten wordt. De marktkramer moet bij het einde van de markt zelf instaan voor het opruimen van zijn standplaats en de helft van de aanpalende wandelgangen en hij neemt alle afval mee. Olie of vetstoffen mogen niet in de riool gegoten worden. Afvalwater mag niet uitgegoten worden op het openbaar domein om geurhinder te vermijden.

 

De wagens van de marktkramers die niet op de standplaats worden geplaatst, moeten geparkeerd worden op parking Proostdije.

 

 

AFDELING 2 Organisatie van ambulante activiteiten op het openbaar domein buiten de openbare markten - vooraf bepaalde standplaatsen

 

Artikel 1 Toepassingsgebied (KB art. 42 §1)

 

Op volgende plaatsen is de uitoefening van ambulante activiteiten toegelaten na een voorafgaande machtiging van de gemeente:

 

PLAATS: Handzameplein te Handzame

DAG: vrijdag

UUR: 13.00 – 17.00

SPECIALISATIE: voeding

 

De bezettingsmodaliteiten kunnen op eenvoudige vraag bekomen worden bij de gemeente.

 

De gemeenteraad vertrouwt aan het College van Burgemeester en Schepenen de bevoegdheid toe om de standplaatsen in te delen en wijzigingen op te nemen. Het College kan voor elke standplaats de ligging, de grootte en het gebruik bepalen.

 

Artikel 2 Voorafgaande machtiging (KB art. 38)

 

1. Aanvraag machtiging

Eenieder die een standplaats wenst in te nemen op één of meerdere van de vermelde plaatsen in artikel 1 om ambulante activiteiten uit te oefenen moet voldoen aan de voorwaarden vermeld in artikel 2 van afdeling 1 en is onderworpen aan een voorafgaande machtiging. Deze machtiging dient voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit aangevraagd te worden bij degemeente Kortemark, Stationsstraat 68 te 8610 Kortemark.

De aanvrager dient ook te vermelden op welke specifieke plaats(-en) hij ambulante activiteiten wenst uit te oefenen.

 

2. Beslissing machtiging

In geval van positieve beslissing verkrijgt de aanvrager een machtiging met daarin vermeld

  • de aard van de producten of diensten die hij gemachtigd is te verkopen
  • de plaats
  • de datum en duur van de verkoop

 

De gevraagde machtiging kan geweigerd worden omwille van één of meerdere van onderstaande redenen:

  • redenen van openbare orde
  • redenen van volksgezondheid
  • bescherming van de consument
  • producten die niet gelinkt zijn aan de landbouwsector/korte keten.

 

De gemeente zal deze reden(-en) motiveren in zijn kennisgeving van de negatieve beslissing aan de aanvrager.

 

Artikel 3 Voorwaarden inzake toewijzing en inname standplaatsen (KB art. 40 en 41)

 

De personen die voldoen aan de voorwaarden tot het verkrijgen (cf. supra Afdeling 1 artikel 2) en innemen van de standplaatsen op de openbare markt (cf. supra Afdeling 1 artikel 13) kunnen standplaatsen op het openbaar domein verkrijgen en innemen.

 

Artikel 4 Toewijzingsregels per abonnement

 

De toewijzing van standplaatsen gebeurt volgens chronologische volgorde van aanvraag bij de marktleider/de dienst lokale economie van het gemeentebestuur en in functie van de technische mogelijkheden om de standplaats in te nemen. Als de aangeboden artikelen al aanwezig zijn op de markt, kan de aanvraag geweigerd worden.

 

Artikel 5 Identificatievereiste bij uitoefenen ambulante activiteiten ( KB art 21)

 

Elke persoon die een ambulante activiteit uitoefent op het openbaar domein, dient zich te identificeren aan de hand van een leesbaar uithangbord, zichtbaar geplaatst op de kraam of het voertuig, als hij de activiteit aan het kraam of het voertuig uitoefent. Het bord moet eveneens door de aangestelden aangebracht worden wanneer deze alleen werken.

 

Het bord bevat volgende vermeldingen:

1° hetzij de naam, de voornaam van de persoon die een ambulante activiteit uitoefent als natuurlijk persoon voor eigen rekening of voor wiens rekening of in wiens dienst de activiteit wordt uitgeoefend; hetzij de naam, de voornaam van de persoon die het dagelijks bestuur binnen een rechtspersoon waarneemt of voor wiens rekening of in wiens dienst de activiteit wordt uitgeoefend;

2° de firmanaam en/of de benaming van de onderneming;

3° al naargelang het geval, de gemeente van haar maatschappelijke zetel of van de uitbatingszetel; en indien de onderneming niet in België gelegen is, het land en de gemeente waar deze zich bevindt;

4° het inschrijvingsnummer in de Kruispuntbank van Ondernemingen (of een identificatie die deze vervangt, indien het om een buitenlands bedrijf gaat).

 

 

AFDELING 3 Organisatie van ambulante activiteiten op het openbaar domein buiten de openbare markten – niet vooraf bepaalde standplaatsen

 

Artikel 1. Toepassingsgebied (KB art. 43)

 

Eenieder die een standplaats wenst in te nemen op één of meerdere plaatsen van het openbaar domein buiten de openbare markten om ambulante activiteiten uit te oefenen dient dit voorafgaand aan te vragen bij de gemeente. Het College van Burgemeester en Schepenen zal iedere aanvraag behandelen en hierin de beslissing nemen.

 

Artikel 2 Voorafgaande machtiging

 

1. Aanvraag machtiging (KB art. 43)

Om een standplaats in te nemen zoals vermeld in artikel 1 moet voldaan zijn aan de voorwaarden vermeld in artikel 2 van afdeling 1 en dient men te beschikken over een machtiging. Deze machtiging dient voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit aangevraagd te worden bij degemeente Kortemark, Stationsstraat 68 te 8610 Kortemark

 

2. Beslissing machtiging

In geval van positieve beslissing verkrijgt de aanvrager een machtiging met daarin vermeld:

  • de aard van de producten of diensten die hij gemachtigd is te verkopen
  • de plaats
  • de datum en duur van de verkoop

 

Artikel 3 Voorwaarden inzake toewijzing en inname standplaatsen

 

De personen die voldoen aan de voorwaarden tot het verkrijgen (cf. supra Afdeling 1 artikel 2) en innemen van de standplaatsen op de openbare markt (cf. supra Afdeling 1 artikel 13) kunnen standplaatsen op het openbaar domein verkrijgen en innemen.

 

Artikel 4 Identificatievereiste bij uitoefenen ambulante activiteiten (KB art 21)

 

Elke persoon die een ambulante activiteit uitoefent op het openbaar domein, dient zich te identificeren aan de hand van een leesbaar uithangbord, zichtbaar geplaatst op de kraam of het voertuig, als hij de activiteit aan het kraam of het voertuig uitoefent. Het bord moet eveneens door de aangestelden aangebracht worden wanneer deze alleen werken.

 

Het bord bevat volgende vermeldingen:

1° hetzij de naam, de voornaam van de persoon die een ambulante activiteit uitoefent als natuurlijk persoon voor eigen rekening of voor wiens rekening of in wiens dienst de activiteit wordt uitgeoefend; hetzij de naam, de voornaam van de persoon die het dagelijks bestuur binnen een rechtspersoon waarneemt of voor wiens rekening of in wiens dienst de activiteit wordt uitgeoefend;

2° de firmanaam en/of de benaming van de onderneming;

3° al naargelang het geval, de gemeente van haar maatschappelijke zetel of van de uitbatingszetel; en indien de onderneming niet in België gelegen is, het land en de gemeente waar deze zich bevindt;

4° het inschrijvingsnummer in de Kruispuntbank van Ondernemingen (of een identificatie die deze vervangt, indien het om een buitenlands bedrijf gaat).

  

AFDELING  4 In werking treden reglement (cfr wet, art 10§2) 

 

Dit reglement treedt in werking met ingang van 1 april 2023 en vervangt integraal elke vroegere versie.