Enig artikel: De notulen en het verslag van de gemeenteraad van 13 februari 2023 worden goedgekeurd.
Enig artikel: De raad neemt kennis van het volledige klachtendossier naar aanleiding van de ingediende klacht bij het Agentschap Binnenlands Bestuur tegen de gemeenteraadsbeslissing d.d. 19 december 2022 betreffende het agendapunt 9: OMV_2022008152 goedkeuring inlijving grondstrook in het openbaar domein.
Artikel 1: De raad beslist om het personeelsplan, met inbegrip van organogram en samenstelling managementteam zoals toegevoegd als bijlage goed te keuren.
Artikel 2: Alle voorgaande beslissingen betreffende het personeelsplan worden met ingang van heden vervangen door deze beslissing.
Artikel 1.
Na artikel 59 van het algemeen reglement op de Gemeentelijke Administratieve Sancties, in concreto, na de inleidende titel van deel 2 “bijzonder deel” wordt een titel VIII ingelast luidende als volgt
Titel VIII: Stilstaan en parkeren tijdens het opladen van voertuigen
Artikel 1. Op de voorbehouden openbare laadplaatsen voor elektrische voertuigen mag uitsluitend geparkeerd worden tijdens het opladen van de wagen.
Artikel 2. De privatieve ingebruikneming van de openbare ruimte boven, op het niveau van of onder de grond, o.a. door enig vastgehecht, vastgemaakt, opgehangen, neergelegd of achtergelaten voorwerp,…” met als doel het opladen van de elektrische voertuigen, caravans, campers, mobilhomes, e-bikes, e.d. vanaf eigen terrein maar waarbij het voertuig geparkeerd staat (op een al dan niet afgelijnde parkeerplaats) op de openbare weg, is verboden.
Artikel 2.
Een afschrift van deze verordening zal conform art. 119 NGW worden overgemaakt in de gebruikelijke vorm aan de deputatie van de provincieraad, aan de griffie van de bevoegde rechtbank van eerste aanleg en aan de griffie van de bevoegde politierechtbank, de zonechef Politie Polder en de sanctionerend ambtenaar Kortemark.
Reden tot opmaak van dit RUP:
Het voorzien van een nabestemming voor een voormalig bedrijventerrein i.f.v. het creëren van een kwalitatief wooninbreidingsproject in het centrum van Zarren
Het ontwerp RUP werd door de gemeenteraad voorlopig vastgesteld op 5 oktober 2022.
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 24 oktober t.e.m. 22 december 2022 en bekendgemaakt door
Tijdens het openbaar onderzoek werd advies ontvangen van de Deputatie en van het Departement Omgeving.
Tijdens het openbaar onderzoek werd één bezwaarschrift ingediend.
Alle resultaten van het openbaar onderzoek werden behandeld door de Gecoro op 30 januari 2023.
Ter info in de rand - de bijlagen bij het verslag van de Gecoro:
Schepen Toon Vancoillie neemt het woord en vraagt om dit agendapunt te verdagen. De schepen stelt voor om de eindevaluatie van OVAM af te wachten vooraleer dit punt ter stemming wordt voorgelegd.
Voorzitter Koen Decleir legt de vraag tot verdaging voor aan de gemeenteraad.
Enig artikel: De gemeenteraad beslist om dit agendapunt te verdagen tot het eindevaluatieonderzoek van OVAM beschikbaar is.
Artikel 1: De raad keurt de overeenkomst goed TOT VESTIGING VAN ERFDIENSTBAARHEDEN, op het perceel kadastraal bekend te Kortemark onder de 1e afdeling, sectie C, nr. 785 x, tussen de eigenaar van het perceel de Gemeente Kortemark Stationsstraat 68 8610 KORTEMARK en de maatschappij voor oprichting van rioolwaterzuiveringsinfrastructuur, AQUAFIN nv, met zetel te Dijkstraat 8, 2630 Aartselaar en geregistreerd in het rechtspersonenregister van Antwerpen onder het ondernemingsnummer 0440.691.388.
De overeenkomst in bijlage vormt één geheel met onderhavige beslissing en wordt na deze goedkeuring getekend door de voorzitter gemeenteraad en de algemeen directeur
Artikel 2: De overeenkomst zal finaal het voorwerp uitmaken van een authentieke akte die zal worden verleden voor Notarissen Lommée & Daems, Torhoutsesteenweg 80 te 8210 Zedelgem. Machtiging wordt verleend aan de voorzitter gemeenteraad en algemeen directeur om de nodige notariële akte te ondertekenen namens de gemeente Kortemark.
Artikel 3: De gemeente verleent de hypotheekbewaarder ontslag van de verplichting ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de akte.
Artikel 4: Een eensluidend verklaard uittreksel van onderhavige beslissing zal aan de authentieke akte aangehecht blijven.
Artikel 5: Na registratie en overschrijving wordt de geregistreerde en overgeschreven akte ter kennis gebracht aan de gemeenteraad.
1) Wettelijk kader
Gewestplan Diksmuide-Torhout d.d. 5 februari 1979, waarin dit project gelegen is in een woonuitbreidingsgebied.
Het BPA Koordhoekstraat d.d. 29 november 2002, waarin dit project deels gelegen is in een woongebied, deels in een zone voor openbare wegenis, deels in een bouwvrije zone en deels in een zone voor openbaar groen.
Decreet d.d. 25 april 2014 m.b.t. de Omgevingsvergunning, in het bijzonder:
- Art. 31. Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft en de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, oordeelt dat de omgevingsvergunning kan worden verleend, neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen voor de bevoegde overheid een beslissing neemt over de aanvraag.
Decreet op de gemeentewegen d.d. 3 mei 2019, in het bijzonder:
- Art. 3. Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.
Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.
- Art. 8. Niemand kan een gemeenteweg aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad.
- Art. 10. Bij beslissingen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6.
- Art. 11. § 1. De gemeenten leggen de ligging en de breedte van de gemeentewegen op hun grondgebied vast in gemeentelijke rooilijnplannen, ongeacht de eigenaar van de grond.
- Art. 12. § 2. In afwijking van artikel 11 kan de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg met overeenkomstige toepassing van artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden. Die mogelijkheid geldt voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en krachtens dit decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.
Als de beoogde wijziging, verplaatsing of opheffing betrekking heeft op een gemeentelijk rooilijnplan dat niet in een ruimtelijk uitvoeringsplan is opgenomen, neemt de gemeenteraad eerst een beslissing over het al dan niet wijzigen of opheffen van het gemeentelijk rooilijnplan, alvorens te beslissen over de goedkeuring, vermeld in artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
2) Openbaar Onderzoek
- De aanvraag werd openbaar gemaakt volgens de regels vermeld in artikel 16 t.e.m. 29 van het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
- Het openbaar onderzoek liep van 19 december 2022 t.e.m. 17 januari 2023.
- Er werd 1 bezwaarschrift ingediend
Artikel 1: Goedkeuring wegtracé
Tracé en aanleg van de openbare wegenis:
De gemeenteraad keurt het tracé en het ontwerp van de nieuwe openbare wegenis in de geplande verkaveling aan de Koordhoekstraat, die het voorwerp uitmaakt van de omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2022155870, bestaande uit volgende dossierstukken:
1. verkavelingsplan met wegenisontwerp en grondafstand aan openbaar domein
2. kostenraming van de werken
3. bestek
goed, met de aanvullende bepaling dat ook de met blauw omrande zone op het grondafstandplan kosteloos moet worden overgedragen aan het openbaar domein.
Artikel 2: Opgelegde lasten
Lasten aanleg wegenis
De verkavelaar moet op zijn kosten instaan voor de volledige aanleg van alle openbaar domein en openbaar groen, conform het hierboven bedoelde wegenisontwerp.
Lasten aanleg nutsvoorzieningen
De verkavelaar moet op zijn kosten instaan voor de aanleg van de riolering en alle nutsvoorzieningen (elektriciteit, aardgas, televisie, telefonie, datacommunicatie, openbaar verlichtingsnet, openbare verlichtingsinstallaties), in overeenstemming met de richtlijnen en het advies van Fluvius, Proximus en De Watergroep terzake.
Het ontwerp van openbare verlichting dient ter goedkeuring aan het college van burgemeester en schepenen te worden voorgelegd.
Eventuele kosten voor de verplaatsing van openbare verlichtingspalen i.f.v. deze verkaveling of de daarin te realiseren gebouwen, vallen ten laste van de verkavelaar.
Inlijving in het openbaar domein
De gronden, in het verkavelingsontwerp aangeduid als openbaar domein en openbaar groen, dienen na de voltooiing van de aanleg van de wegenis en alle nutsvoorzieningen, kosteloos te worden overgedragen aan de gemeente Kortemark. Deze worden ingelijfd in het openbaar domein.
Ook de met blauw omrande zone op het grondafstandsplan dient kosteloos te worden overdragen aan het openbaar domein.
De kosten voor de akte m.b.t. de eigendomsoverdracht aan het openbaar domein vallen ten laste van de verkavelaar.
Verkeerssignalisatie en wegmarkeringen
Verkeerssignalisatie en wegmarkeringen binnen deze nieuwe verkaveling dienen aangebracht te worden, op aangeven van het gemeentebestuur, op kosten van de verkavelaar.
Grootschalig referentiebestand
Conform het GRB-decreet d.d. 16 april 2004, meerbepaald artikelen 13 § 3 en §4 dient door de verkavelaar bij voorlopige oplevering van de wegeniswerken van de verkaveling gelegen t.h.v. de Koordhoekstraat in Kortemark een door het AGIV goedgekeurd as-builtplan bezorgd aan de gemeente Kortemark. Is de gemeente niet in het bezit van het door AGIV goedgekeurd as-builtplan dan gaat de voorlopige oplevering niet door.
De opmeting van de nieuwe verkaveling dient aan volgende voorwaarden te voldoen:
1) Administratieve voorwaarden:
Voorwerp van de opdracht:
Deelopdracht 1: de terrestrische opmeting van de nieuwe verkaveling in Kortemark en oplevering van een digitaal bestand op basis van deze opmetingen dat bruikbaar is voor het AGIV in het kader van ‘bijhouding GRB op basis van as-builtplannen’.
Deelopdracht 2: de oplevering van een grafisch bestand dat bruikbaar is voor cartografische doeleinden.
2) Technische bepalingen:
Algemeen
De opmetingszone omvat de gehele wegbaan van de nieuwe verkaveling gelegen aan de Koordhoekstraat in Kortemark, zoals voorzien in de omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2022155870
Deelopdracht 1:
Inhoud van de opdracht
De opdracht houdt de inventarisatie in van de nieuwe verkaveling. Met de inventarisatie wordt bedoeld “alle metingen en handelingen die nodig zijn voor het in kaart brengen van de bestaande toestand van de terreinsituatie in de opdrachtzone(s) conform de specificaties van de volgende GRB-skeletcomponenten:
- GRB-Basis, laatste versie
- GRB-Detail, laatste versie
- GRB-skeletoptie Water- en Rioolbeheer, laatste versie
- GRB-skeletoptie Wegbeheer, laatste versie
- GRB-skeletoptie Virtuele Grenzen, laatste versie
Deze specificaties zijn beschikbaar via volgende link: https://www.agiv.be/producten/grb/meer-over/grb-skelet/nieuwe-skeletspecificaties/documenten-templates-en-voorbeelden
Deze specificaties houden onder meer in dat:
- De opmeting gebeurt in Lambert 72 (BEREF2003) en TAW. Er wordt voor GPS-metingen gebruik gemaakt van de FLEPOS-dienstverlening. GPS-metingen worden uitgevoerd conform de aanbeveling A-GIS-VL-008-1.4 voor het uitvoeren van GPS-metingen met behulp van FLEPOS. Deze aanbeveling is beschikbaar via volgende link https://www.agiv.be/producten/flepos/meer-over/ondersteuning/aanbev-gps-metingen-flepos
- De opmeting gebeurt rekening houdende met de GRB-objectencatalogus. Elke DXF-layer is in detail gespecificeerd op vlak van definitie, meetcriteria, voorwaarden, geometrie en kwaliteit.
- De meetopdracht gebeurt in 2D.
- De opmeting resulteert in een DXF-bestand. Het DXF-bestand voldoet aan de specificaties die in de GRB-Basis vermeld staan.
- Het te leveren DXF-bestand bevat geen DXF-layers voor wat betreft de DXF-layers vermeld in GRB-skeletoptie Virtuele Grenzen, laatste versie met uitzondering van de layers VAB, VAW1, VBL, VED, VOI, VOZ, VRL1 en VRL2.
- De controle van de opmeting zal gebeuren conform de specificaties kwaliteitscontrole GRB-basis die beschikbaar zijn op https://www.agiv.be/~/media/agiv/producten/grb/documenten/grb-skelet/rldm141124av0as%20builtkwaliteitsspecificatiesv100.pdf
Eindproduct
Volgend eindproduct wordt aangeleverd voor deze deelopdracht:
Een DXFr2000-bestand dat de opmeting omvat, conform de bepalingen van GRB-basis. Het DXF-bestand heeft een vrij te kiezen bestandsnaam.
Deelopdracht 2:
Inhoud van de opdracht
De aanmaak van een grafisch bestand dat bruikbaar is voor cartografische doeleinden.
Eindproduct
De opdracht houdt de opmaak in van volgende eindproducten:
- Een digitaal bestand dat direct is afgeleid van het DXF-bestand uit deelopdracht 1 en is aangepast/verder uitgewerkt voor cartografisch gebruik (o.a. complexe lijntypes, arceringen,…).
- Het aangeleverde GRBcad-bestand wordt bijgewerkt en vervolledigd met het DXF-bestand uit deelopdracht 1 en wordt opgenomen in een laag ‘achtergrond’.
- Een digitaal bestand in DWG-formaat (versie 2015) voorzien van een titelblad, liggingsplan, situeringsplan en legende.
- Er moeten 3 afdrukken van het plan op papier aangeleverd worden op schaal 1/500.
Artikel 1: De gemeenteraad beslist principieel akkoord te gaan met de vaststelling van de rooilijn in het kader van de aanleg van een fietspad langs de Steenstraat en de Bovekerkesteenweg (fietsfondsdossier Kortemark-Koekelare) zoals aangeduid op het ontwerp-rooilijnplan.
Artikel 2: De gemeenteraad beslist het ontwerp-rooilijnplan voorlopig vast te stellen.
Artikel 3: De gemeenteraad gelast het college om het openbaar onderzoek op te starten en te doorlopen. Het openbaar onderzoek wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 17 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Artikel 4: De gemeenteraad neemt kennis van de voorgestelde meer-/minwaarde en de waarde van de innemingen zoals bepaald door de heer Rudy Depoorter, landmeter-expert, van en te Houthulst (Woumen).
Artikel 5: De nodige notariële akten inzake verwerving nieuw tracé maken het voorwerp uit van een afzonderlijk dossier en deze worden ten gepaste tijde aan en in de gemeenteraad voorgelegd ter goedkeuring.
Enig artikel: De gemeenteraad beslist om de procedure voor straatnaamtoekenning voor de verkaveling aan de Esenstraat, met de naam 'De Groten Hof', op te starten.
Artikel 1: De gemeenteraad keurt volgend reglement goed met ingang van 1 april 2023:
Artikel 1: Verantwoordelijke: Gemeentebestuur van Kortemark, College van Burgemeester en Schepenen, Stationsstraat 68 in 8610 Kortemark.
Locaties: Kortemark:
Ontmoetingscentrum De Kouter,
Ichtegemstraat 2a in
8610 Kortemark
Kortemark: (enkel in de zomervakantie voor de kleuters)
Turnzaal GBS De Kreke,
Torhoutstraat 46 in
8610 Kortemark
De locatie kan door het college van burgemeester en schepenen aangepast worden in het kader van overmacht/dringende werken. De locatie van de jongerenwerking hangt af van de activiteiten.
Artikel 2: De speelpleinwerking staat open voor alle kinderen vanaf het 2e kleuter (men moet effectief reeds gestart zijn in het tweede kleuter en zindelijk zijn) tot en met het 6e leerjaar afgewerkt. (Zomer na het 6e leerjaar nog toegelaten). De speelpleinwerking gaat door gedurende de paasvakantie en de vakantiemaanden juli en augustus tijdens weekdagen. Er is geen speelpleinwerking op 11 en 21 juli en 15 augustus.
De dagindeling is als volgt:
06u30 – 8u00: vooropvang
08u00 – 9u00: inschrijving + opvang
09u00 - 10u15: activiteit
10u15 - 10u30: voormiddagpauze
10u30 - 12u00: activiteit
12u00 - 13u30: middagpauze + opvang
13u30 - 15u00: activiteit
15u00 - 15u15: namiddagpauze
15u15 - 16u00: activiteit
16u00 – 16u15: 4 uurtje
16u15 - 17u00: uitschrijven en opvang
17u00 – 18u30: naopvang
De kinderen nemen hun boterhammen mee. Er wordt gezamenlijk gegeten om 12.00 uur. Kinderen die over de middag naar huis gaan, worden opgehaald tussen 12u en 12u15. Kinderen die na de middag toekomen op het speelplein komen toe tussen 13u en 13u30.
Deze regeling kan worden aangepast naargelang de omstandigheden. Op sommige dagen kan een speciale activiteit georganiseerd worden bv een uitstap.
Artikel 3: De deelnameprijs staat vermeld in het retributiereglement van de gemeente Kortemark. In de deelnameprijs zijn 1 koek/stuk fruit/ijsje en 1 sapje ingerekend. Voor uitstappen kunnen er bijkomende kosten in rekening gebracht worden.
Artikel 4: Er kan iedere weekdag op het speelplein aangemeld worden zonder voorafgaande inschrijving. Komt een kind voor het eerst naar de speelpleinwerking dient een registratiefiche ingevuld te worden.
Het deelnamegeld wordt per maand afgesloten. Er kan nooit deelnamegeld van de vorige maand teruggegeven worden of overgeschreven worden naar de volgende maand.
Artikel 5: Tijdens elke activiteit is er een EHBO-rugzak aanwezig.
Artikel 6: Rechten en plichten van de gebruikers:
Artikel 7: Niet-betaling van de facturen van het jaar ervoor kan dat leiden tot het definitief schrappen van de kinderen uit onze werking. Er kunnen geen attesten ingevuld worden van mutualiteiten en er kan ook geen fiscaal attest opgemaakt worden.
Artikel 8: Wij geven alle kinderen alle kansen om een leuke zomer te beleven op onze speelpleinwerking. Toch zijn we soms genoodzaakt om in te grijpen. Nadat er reeds enkele keren zelf met het kind in gesprek werd gegaan en er geen beterschap merkbaar is, worden de volgende stappen genomen:
Wanneer kinderen een reëel gevaar vormen voor andere kinderen of animatoren kan het desbetreffende kind zonder voorgaande waarschuwingen tijdelijk of definitief geschrapt worden van de ledenlijst van het speelplein.
Het schrappen van een kind op de ledenlijst gebeurt telkens na overleg tussen de jeugdconsulent, de schepen van jeugd en de algemeen directeur of diensthoofd vrije tijd.
Artikel 9: Kinderen melden zich bij de (hoofd)animator die aan de ingang zit wanneer ze toekomen. Wanneer kinderen worden opgehaald komt het kind ook eerst langs de (hoofd)animator die instaat voor het uitschrijven. In geen geval mogen kinderen zonder iets te laten weten opgehaald worden of vertrekken naar huis.
Artikel 10: Het gemeentebestuur sluit een verzekering af voor de ingeschreven kinderen en voor hun begeleiders.
De deelnemers zijn verzekerd tegen ongevallen, burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke letsels tijdens de werkingsuren van de speelpleinwerking (dus niet voor zaken van materiële aard, zoals het verlies van een bril, beschadiging van kledij ...)
Bij een ongeval wordt de familie of contactpersoon verwittigd die met het kind naar de dokter kan gaan. Bij een noodgeval kan het speelplein zelf de ambulance bellen.
De jeugdconsulent, moet van het ongeval op de hoogte gesteld worden. Hij geeft de verzekeringsdocumenten mee en zorgt er voor dat de verzekeringsmaatschappij ingelicht wordt. De verzekeringsdocumenten moeten ingevuld worden door de behandelende arts.
De verzorgingskosten worden eerst betaald door de familie/contactpersoon van het betrokken kind, die na tussenkomst van het ziekenfonds kan terugvorderen van de verzekering.
Artikel 11: De leeftijden van de verschillende leeftijdsgroepen worden zo strikt mogelijk gevolgd. Per uitzondering kan er hiervan afgeweken worden na overleg met de ouders.
Artikel 12: GSM’s en andere multimedia zijn niet toegelaten op de speelpleinwerking. Deze kunnen meegenomen worden voor de verplaatsing naar het speelplein, maar bij aankomst wordt de gsm door de hoofdanimator in bewaring genomen.
Artikel 13: Indien er medicatie toegediend moet worden tijdens de werking, wordt dit schriftelijk aan de hoofdanimator gemeld en geef je de medicatie aan de hoofdanimator af bij het toekomen op de werking.
Artikel 14: De monitoren zijn stipt op tijd aanwezig op de locatie waar ze van dienst zijn. Indien monitoren te laat aanwezig zijn, wordt een schriftelijke waarschuwing gegeven. Meermaals te laat komen kan aanleiding geven tot gepaste maatregelen. Het uurrooster van de monitoren wordt tijdig op papier bezorgd, telkens de week voorafgaand aan de werking.
Artikel 15: Vanaf 06u30 worden kinderen opgevangen en wordt alles in gereedheid gebracht om met de activiteit te kunnen starten om 09u00. Zodra de kinderen in de locatie toekomen, houden één of meerdere monitor(en) toezicht. De kinderen mogen nooit zonder toezicht gelaten worden.
Artikel 16: ‘s Morgens en ‘s middags worden de aanwezigheden gecontroleerd en genoteerd op lijsten. Dit is belangrijk voor de verzekering. De aanwezigheden moeten zeer nauwkeurig genoteerd worden: een kind dat niet op de lijst staat is niet verzekerd.
Artikel 17: De kinderen die tijdens de middag op het speelplein blijven, brengen hun boterhammen mee. Er wordt stipt om 12u00 gezamenlijk gegeten. De monitoren blijven ter plaatse voor permanentie en helpen waar nodig. Om 13u30 wordt opnieuw gestart met de activiteiten.
Artikel 18: De monitoren blijven (eventueel in een beurtrolsysteem) ter plaatse zolang er kinderen zijn en tot de locatie is opgeruimd. Er mag nooit een kind achterblijven zonder bewaking. Mocht dit toch gebeuren, kunnen tegenover de monitoren maatregelen genomen worden, gaande van een waarschuwing, schorsing of ontslag. Deze maatregelen worden in de evaluatie opgenomen.
Artikel 19: Elke morgen worden de aanwezigheden op het speelplein genoteerd door de hoofdanimator. Alle aanwezigheidslijsten worden bijgehouden en op het einde van de vakantie aan de jeugdconsulent gegeven.
Artikel 20: Er wordt geen geld ontvangen op de speelpleinwerking. Alles gebeurt via facturatie op het einde van de maand of bij het digitaal reserveren (uitstap).
Alle bestellingen van materiaal, drank, ... gebeuren wekelijks op donderdag tijdens de wekelijkse vergadering bij het indienen van het programma.
De monitoren zorgen zelf voor wegwerpmateriaal dat nodig is voor de activiteiten (WC rolletjes, karton, vodden, plastiek flessen, restjes wol ...).
Artikel 21: Wekelijks wordt op donderdag een infovergadering georganiseerd waarop het programma voor de komende week van het betrokken centrum wordt besproken. Tijdens de vergadering wordt de werkingsweek geëvalueerd en wordt de komende week voorbereid.
Artikel 22: De kinderen mogen tijdens de uren van de speelpleinwerking nooit zonder begeleiding buiten het terrein.
Artikel 23: Tijdens de voormiddagpauze krijgen kinderen een drankje van de speelpleinwerking. Bij het 4-uurtje zal een koek of stuk fruit uitgedeeld worden. De (hoofd)animator laat tijdig weten aan de jeugdconsulent wanneer de voorraad koek/drank/ijsjes/… bijna op is.
Artikel 24: Naast de vaste activiteiten (sportinitiatie, uitstappen e.d.), bereiden de monitoren zelf hun programma voor. Er wordt een gedetailleerde voorbereiding gevraagd: soort activiteit, voor welke groep, plaats, timing, accommodatie, ... Die individuele voorbereiding wordt iedere maandag door de monitoren aan de hoofdanimator afgegeven.
Bij die voorbereiding moet ook een lijst opgemaakt worden met de materialen die gebruikt (en aangekocht) moeten worden. De materialen die aangekocht moeten worden (die niet meer voorhanden zijn in het centrum) moeten duidelijk aangeduid worden. Ook de hoeveelheid dient duidelijk vermeld te worden. Spreek af met de verschillende groepen in hetzelfde centrum.
Ook het gebruiksmateriaal als rietjes, vuilniszakken, plakband ... moeten hierbij aangeduid worden.
De afgesproken programma’s moeten zo strikt als mogelijk gevolgd worden. Naar aanleiding van die programma’s worden boodschappen gedaan. Dit wordt (in principe) niet meer gewijzigd in de loop van de week.
Artikel 25: De monitoren zien erop toe dat de kinderen geen schade aanrichten aan de gebouwen en aan het spelmateriaal.
De monitoren dragen zorg voor het aangeboden materiaal. Het lokaal moet regelmatig grondig opgeruimd en schoongemaakt worden.
Artikel 26: Er wordt verwacht dat de kinderen zich beleefd gedragen, waar ze zich ook bevinden. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor de monitoren.
Artikel 27: Er geldt een strikt rook -en alcoholverbod tijdens de werkingsuren van de speelpleinwerking. Roken kan enkel in de pauzes met medeweten van de hoofdanimator, buiten het zicht van de kinderen en buiten het speelplein domein/de speelpleininfrastructuur.
Artikel 28: De animator zorgt minstens voor:
Artikel 29: De hoofdanimator zorgt minstens voor:
De in te vullen lijsten moeten heel nauwkeurig bijgehouden worden.
Artikel 30: Animatoren worden per week aangesteld op het speelplein. Enkel vanwege overmacht (doktersbezoek, school,…) kan er voor 1 dag gewisseld worden met iemand anders. Hiervoor is een bewijs van overmacht noodzakelijk.
Artikel 31: De monitoren zijn iedere dag van hun tewerkstellingsperiode aanwezig op het speelplein. Wisselen van periode kan enkel indien beide animatoren hiermee instemmen, de jeugdconsulent dit goedkeurt en een bewijs van overmacht voorgelegd kan worden.
Artikel 32: De monitoren en kinderen zijn verplicht een fluo-jasje te dragen wanneer ze zich in het verkeer begeven.
Artikel 33: Bij vaststelling van schade aan speeltoestellen moet dit direct schriftelijk en met beeldmateriaal gemeld worden aan de jeugdconsulent.
Artikel 34: Het gebruik van gsm tijdens de werking is niet toegestaan. De hoofdanimator kan hier een uitzondering voor maken.
Artikel 35: Het maken van beeldmateriaal van kinderen op de speelpleinwerking is verboden. Enkel met het fototoestel van de organisatie zelf kan er beeldmateriaal vastgelegd worden. Er is ouderlijke toestemming nodig vooraleer er beeldmateriaal van kinderen gemaakt en gedeeld mag worden.
Het delen van beelden uit de speelpleinwerking waar kinderen op vertoond worden delen op de eigen sociale media is verboden.
Artikel 36: In januari kunnen kandidaat-animatoren solliciteren voor de speelpleinwerking in de paasvakantie. In februari en maart kan dit voor de zomervakantie. Solliciteren is mogelijk via de gemeentelijke website van Kortemark.
Aanstellingen gebeuren na de sollicitatieperiode. Bij de aanstelling wordt er rekening gehouden met relevante ervaring en eerdere evaluaties (al dan niet positief), de aangegeven periodes (continuïteit op het speelplein).
Artikel 37: Solliciteren voor verschillende functies op het speelplein kan onder specifieke voorwaarden
Artikel 38: Kandidaat hoofdanimatoren en animatoren dienen een uittreksel van het strafregister voor te leggen om aangesteld te kunnen worden.
Artikel 39: Selectiecriteria: Wanneer er tussen sollicitaties een keuze gemaakt moet worden, zal er rekening gehouden worden met volgende criteria
Artikel 40: De jongerenwerking wordt georganiseerd voor alle jongeren, uit Kortemark, van 13 tot en met 16 jaar (reeds gestart in eerste middelbaar tot en met zomervakantie tussen vierde en vijfde middelbaar). De jongerenwerking bestaat uit enkele activiteiten voor de eerstgenoemde doelgroep tijdens de maanden juli en augustus.
De uurregeling van de activiteiten is afhankelijk van de geplande activiteiten.
Alle informatie betreffende de jongerenwerking is te verkrijgen op de gemeentelijke jeugddienst: tel.: 051 56 61 08, mail: jeugd@kortemark.be.
Artikel 41: Het programma van de activiteiten wordt vooraf opgesteld door de jeugdconsulent.
Het programma wordt op voorhand uitgebreid bekendgemaakt.
Artikel 42: De jongeren kunnen zich inschrijven aan het vrijetijdsloket op het Brouwersplein en via de gemeentelijke webshop, voor zowel de gemeentelijke als de intergemeentelijke activiteiten van de jongerenwerking. De inschrijving is pas geldig na betaling. Als een activiteit volzet is, wordt voorrang gegeven aan de jongeren die eerst inschreven en betaalden. Een annulatie van een inschrijving, moet 3 dagen vóór de betrokken activiteit gemeld worden. Zo niet, kan het inschrijvingsgeld niet terugbetaald worden. (bij uitzondering van overmacht zoals ziekte kan het bedrag alsnog teruggekregen worden na vertoon van een officieel document). Enkel jongeren die betaalden voor de activiteit kunnen deelnemen.
Artikel 43: Van de jongeren wordt verwacht dat ze actief deelnemen aan het spelaanbod, dat ze zich tegenover de begeleiders kameraadschappelijk gedragen, en dat ze zich houden aan de geldende afspraken. Geen enkele vorm van agressie (verbaal en/of fysiek) wordt getolereerd.
Artikel 44: Bij eventuele ziekte, ongeval of beschadiging tijdens de werkingsuren, wordt onmiddellijk de verantwoordelijke monitor gewaarschuwd, die de nodige maatregelen neemt en de jeugdconsulent op de hoogte brengt. Ingeval van beschadiging, kan aan de aanrichter schadevergoeding gevraagd worden.
Artikel 45: Wij geven alle jongeren alle kansen om een leuke zomer te beleven op onze jongrenwerking. Toch zijn we soms genoodzaakt om in te grijpen. . Nadat er reeds enkele keren zelf met de jongere in gesprek werd gegaan en er geen beterschap merkbaar is, worden dezelfde stappen genomen als artikel 8 van dit reglement.
Artikel 46: Het gemeentebestuur sluit een verzekering af voor de ingeschreven kinderen en voor hun begeleiders.
De deelnemers zijn verzekerd tegen ongevallen, burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke letsels tijdens de werkingsuren van de jongerenwerking (dus niet voor zaken van materiële aard, zoals het verlies van een bril, beschadiging van kledij ...)
Artikel 47: Bij activiteiten die een hele dag duren, brengen de jongeren en animatoren hun lunch mee.
Artikel 48: Het huishoudelijk reglement kan ten allertijd ingekeken worden op de speelpleinwerking, bij de jeugddienst en op de gemeentelijke website. Bij deelname aan de speelpleinwerking verbinden ouders, kinderen en monitoren zich automatisch aan dit huishoudelijk reglement.
Gunstig visum SDM/KMK_8796 van Hans Cromheecke van 06 maart 2023
Enig artikel: De gemeenteraad keurt de hernieuwde samenwerkingsovereenkomst voor het project 'Gevelthermografie Westhoek' goed.
Enig artikel: De gemeenteraad stelt het hiernavolgend reglement met betrekking tot de aanleg van straatgeveltuinen vast.
De gemeente Kortemark wil extra kwaliteitsvol groen in de gemeente. Slim gekozen gevelbeplanting zorgt voor verkoeling in de zomer, helpt fijn stof uit de lucht filteren, houdt regenwater langer vast, helpt geluid dempen, is goed voor vogels, vlinders en bijen. Daarom wordt de aanleg van een straatgeveltuin gestimuleerd.
In dit reglement hebben onderstaande termen de ernaast vermelde betekenis:
Straatgeveltuin |
Een beplant gedeelte van de openbare weg, tegen de perceelgrens (tegen een gevel van een gebouw, een vrijstaande muur, …) inclusief de afboording. |
De beheerder |
De eigenaar van de woning of -op voorwaarde dat de eigenaar of de vereniging van mede-eigenaars akkoord gaat- de gebruiker of houder van het zakelijk recht, die de straatgeveltuin heeft aangelegd of heeft laten aanleggen. |
De weg voor voetgangersverkeer |
Elk gedeelte van de openbare weg dat hoofdzakelijk gebruikt wordt voor voetgangersverkeer waaronder ook rolstoelgebruikers. |
Obstakelvrije wandeldoorgang |
Ruimte waarbinnen de voetganger zich kan voortbewegen zonder dat een vaste hindernis (een paal, een verkeersbord, een parkeerzone, …) zijn voortgang belemmert. De afstand van deze wandeldoorgang wordt in dit reglement gemeten grenzend aan de rand en loodrecht vanaf het straatgeveltuintje. |
Plantvak |
De onverharde zone in de openbare weg waarin de straatgeveltuin komt. |
Het reglement is van toepassing op het grondgebied van de gemeente Kortemark en zijn deelgemeenten.
§1. Het is toegelaten een straatgeveltuin aan te leggen op volgende voorwaarden:
De gemeente bundelt alle aanvragen en contacteert de aanvragers in de maanden februari en oktober. Na een positieve evaluatie breekt de gemeente daarna de nodige stoeptegels uit. Dit gebeurt op die manier telkens aan het begin van het plantseizoen.
§2. De beheerder dient de nodige voorzichtigheid in acht te nemen. Mogelijke schade aan leidingen en kabels valt ten laste van de beheerder. Bij de minste twijfel over de aanwezigheid van leidingen en kabels dient informatie te worden ingewonnen bij nutsbedrijven. Alle voorzieningen van openbaar nut zoals straatnaamborden, verlichtingspalen en pictogrammen moeten steeds zichtbaar blijven en bereikbaar zijn.
§3. De beheerder moet de straatgeveltuin en de verharding errond onderhouden zodat ze geen hinder of gevaar opleveren voor het verkeer. De obstakelvrije wandelruimte moet steeds 1.20m zijn.
De bevoegde gemeentediensten herstellen eventuele schade aan de openbare weg veroorzaakt door de straatgeveltuin op kosten van de beheerder. De beheerder verbindt er zich toe elke verzakking of andere beschadiging onmiddellijk te melden en zelf voorlopig de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen.
§4. Alle dood of levend materiaal in de straatgeveltuin verwerkt, blijft eigendom van de beheerder. De beheerder is verantwoordelijk voor alle ongevallen die voortgaan uit de aanwezigheid van de straatgeveltuin of het niet naleven van het reglement. De beheerder zal de door de bevoegde gemeentedienst opgelegde onderhoudswerken, op eerste verzoek onmiddellijk uitvoeren. De beheerder vrijwaart de gemeente Kortemark tegen alle vorderingen die derden tegen haar instellen als gevolg van de aangelegde geveltuin.
§5. De bevoegde gemeentedienst of operator op het openbaar domein kan de al dan niet tijdelijke verwijdering van materialen en planten eisen in kader van werkzaamheden. Het gemeentebestuur betaalt hiervoor geen vergoeding aan de beheerder. Het gemeentebestuur kan nooit aansprakelijk gesteld worden voor gelijk welke verandering of beschadiging veroorzaakt aan de geveltuin. De bevoegde gemeentedienst zal het plantvak van de straatgeveltuin herstellen zonder vergoeding aan de beheerder. De beheerder zorgt indien nodig voor nieuwe beplanting.
§6. Als de straatgeveltuin helemaal of gedeeltelijk wordt weggebroken, dan moet de gemeente daarvan op de hoogte worden gebracht. De gemeente zal de openbare weg in zijn oorspronkelijke toestand herstellen. Hieraan zijn geen kosten verbonden voor de beheerder.
§7. Niet-reglementair aangelegde straatgeveltuinen of niet onderhouden straatgeveltuinen, worden op kosten van de beheerder uitgebroken of in overeenstemming gebracht met de bestaande reglementering zonder dat de gemeente Kortemark tot enige schadevergoeding verplicht kan worden.
§ 8. De gemeente Kortemark kan steeds een reglementair aangelegde straatgeveltuin op haar openbaar domein verwijderen en de openbare weg in zijn oorspronkelijke toestand herstellen. De gemeente betaalt hiervoor geen vergoeding aan de beheerder, maar hieraan zijn ook geen kosten verbonden voor de beheerder.
Dit reglement treedt in werking op 21 maart 2023.
Enig artikel: De gemeenteraad keurt onderstaand bijenplan goed met ingang van heden.
Wilde bestuivers zorgen voor de bestuiving van gewassen, waardoor er vruchten aan kunnen groeien. Helaas verdwijnen er alsmaar meer bestuivende insecten. Ze zijn namelijk onderhevig aan heel wat bedreigingen: het verlies van hun leefgebied, ziektes, klimaatverandering, bestrijdingsmiddelen en een gebrek aan aandacht voor de aanwezigheid van voedsel.
Nochtans zijn ze essentieel voor het behoud van de landbouw, het functioneren van ecosystemen in onze regio’s en onze leefkwaliteit. Daarom mag het in stand houden van deze soorten niet beperkt worden tot een paar natuurgebieden. De oppervlakte aan tuin en park in Vlaanderen is immers vele malen groter dan de totale oppervlakte aan beschermd natuurgebied.
Daarom heeft de gemeente Kortemark in overleg met de opgerichte bijenwerkgroep een actieplan ontwikkeld voor de bij. Deze acties zullen uitgevoerd worden over een langere periode.
1.1.1. Voorzien bloemenweide Vrouw Hillewal
In het kader van de herinrichting van Vrouw Hillewal voorziet het regionaal landschap de aanleg van een bloemrijk grasland. Hiervoor zal specifiek bloemenzaad aangekocht worden. Het grasland op het domein zelf zal worden begraasd door schapen. Aangezien er op de omwalling al vele soorten bloemen van nature aanwezig zijn worden de schapen daar weggehouden. Zo houden we deze soorten in stand.
1.1.2. Op bijkomende plaatsen bodembedekkers voorzien
Rekening houdend met de mogelijkheden die zich voordoen, zal getracht worden om met bodembedekkers te werken i.p.v. met grasinzaaiing. (Bloeiende) bodembedekkers zorgen voor meer biodiversiteit en een betere habitat. Het is aangewezen om te werken met een combinatie van bodembedekkers. Een andere optie is het voorzien van betonnetten om met klimplanten bvb verkeerseilanden te vergroenen. In samenspraak met de bijenwerkgroep zal aangeduid worden welke sites best eerst aangepakt worden.
1.1.3. Bij aanplant meerdere soorten voorzien per site rekening houdend met de bloeiboog
Bij aanplantingen van straatbomen wordt gewerkt met meerdere boomsoorten per straat. Deze bomen staan op verschillende momenten in bloei. Hierdoor is op eenzelfde plaats voor een langere periode een voedselbron voor bijen aanwezig. Een voorbeeld hiervan is de aanplant van de Koekelarestraat. Daar wisselen boskers en winterlinde elkaar af. Er wordt ook een gemengde haag geplant met iep, liguster en haagbeuk. Ook aan het recyclagepark zullen verschillende bomen gezet worden. Voor parken en pleinen kan gekozen worden om fruitbomen aan te planten.
1.1.4. Inrichten natuurpuntjes
Als winnaar van het burgerbudget 2022 richtte natuurpunt verschillende natuurpuntjes in. In elke deelgemeente werd een groen hoekje aantrekkelijker gemaakt voor gebruikers en de natuur. Dit gebeurt door de aanplant van bloembollen, het inzaaien van bloemenweides, het plaatsen van vaste planten en struiken, bijenhotels, … in de Werethatuin in Werken, de Koordhoek in Zarren, de Steenovenweg in Kortemark, het speelplein in Edewalle en de Eikenlaan in Handzame. Op deze manier worden er in elke deelgemeente extra kleine biotoopjes gecreëerd.
1.1.5. Inrichten bezinkputten
In 2020 werd gestart met de opmaak van een Masterplan en Natuurbeheerplan voor de bezinkputten (Talpes Pitten en de Krekemeersen). Hiervoor wordt met verschillende partners samengewerkt (o.a. provincie en VMM). Ondertussen werd de verkennende nota reeds goedgekeurd. Doel van het masterplan is de verschillende functies (natuur, zachte recreatie, waterbevoorrading en fietsverbinding) met elkaar te combineren. Het uitvoeren van het masterplan zal zorgen voor een vergroening van de stationsomgeving.
1.1.6. Aanleg groen recyclagepark
Rondom het recyclagepark is er nog ruimte voor bijkomende aanplant. Er wordt gekozen voor bijvriendelijke planten. Rondom komt een meidoornhaag, vooraan wordt vlinderstruik geplaatst (alternatieven zijn vogelkers, liguster, kardinaalsmuts, hondsroos, vlier of sporkehout). Achteraan het containerpark richten we de zone verder in als kippenren en is er ook ruimte om een houtkant aan te planten. Zowel vooraan (ter hoogte van de parking) en achteraan (in de kippenzone) zal een boom geplant worden die ruimte krijgt om vrij uit te groeien.
1.1.7. Onthardingsprojecten op openbaar domein
Veel van de wilde bijen nestelen in de grond. Om de nestmogelijkheden te verbeteren, is het aangewezen de verharding te verminderen. Dit kan ook door parkeerplaatsen aan te leggen in bvb grasdallen. Momenteel wordt bij heraanleg gekeken naar de onthardingsmogelijkheden: voorbeelden hiervan zijn de Spoorwegstraat, Torhoutstraat, herstel van bermen.
Ontharding gebeurt ook in kader van de verkeersveiligheid: zo worden grote kruispunten of inritten gedeeltelijk onthard. Voorbeelden hiervan zijn de Zarren-Lindestraat, Pereboomstraat. Ook plaatsen waar te snel gereden wordt, krijgen de eerste prioriteit.
Daarnaast zal in kader van het hemelwater- en droogteplan door externen op zoek gegaan worden naar Quickwins voor ontharding.
Op deze manier wordt op verschillende fronten gewerkt aan de ontharding van het openbaar domein.
1.1.8. Verder vergroenen begraafplaatsen door werken met bvb tijdelijke natuur
Op begraafplaatsen zijn wachtzones voorzien i.k.v. uitbreidingen. Momenteel worden deze net als de recente ontgravingen onderhouden als gazonzones. Het doel is om deze gazonzones om te vormen tot zones met extensief beheer (eventueel en indien noodzakelijk (waarschijnlijk zal dit in Zarren en Werken zijn), kan er bloemenzaad worden ingezaaid). Dit zal zorgen voor een verhoging voor de biodiversiteit. Gezien de specificiteit van deze plaats kan bij inzaaiingen gekozen worden voor zaadmengsels van één soort bloemen (bvb margrieten) of knollen van bloemen uit één kleur. Dit verhoogt de sereniteit.
1.1.9. Voldoende voorwaarden opleggen voor groenzones en invulling ervan bij vergunningsprojecten
Bij omgevingsvergunningsaanvragen is de inkleding in het landschap een belangrijk aandachtspunt. Een voorstel van groeninkleding maakt dan ook deel uit van een vergunningsproject. De groeninkleding maakt dan ook een belangrijk onderdeel uit van de uiteindelijke vergunning. Indien nodig wordt de groeninkleding aangescherpt met voorwaarden m.b.t. het aantal planten, de plantkeuze of plantmaat. Deze voorwaarden worden na afloop verder opgevolgd. Op deze manier ontstaan ‘groene stapstenen’ over het ganse grondgebied.
Een andere manier om bijkomende groene stapstenen in de bebouwde oppervlakte te creëren is door dit op te nemen in de voorwaarden van een verkaveling. Dit kunnen bvb voorwaarden zijn over het beperken van verharding, voorwaarden over het opleggen van levende hagen als omheining.
Deze voorwaarden opgelegd in vergunningsbeslissingen gaan best samen met het uitbrengen van een bijvriendelijke plantengids (zoals verderop in het bijenplan besproken) Dit verhoogt de kans op slagen.
1.2.1. Naleven bermbeheerplan
In 2016 werd een bermbeheerplan opgemaakt door de WVI. In dit bermbeheerplan werden bermen geïnventariseerd op hun biodiversiteitswaarde en werden ze ingedeeld in verschillende klassen. Deze klassen werden dan weer gekoppeld aan een maaibeheer. Doel van dit maaibeheer is de biodiversiteit van de bermen te verhogen.
Momenteel zijn er een aantal meldingen van inwoners die het bermbeheerplan niet naleven. Ze maaien zelf en vaak de berm voor hun deur of in hun straat. Hierdoor worden de effecten van het bermbeheerplan en de extra biodiversiteit tenietgedaan. Het is en blijft belangrijk om de inwoners te sensibiliseren over het bermbeheer.
Naast het naleven van het bermbeheerplan is ook een evaluatie van het plan noodzakelijk. Het regionaal landschap kan hierbij een goede partner zijn.
1.2.2. Voorzien bijkomende graszones voor extensief beheer
In de gemeente zijn er verschillende zones die onderhouden worden als gazon. In het verleden werden enkele van die zones minder gemaaid. De minder gemaaide zones wisselden elkaar af. Er zijn plannen om de zones voor extensief beheer te herbekijken en uit te breiden. Op elk van deze zones zal een bord voorzien worden met toelichting. De zones zullen telkens afgebakend worden met een zone van één maaibreedte gazongras. Sommige zones hebben van nature een arme grond, zoals de Tuinwijk en de Koutermolenwijk. Extensief beheer zal hier heel sneller tot een biodivers resultaat leiden. In samenspraak met de bijenwerkgroep zullen de meest geschikte zones voor extensief beheer bepaald worden.
1.2.3. Bomen afwisselend knotten / hakhout afwisselend kort zetten
In de Krekebekestraat, de Barisdamstraat en de Wilgenlaan worden knotwilgen gebruikt als straatbomen. Deze moeten om de zoveel jaar geknot worden. Wanneer de wilgen in één straat afwisselend geknot worden, blijven de mannelijke bomen steeds een belangrijke stuifmeelbron.
1.2.4. Zuidgerichte zones kort maaien (nestplaats bodemnestelende bijen)
Grondnestelende bijen hebben nood aan blote grond of grond met weinig planten. Deze bijen kiezen voornamelijk zuidgericht grond met een lichte helling. De bijen zijn dus gebaat met een kortgemaaide zuidgerichte helling om te kunnen nestelen. Dit is belangrijk voor de warmte. Volgende locaties worden best eens onderzocht op de mogelijkheden: de speelheuvel in de Jerome Debouttestraat, de bermen in Vrouw Hillewal, het heuveltje in de Werethatuin … Speelheuvels die niet in kleigrond liggen zijn hiervoor het meest geschikt.
1.2.5. Voorzien in bestekken dat in het wachtseizoen (vooraleer overgegaan wordt tot aanplant) moet ingezaaid worden met inheemse kruidachtigen
Momenteel wordt reeds opgelegd dat bij aanleg van plantvakken er een tijdelijke beplanting moet voorzien worden in afwachting van het plantseizoen. Het is dan belangrijk dat dit met degelijke zaadmengsels gebeurt. Een mogelijkheid hier is het inzaaien/planten van zonnebloemen. Deze planten zijn eenjarig en dus geschikt voor tijdelijk gebruik.
1.3.1. Inrichten verloren hoekje in elke deelgemeente als demoplaats
Mooie en goed onderhouden demoplaatsen zijn een manier om inwoners ervan te overtuigen om ook in hun tuin bijvriendelijk aan het werk te gaan. Door het bijvriendelijk plantgoed tentoon te stellen en toelichting erbij te plaatsen, kunnen inwoners vlakbij huis een goed en haalbaar voorbeeld bekijken.
De keuzes voor de demoplaatsen liggen nog niet vast. Plaatsen waar nu bvb siergrassen staan zouden kunnen omgevormd worden tot demoplaatsen.
1.3.2. Bloembakken Stationsstraat als demoplaats
In de Stationsstraat staan verschillende vaste bloembakken. De inhoud van deze bloembakken wisselt regelmatig. Wanneer inwoners bvb door een QR-code op de bloembak kunnen zien welke bloemen nu in de bakken geplant worden, kan de Stationsstraat als ‘bijenstraat’ als inspiratie dienen voor de tuinen van veel mensen.
1.3.3. Pastorietuin als demoplaats
De Pastorietuin is als samentuin een demoplaats voor ecologisch tuinieren. Tegelijkertijd geeft de Pastorietuin inwoners ook de kans om meer te weten te komen over de honingbij (nestkasten) en de wilde bijen (insectenhotels).
Sommige wilde bijen leggen liever bovengronds eitjes. Door insectenhotelletjes te maken met verschillende kieren en spleten uit verschillende materialen, biedt je verschillende wilde bijensoorten de kans om eitjes te leggen.
1.4.1. In natuurpuntjes
In elk van de natuurpuntjes wordt een groot insectenhotel geplaatst.
1.4.2. Bezinkingsputten
Wanneer de opportuniteit zich voordoet, roepen we opnieuw de inwoners op om samen aan te planten.
Wanneer de opportuniteit zich voordoet, roepen we opnieuw de inwoners op om samen aan te planten.
Een mogelijkheid is om een bijkomend insectenhotel te voorzien aan de bezinkingsputten. Een voorwaarde hiervoor is evenwel dat er eerst voldoende bloemen, als voedselbron voor de bijen, zijn.
1.4.3. Vrouw Hillewal
Wanneer in Vrouw Hillewal een voldoende aanbod van voedsel voor de bijen aanwezig is, kan ook daar een insectenhotel geplaatst worden.
1.4.4. Onderzoeken waar bijkomende plaatsen voor bijenkasten kunnen komen afhankelijk van het aanwezige bijenvoedsel
Momenteel worden bijenkasten geplaatst van particulieren op openbaar domein in Talpes Putten, in de Pastorietuin en in het bos in Edewalle. Dit was telkens op vraag van de imker. Momenteel is er geen zicht op mogelijke extra locaties voor bijennestkasten. Vrouw Hillewal kan in de toekomst een oplossing zijn, maar deze site heeft vandaag onvoldoende bloemenrijkdom. Daarnaast moet gekozen worden ofwel voor een insectenhotel ofwel voor een bijennestkast. Het terrein is onvoldoende groot voor de twee.
2.1.1. Reglement geveltuin
Geveltuinen zijn een manier van ontharden. Daarnaast beschermen ze tegen het hitte-eilandeffect en verhogen ze de biodiversiteit. De bedoeling is om de inwoners de mogelijkheid te bieden een aanvraag in te dienen om een tegel uit hun voetpad te laten halen om een geveltuin te voorzien. Belangrijk is dat er voldoende gesensibiliseerd wordt en dat voldoende ondersteuning geboden wordt bij de aanplant. Hierin is het aanbod van behaag je tuin een goede leidraad. Daar werd reeds een keuze gemaakt van geschikt klimplantgoed.
Bij heraanleg van straten kunnen mensen proactief aangeschreven worden of ze geen geveltuintje wensen.
Geveltuinen kunnen ook gepromoot worden door er ook te voorzien aan gemeentelijke gebouwen. Op die manier kunnen onze inwoners inspiratie opdoen.
2.2.1. Instappen in lesproject regionaal landschap
Als alternatief op de eerder dure tuinrangerswerking (vrijwilligers geven advies aan inwoners om hun tuin biodiverser aan te leggen) heeft het Regionaal Landschap Westhoek een project ingediend om voor vrijwilligers uit het regionaal landschap een gelijkaardige opleiding te voorzien. Kortemark zit niet bij de pilootgemeenten, maar is kandidaat om als het project uitbreidt, er mee in te stappen.
2.2.2. Wegwijs maken in beschikbare info over tuinaanleg
Wie geen beroep doet op vrijwillige tuincoaches kan ook weg geholpen worden met enkele richtlijnen voor de aanleg van de tuin. De infosessie van boom zoekt tuin waren hierin een eerste stap, maar deze infosessies focussen zich enkel op de aanplant van bomen. Nog interessanter zou zijn als een folder ter beschikking gesteld kan worden met algemene richtlijnen voor de aanleg van een bijenvriendelijke en klimaatrobuuste tuin. Deze gids kan zeer ruim opgevat worden (bvb ook voor plantenborders) en wordt opgemaakt in samenwerking met de bijenwerkgroep.
2.3.1. Groepsaankoop regionaal landschap
Het regionaal landschap organiseert sinds 2021 de groepsaankoop 'Behaag je tuin'. Via deze groepsaankoop krijgen inwoners de kans om aan een voordeliger tarief inheemse hoogstambomen, hoogstamfruitbomen, houtkanten, bosjes en klimplanten aan te kopen. Het aanbod is afgestemd op het grondtype. De gemeente ondersteunt deze groepsaankoop door mee promotie te voeren, een info-avond te organiseren en de verdeling van het plantgoed te regelen.
2.3.2. Organiseren groepsaankoop bloembollen of plantpakketten
Een extra motivatie om mensen aan te zetten om meer dan enkel gras in hun tuin te zetten, kan een groepsaankoop van plantgoed zijn. Voorbeelden hiervan zijn de plantpakketten van de tuinbouwschool in Torhout of van de Mandelbie. Bloembollen zijn hier het meest laagdrempelige. Voor groepsaankopen is het evenwel aangewezen dat deze over een groter grondgebied gaat dat enkel de gemeente. Een andere optie is in samenspraak met de lokale handelaars een tijdelijke korting voorzien voor de aankoop van bepaalde pakketten.
2.3.3. Verdelen bloemenzaad aan nieuwe inwoners of pasgehuwden
Nieuwe inwoners en pasgehuwden zijn vaak nog bezig met het inrichten van hun tuin of moeten er nog mee beginnen. Wanneer deze als geschenk zakje bloemenzaad krijgen, met bijpassend opschrift is de kans groter dat ze dit daadwerkelijk gaan gebruiken om hun tuin biodiverser te maken.
2.4.1. Tuinkijkdagen promoten en ondersteunen
Verschillende verenigingen organiseren soms tuinkijkdagen. Goede voorbeelden zetten mensen aan om zelf de stap te zetten. Waar nodig kan de gemeente de activiteiten ondersteunen.
2.4.2. Bedankjes voorzien
Een ander mogelijk initiatief is goede voorbeelden (bvb voortuinen) een bedankingsbrief bezorgen.
2.4.3. Prijsuitreiking voor een bijenvriendelijke tuin.
Tuinhier organiseert tuinwedstrijden in verschillende categorieën. Het is aangewezen om met de vereniging een gesprek aan te gaan om de categorie klimaatrobuuste of bijvriendelijke tuin toe te voegen aan de tuinwedstrijd.
2.5.1. Samen bijenhotels vullen
Door het vullen van een bijenhotel, worden kinderen attent gemaakt op de problematiek van de wilde bijen. Het is ook zeer laagdrempelig aangezien er geen of amper specifieke voorkennis vereist is. In samenwerking met de dienst vrije tijd kan de workshop bvb als vakantieactiviteit of in de speelpleinwerking ingepland worden. Gelijklopend hieraan is het project 'Educatief Natuurbeheer' waarin leerlingen van verschillende scholen zullen helpen met het opvullen of herstellen van insectenhotels.
2.5.2. Vullen van een bijenhotel voor eigen gebruik.
In plaats van een insectenhotel op openbaar domein, kan ook een insectenhotel gemaakt worden om mee naar huis te nemen. Een ideale partner hierin kunnen scholen zijn die bvb een bijenhotel kunnen maken als vaderdaggeschenk.
2.5.3. Maken van zaadbommen
Een belangrijke voorwaarde voor de aanwezigheid van bijen is het voorzien van voldoende voedsel. Zaadbommen zijn eenvoudig te maken in een workshop en kunnen wanneer ze geplant worden, dienen als voedselbron.
3.1.1. Via website
Via de gemeentelijke website verspreiden we info rond de problematiek en laten we de burger die op zoek is naar informatie kennis maken met de diverse initiatieven.
3.1.2. Via Krekelaar
Dit is een laagdrempelige manier. Het gemeentelijke infoblad wordt gelezen door heel veel inwoners. De info kan hier niet zo gespecialiseerd zijn als op de website. Een mogelijke optie is het voorzien van een wederkerend rubriekje in de Krekelaar. Dit kunnen tips zijn, info m.b.t. evenementen of waarnemingen in Kortemark.
3.1.3. Via bordjes op demoplaatsen
Door op demoplaatsen bordjes te plaatsen met meer info over het plantgoed en de problematiek kunnen inwoners geïnformeerd en aangespoord worden om zelf iets te doen. Het is belangrijk dat dit meer is dan enkel een QR-code met een link naar het plantgoed.
3.1.4. Bijenevenement
Door het organiseren van een bijenpicknick waar inwoners met verschillende voedingsmiddelen van de honingbij kunnen kennismaken, worden inwoners op een laagdrempelige manier geïnformeerd over de honingbij. Ook het uitstippelen van een bijenfietsroute waarbij we de natuurpuntjes en goede voorbeelden met elkaar verbinden kan de aandacht voor de bij levend houden.
3.2.1. Op Putten vol pit
Putten vol pit is een evenement dat heel veel inwoners aantrekt. Door een ludieke stand te voorzien op Putten vol pit, kan je op deze manier inwoners informeren.
Mogelijkheden zijn: een stand van de bijenwerkgroep met plantgoed of iets rond week van de bij.
3.2.2. Demo imker
Een imker is de meest aangewezen persoon om inwoners in te lichten over de problematiek van de honingbijen. Demo’s zijn vaak aantrekkelijker dan een gewone toelichting. Dit kan door een demo te organiseren in de samentuin of scholen op bezoek te laten gaan bij een imker. Hiervoor moeten contacten gelegd worden met een imker en moet aan scholen het aanbod worden gedaan. Een lijst van imkers is te vinden via het voedselagentschap.
3.3.1. Bloembollenaanplant in samenwerking met verenigingen
Het omvormen van grote stukken openbaar domein vraagt soms veel mankracht. Vaak is voor aanplant weinig specifieke kennis vereist en kan deze gebeuren door vrijwilligers onder begeleiding. Een voorbeeld hiervan is een bloembollenaanplant. Bloembollenaanplant met vrijwilligers gebeurde reeds in de natuurpuntjes.
3.3.2. Indien nodig boom- of struikplantacties organiseren
Boom- en struikplantacties met vrijwilligers gebeuren meestal in samenwerking met Agentschap Natuur en Bos. Groepsaanplant voor straatbomen is minder aangewezen omdat de bomen er groter zijn. Wanneer de opportuniteit zich voordoet, roepen we opnieuw de inwoners op om samen aan te planten.
Enig artikel: De gemeenteraad beslist om het huidig reglement m.b.t. ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein op te heffen en onderstaand reglement goed te keuren met ingang van 1 april 2023.
REGLEMENT M.B.T. AMBULANTE ACTIVITEITEN OP DE OPENBARE MARKTEN EN OP HET OPENBAAR DOMEIN.
Dit reglement bevat nadere gemeentelijke voorschriften voor het inrichten van openbare markten. Het vult de federale regelgeving ter zake aan en het concretiseert de zaken die voor nadere invulling aan de gemeente worden overgelaten. Alle zaken die niet specifiek in dit reglement geregeld zijn, gebeuren geheel volgens de federale regelgeving.
AFDELING 1 Organisatie van ambulante activiteiten op de openbare markten
Artikel 1 Gegevens van openbare markten (wet art. 8 §2)
De gemeente richt op het openbaar domein volgende openbare markten in: Wekelijkse markt in Kortemark. De Gemeenteraad vertrouwt aan het College van Burgemeester en Schepenen de bevoegdheid toe om de markten in te delen en wijzigingen op te nemen. Het College zal voor elke standplaats de ligging, de grootte en het gebruik bepalen.
KORTEMARK CENTRUM
PLAATS: Markt en Pastoor Blanckestraat te Kortemark
DAG: donderdag
UUR: 7.00-13.00
SPECIALISATIE: gemengde markt (alle koopwaar die te koop mag worden aangeboden volgens de wetgeving op ambulante activiteiten)
PLAN VAN DE STANDPLAATSEN: zie bijlage
Er wordt geen markt georganiseerd op volgende wettelijke feestdagen: 1 januari, 1 november en 25 december. Op de donderdag van de kermisweek in Kortemark (de kermis in Kortemark vindt jaarlijks plaats van zaterdag voor de laatste zondag van augustus tot en met de daaropvolgende zondag) wordt ook geen markt georganiseerd. Het schepencollege kan hierop afwijkingen toestaan.
Het schepencollege kan ook bepalen dat de markt tijdelijk op een andere locatie plaats vindt.
Artikel 2 Voorwaarden inzake toewijzing standplaatsen (wet art. 8 §2, art. 10 §1 en KB art. 25)
Een standplaats op de openbare markt kan enkel toegewezen worden aan:
De standplaatsen kunnen occasioneel ook toegewezen worden aan de verantwoordelijken van verkoopacties zonder commercieel karakter, met een menslievend, sociaal, cultureel, educatief, sportief doel of wanneer zij als doel de verdediging van promotie van de natuur, de dierenwereld of de ambacht of streekproducten heeft. In geen geval mag een standplaats politiek geïnspireerd zijn. Zichtbaarheid van politieke logo’s zijn verboden.
Per marktdag kan zo slechts één standplaats worden toegewezen. Een verantwoordelijke of vereniging kan maximaal 3 verkoopacties per jaar houden maar niet achtereenvolgens.
Aanvragen worden ten laatste veertien kalenderdagen voor de aangevraagde marktdag aan de dienst lokale economie, Hospitaalstraat 31, 8610 Kortemark gericht.
De machtiging ambulante handel is alleen geldig als de volgende documenten erbij gevoegd zijn:
Het CBS beslist in overleg met de marktleiding, in het kader van de diversiteit indien er eenzelfde standhouder een tweede standplaats aanvraagt.
Artikel 3 Verhouding abonnementen – losse plaatsen (KB art. 24 §1)
De standplaatsen op de openbare markt worden toegewezen:
Er worden per markt 5 % losse standplaatsen voorzien.
Artikel 4 Toewijzingsregels losse plaatsen (KB art 27)
De toewijzing van losse plaatsen gebeurt volgens de chronologische volgorde van aankomst op de markt (aanmelding bij de marktleider) en in functie van de technische mogelijkheden om de standplaats in te nemen. Indien de aangeboden artikelen reeds aanwezig zijn op de markt, kan de toegewezen plaats beperkt worden tot een lengte van 6 m.
Wanneer de volgorde van aankomst op de markt tussen twee of meerdere kandidaten niet kan uitgemaakt worden, gebeurt de toekenning van de standplaats bij loting.
De houder van de machtiging als werkgever moet bij de toewijzing van de standplaats aanwezig zijn.
Standplaatsen die bij abonnement toegekend zijn en niet worden ingenomen voor 8.00 u., kunnen aan een andere marktkramer toegewezen worden als losse standplaats door de marktleider.
Artikel 5 Toewijzingsregels per abonnement op de openbare markten
5.1. Vacature en kandidatuurstelling standplaats per abonnement (KB art. 28 en 30)
Wanneer een standplaats die per abonnement toegewezen wordt, vrijkomt, zal deze vacature bekend gemaakt worden via de website www.kortemark.be.
De kandidaturen kunnen ingediend worden na een melding van vacature of op elk ander tijdstip.
De kandidaturen worden ingediend volgens de voorschriften van artikel 30 §1, tweede lid van het KB van 24 september 2006 en binnen de termijn voorzien in de kennisgeving van de vacature. Kandidaturen die hieraan niet voldoen, worden niet weerhouden.
5.2. Register van de kandidaturen (KB art. 31)
Wanneer een standplaats die per abonnement toegewezen wordt, vrijkomt, gaat de gemeente na of er een geschikte kandidaat is in het register van de kandidaturen. Als het register geen geschikte kandidaat bevat, wordt de standplaats vacant verklaard. De vacature maakt deel uit van het marktplan en wordt bekendgemaakt via de website en/of via e-mail aan de standhouders. Deze kennisgeving zal gebeuren door middel van een bericht naar de aanvragers op de wachtlijst en via de website (www.kortemark.be)
De kandidaturen kunnen ingediend worden:
Alle kandidaturen worden naargelang hun ontvangst (chronologisch) bijgehouden in een register. Overeenkomstig het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur kan dit register steeds geraadpleegd worden.
De kandidaturen blijven geldig zolang ze niet werden nagekomen of ingetrokken door hun auteur.
Om de 2 jaar dienen de kandidaten opgenomen in het register hun kandidatuur te bevestigen om in het register opgenomen te blijven.
5.3. Volgorde van toekenning van de standplaatsen (KB art 29 en 31)
Bij het vacant komen van een standplaats per abonnement worden met het oog op de toekenning ervan, de kandidaturen als volgt geklasseerd in het register (rekening houdend met de specialisatie volgens het marktplan):
1° aan standwerkers voor zover ze 5% van het totaal aantal standplaatsen niet bereiken
2° vervolgens de kandidaturen bij voorrang van volgende categorie(en):
a. personen die een wijziging van hun standplaats vragen
b. personen die een standplaats vragen als gevolg van de opheffing van een standplaats die ze op één van de markten (ook openbaar domein) van de gemeente innamen of aan wie de gemeente een vooropzeg heeft gegeven omwille van definitieve opheffing van de markt of een deel van de standplaatsen;
c. personen die een uitbreiding van hun standplaats vragen
d. de externe kandidaten
3° en dan binnen elke categorie, in voorkomend geval, volgens de gevraagde standplaats en specialisatie, indien de technische specificaties van de standplaats compatibel is met de beschikbare ruimte en voorzieningen
4° tenslotte volgens chronologie.
Wanneer twee of meerdere aanvragen behorend tot dezelfde categorie tezelfdertijd ingediend worden, wordt als volgt voorrang gegeven:
5.4. Bekendmaking van de toewijzing van de standplaatsen (KB art. 33)
De toewijzing van de standplaats wordt bekend gemaakt aan de aanvrager:
5.5. Het register van de standplaatsen toegewezen per abonnement (KB art. 34)
Een plan of register wordt bijgehouden waarin voor elke standplaats toegewezen per abonnement vermeld staat:
Overeenkomstig het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur kan dit register steeds geraadpleegd worden.
Artikel 6 Identificatievereiste bij uitoefenen ambulante activiteiten op openbare markt (KB art 21)
Elke persoon die een ambulante activiteit uitoefent op de openbare markt, dient zich te identificeren aan de hand van een leesbaar uithangbord, zichtbaar geplaatst op het kraam of het voertuig, indien hij de activiteit aan het kraam of het voertuig uitoefent. Het bord moet eveneens door de aangestelden aangebracht worden wanneer deze alleen werken.
Het bord bevat volgende vermeldingen:
1° hetzij de naam, de voornaam van de persoon die een ambulante activiteit uitoefent als natuurlijk persoon voor eigen rekening of voor wiens rekening of in wiens dienst de activiteit wordt uitgeoefend; hetzij de naam, de voornaam van de persoon die het dagelijks bestuur binnen een rechtspersoon waarneemt of voor wiens rekening of in wiens dienst de activiteit wordt uitgeoefend;
2° de firmanaam en/of de benaming van de onderneming;
3° al naargelang het geval, de gemeente van haar maatschappelijke zetel of van de uitbatingszetel; en indien de onderneming niet in België gelegen is, het land en de gemeente waar deze zich bevindt;
4° het inschrijvingsnummer in de Kruispuntbank van Ondernemingen (of een identificatie die deze vervangt, indien het om een buitenlands bedrijf gaat).
Artikel 7 Duur abonnement (KB Art. 32)
De abonnementen worden toegekend voor de duur van 12 maanden.
Na verloop van deze termijn worden zij stilzwijgend verlengd behoudens anders bepaald door de aanvrager (cf. artikel 8 en 9 van onderhavig marktreglement) en behoudens intrekking bij aangetekend schrijven door het gemeentebestuur in de gevallen bepaald in artikel 10 van onderhavig marktreglement.
Het Schepencollege kan in het marktplan bepalen welke standplaatsen in aanmerking komen voor een abonnement dat om de andere week ingenomen wordt in plaats van wekelijks.
Artikel 8 Opschorting abonnement (KB Art. 32)
De houder van een abonnement kan het abonnement opschorten voor een voorziene periode van tenminste een maand wanneer hij ongeschikt is zijn activiteit uit te oefenen:
- door ziekte of ongeval op grond van een medisch attest
- door overmacht op een verantwoorde wijze aangetoond.
De opschorting gaat in de dag waarop de gemeente op de hoogte gebracht wordt van de ongeschiktheid en houdt op ten laatste vijf dagen na de melding van het hernemen van de activiteiten. Na afloop van de opschorting krijgt de geabonneerde zijn standplaats terug.
De opschorting impliceert de opschorting van de wederzijdse verplichtingen die uit de overeenkomst voorkomen.
Gedurende de periode van opschorting kan de standplaats toegewezen worden als losse plaats.
Artikel 9 Afstand van het abonnement (KB art. 32)
De houder van een abonnement kan afstand doen van het abonnement
De rechthebbenden van de natuurlijke persoon die voor eigen rekening zijn activiteit uitoefent kunnen bij zijn overlijden, zonder vooropzeg, afstand doen van het abonnement waarvan hij de houder was.
De aanvragen van opschorting, herneming of opzegging van een abonnement worden betekend volgens één van de vermelde modaliteiten:
Artikel 10 Schorsing en opzegging van abonnement (KB art 32 laatste lid)
Het abonnement kan door het college van burgemeester en schepenen geschorst of ingetrokken worden in volgende gevallen:
De standhouder is verantwoordelijk om zijn afwezigheid te staven. Sneeuw, ijzel en storm zijn overmacht en geldige redenen om afwezig te zijn. Standhouders dienen hun afwezigheid minstens 1 dag vooraf te melden uitgezonderd bij ziekte. Bij ziekte dient een attest voorgelegd te worden. De aanwezigheden worden bijgehouden in een register door de marktleider.
In geen van deze gevallen ontstaat een recht op schadevergoeding.
De beslissing tot schorsing of opzegging wordt betekend bij een ter post aangetekend schrijven of op een duurzame drager tegen ontvangstbewijs.
Artikel 11 Vooropzeg vanuit de gemeente (Wet art. 8 § 2)
Wanneer de manifestatie of een deel van de standplaatsen definitief worden opgeheven, geldt een termijn van vooropzeg aan de houders van een standplaats per abonnement van 6 maanden. Deze personen krijgen voorrang bij het toekennen van een vacante standplaats per abonnement (cf. artikel 5.3).
Artikel 12 Seizoensgebonden ambulante activiteiten (KB art. 37)
Een seizoensgebonden activiteit is in het algemeen een activiteit die betrekking heeft op producten of diensten die wegens hun aard of traditie slechts gedurende een periode van het jaar verkocht worden.
De abonnementen die toegekend worden voor de verkoop van hoger vernoemde activiteiten worden geschorst gedurende de periode van non-activiteit.
Gedurende de periode van non-activiteit kunnen deze standplaatsen toegewezen worden als losse standplaatsen.
Artikel 13 Inname standplaatsen (KB art. 26)
De standplaatsen op de openbare markt kunnen ingenomen worden door:
a) 1) de natuurlijke personen die voor eigen rekening een ambulante activiteit uitoefenen houders van een “machtiging als werkgever”, aan wie een standplaats is toegewezen
a) 2) de verantwoordelijke voor het dagelijks bestuur van een rechtspersoon, aan wie de standplaats is toegewezen, houder van een “machtiging als werkgever”
b) de feitelijke venno(o)t(en) van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats werd toegewezen, houder van een “machtiging als werkgever” voor de uitoefening van een ambulante activiteit voor eigen rekening;
c) de echtgenoot of echtgenote en wettelijk samenwonende van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats werd toegewezen, houder van een “machtiging als werkgever” voor de uitoefening van een ambulante activiteit voor eigen rekening;
d) de standwerker, houder van een “machtiging als werkgever” aan wie het tijdelijk gebruikrecht van de standplaats werd onderverhuurd, overeenkomstig de bepalingen van artikel 36 van voornoemd KB van 24 september 2006 alsook aan de standwerker, houder van een “machtiging als aangestelde A en B” voor de uitoefening van een ambulante activiteit voor rekening of in dienst van de persoon aan wie de standplaats werd toegewezen of onderverhuurd;
e) door de personen die beschikken over een “machtiging als aangestelde A” of een “machtiging als aangestelde B”, die een ambulante activiteit uitoefenen voor rekening of in dienst van de natuurlijke persoon of rechtspersoon bedoeld in a) tot c)
f) De personen die verkopen realiseren zonder commercieel karakter binnen het kader van de acties bedoeld in artikel 7 van voornoemd KB van 24 september 2006, kunnen een standplaats innemen, toegewezen aan de verantwoordelijke van de actie. Desgevallend kunnen zij deze innemen buiten de aanwezigheid van deze.
De personen opgesomd in a) 2) tot e) kunnen de standplaatsen innemen, toegewezen of onderverhuurd aan de natuurlijke persoon of rechtspersoon voor wiens rekening of in wiens dienst zij de activiteit uitoefenen, buiten de aanwezigheid van de persoon aan wie of door middel van wie de standplaats werd toegewezen of onderverhuurd.
In geval van vakantie of bij te voorziene afwezigheid moet de marktleider vooraf verwittigd worden en dit voor dinsdag 16.00. De standplaats kan dan door de marktleider toegewezen worden als losse standplaats tijdens de afwezigheid van de titularis.
Artikel 14 Overdracht standplaats (KB art. 35)
14.1. De overdracht van een standplaats is toegelaten onder de volgende voorwaarden:
1° wanneer de houder van de standplaats(en) zijn ambulante activiteiten als natuurlijk persoon stopzet of overlijdt of wanneer de rechtspersoon haar ambulante activiteiten stopzet. Bij stopzetting bezorgt de overlater of zijn rechthebbenden een document als bewijs van schrapping van zijn ambulante activiteit in de Kruispuntbank van Ondernemingen.
2° en indien de overnemer(s) houder(s) zijn van een machtiging tot het uitoefenen van ambulante activiteiten als werkgever en de specialisatie van de overlater voortzetten op elke overgedragen standplaats. Een eventuele wijziging van de specialisatie dient aangevraagd te worden per aangetekend schrijven bij het college van burgemeester en schepenen. In beide gevallen (behoud specialisatie of toegelaten wijziging van specialisatie) dient de overnemer over de gepaste machtiging tot het uitoefenen van ambulante activiteiten te beschikken.
3 ° De onderneming van de overnemer mag door de overname over niet meer dan 2 standplaatsen beschikken (cf. art. 2)
14.2. In afwijking van 14.1. wordt de overdracht van standplaatsen toegelaten tussen
op voorwaarde dat
De overdracht is geldig voor de resterende geldigheidsduur van het abonnement van de overlater. Ingeval van overdracht wordt het abonnement eveneens stilzwijgend vernieuwd.
Artikel 15 Onderverhuur standwerkers (KB Art. 36)
De standwerkers, die een abonnement voor een standplaats verkregen hebben, kunnen hun tijdelijk gebruiksrecht op deze standplaats onderverhuren aan andere standwerkers namelijk:
Al naargelang, deelt de standwerker of de vereniging de lijst van standwerkers mee, aan wie het tijdelijk gebruiksrecht van de standplaats werd onderverhuurd.
De prijs van de onderverhuring mag niet hoger zijn dan het deel van de abonnementsprijs voor de duur van de onderverhuring.
Artikel 16 Andere ambulante handel
Buiten de wekelijkse markt mag er op donderdag tussen 7.00 en 13.00 u. in een straal van2 kmrond de markt geen andere ambulante handel uitgeoefend worden op openbaar of privaat terrein. Het Schepencollege kan hiervan bij gemotiveerd besluit afwijken.
Artikel 17 Marktleider
De marktleiding wordt aangeduid door het college van burgemeester en schepenen en is belast met de uitvoering en toepassing van dit reglement. De marktleider wordt aangesteld voor de praktische organisatie van de markt, de toewijzing van de losse standplaatsen cfr. artikel 4 en de inning van het standgeld voor deze losse standplaatsen, toezicht op de inname van de standplaatsen volgens het toegekende abonnement, de netheid van de standplaats tijdens en na het verlaten van de markt, de elektriciteitsaansluiting op beschikbare elektriciteitskasten, …
De marktleider is bevoegd om documenten die de machtiging en identiteit van de personen die een ambulante activiteit uitoefenen aantonen, te controleren.
Artikel 18 Marktplan
Het College van Burgemeester en Schepenen kan het standplaatsenplan te allen tijde volledig of gedeeltelijk wijzigen en de standplaatsen herschikken of herverdelen. Geen enkele standplaats kan als private vaste standplaats beschouwd worden.
In het marktplan moet gestreefd worden naar een voldoende diversificatie van het aanbod.
Artikel 19 Veiligheid en openbare netheid
Het Gemeentebestuur noch de marktleider is verantwoordelijk voor schade of ongevallen van welke aard dan ook, door de ambulante handel, hun uitbaters of hun personeel veroorzaakt, zowel binnen hun verkoopsruimte als op het openbaar domein.
Onder geen beding mogen er zaken op de rijweg van de Markt geplaatst worden of het doorgaand verkeer op de Markt gehinderd worden.
Het is verboden de wandelgangen te versperren of te blokkeren of goederen aan te bieden buiten de standplaats. Een inrichting voor ambulante handel mag nooit vastgehecht worden aan bomen, afsluitingen, lichtinstallaties, verkeerstekens of andere openbare goederen.
Er kan enkel elektriciteit gebruikt worden voor de werking en de uitbating van de stand (o.a. sfeerverlichting, weegschalen, muziekinstallaties, versterkers, verlichting voor demonstraties, …). Het is verboden elektrische verwarmingsinstallaties op de verdeelkast aan te sluiten ongeacht de aard, de wijze van verwarming en het vermogen. Het is verboden éénzelfde kring te overbelasten en er dient steeds toelating gevraagd te worden aan de marktleider voor aansluiting op de verdeelkast.
Ingeval van onderbreking van de elektrische stroom, ongeacht de duur of oorzaak hiervan zal de marktleider of de gemeente hiervoor geenszins aansprakelijk kunnen gesteld worden. De marktkramers kunnen dan ook geen aanspraak maken op enige vorm van schadevergoeding of vermindering van het standgeld.
Alle elektrische, gas- en/of mechanische installaties of onderdelen moeten steeds aan alle wettelijke voorschriften en goedkeuringen voldoen, van welke aard ook, die van toepassing zijn gedurende de periode van dit reglement.
Afsluiters van water en gas en hydranten moeten bereikbaar blijven.
De standen met verwarmingstoestellen voor bak-, braad- of kookdoeleinden moeten voorzien zijn van minstens 1 draagbaar blustoestel van minimum 6 kg en een blusdeken of –doek.
Elke exploitant moet voorkomen dat schade aangebracht wordt aan het openbaar goed of private goederen. In voorkomend geval is alle schade veroorzaakt door een marktkramer/exploitant aan derden, openbaar domein of leidingen te zijnen laste. De exploitanten alleen zijn verantwoordelijk voor rampen of ongevallen met personen of zaken en blijven hiervoor persoonlijk aansprakelijk.
Iedere marktkramer dient zich op een objectieve wijze te verzekeren, voor wat betreft Burgerlijke Aansprakelijkheid en Brandverzekering.
Tijdens de markt verzamelt elke marktkramer het afval dat door zijn standplaats veroorzaakt wordt en hij waakt erover dat zijn standplaats net achtergelaten wordt. De marktkramer moet bij het einde van de markt zelf instaan voor het opruimen van zijn standplaats en de helft van de aanpalende wandelgangen en hij neemt alle afval mee. Olie of vetstoffen mogen niet in de riool gegoten worden. Afvalwater mag niet uitgegoten worden op het openbaar domein om geurhinder te vermijden.
De wagens van de marktkramers die niet op de standplaats worden geplaatst, moeten geparkeerd worden op parking Proostdije.
AFDELING 2 Organisatie van ambulante activiteiten op het openbaar domein buiten de openbare markten - vooraf bepaalde standplaatsen
Artikel 1 Toepassingsgebied (KB art. 42 §1)
Op volgende plaatsen is de uitoefening van ambulante activiteiten toegelaten na een voorafgaande machtiging van de gemeente:
PLAATS: Handzameplein te Handzame
DAG: vrijdag
UUR: 13.00 – 17.00
SPECIALISATIE: voeding
De bezettingsmodaliteiten kunnen op eenvoudige vraag bekomen worden bij de gemeente.
De gemeenteraad vertrouwt aan het College van Burgemeester en Schepenen de bevoegdheid toe om de standplaatsen in te delen en wijzigingen op te nemen. Het College kan voor elke standplaats de ligging, de grootte en het gebruik bepalen.
Artikel 2 Voorafgaande machtiging (KB art. 38)
1. Aanvraag machtiging
Eenieder die een standplaats wenst in te nemen op één of meerdere van de vermelde plaatsen in artikel 1 om ambulante activiteiten uit te oefenen moet voldoen aan de voorwaarden vermeld in artikel 2 van afdeling 1 en is onderworpen aan een voorafgaande machtiging. Deze machtiging dient voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit aangevraagd te worden bij degemeente Kortemark, Stationsstraat 68 te 8610 Kortemark.
De aanvrager dient ook te vermelden op welke specifieke plaats(-en) hij ambulante activiteiten wenst uit te oefenen.
2. Beslissing machtiging
In geval van positieve beslissing verkrijgt de aanvrager een machtiging met daarin vermeld
De gevraagde machtiging kan geweigerd worden omwille van één of meerdere van onderstaande redenen:
De gemeente zal deze reden(-en) motiveren in zijn kennisgeving van de negatieve beslissing aan de aanvrager.
Artikel 3 Voorwaarden inzake toewijzing en inname standplaatsen (KB art. 40 en 41)
De personen die voldoen aan de voorwaarden tot het verkrijgen (cf. supra Afdeling 1 artikel 2) en innemen van de standplaatsen op de openbare markt (cf. supra Afdeling 1 artikel 13) kunnen standplaatsen op het openbaar domein verkrijgen en innemen.
Artikel 4 Toewijzingsregels per abonnement
De toewijzing van standplaatsen gebeurt volgens chronologische volgorde van aanvraag bij de marktleider/de dienst lokale economie van het gemeentebestuur en in functie van de technische mogelijkheden om de standplaats in te nemen. Als de aangeboden artikelen al aanwezig zijn op de markt, kan de aanvraag geweigerd worden.
Artikel 5 Identificatievereiste bij uitoefenen ambulante activiteiten ( KB art 21)
Elke persoon die een ambulante activiteit uitoefent op het openbaar domein, dient zich te identificeren aan de hand van een leesbaar uithangbord, zichtbaar geplaatst op de kraam of het voertuig, als hij de activiteit aan het kraam of het voertuig uitoefent. Het bord moet eveneens door de aangestelden aangebracht worden wanneer deze alleen werken.
Het bord bevat volgende vermeldingen:
1° hetzij de naam, de voornaam van de persoon die een ambulante activiteit uitoefent als natuurlijk persoon voor eigen rekening of voor wiens rekening of in wiens dienst de activiteit wordt uitgeoefend; hetzij de naam, de voornaam van de persoon die het dagelijks bestuur binnen een rechtspersoon waarneemt of voor wiens rekening of in wiens dienst de activiteit wordt uitgeoefend;
2° de firmanaam en/of de benaming van de onderneming;
3° al naargelang het geval, de gemeente van haar maatschappelijke zetel of van de uitbatingszetel; en indien de onderneming niet in België gelegen is, het land en de gemeente waar deze zich bevindt;
4° het inschrijvingsnummer in de Kruispuntbank van Ondernemingen (of een identificatie die deze vervangt, indien het om een buitenlands bedrijf gaat).
AFDELING 3 Organisatie van ambulante activiteiten op het openbaar domein buiten de openbare markten – niet vooraf bepaalde standplaatsen
Artikel 1. Toepassingsgebied (KB art. 43)
Eenieder die een standplaats wenst in te nemen op één of meerdere plaatsen van het openbaar domein buiten de openbare markten om ambulante activiteiten uit te oefenen dient dit voorafgaand aan te vragen bij de gemeente. Het College van Burgemeester en Schepenen zal iedere aanvraag behandelen en hierin de beslissing nemen.
Artikel 2 Voorafgaande machtiging
1. Aanvraag machtiging (KB art. 43)
Om een standplaats in te nemen zoals vermeld in artikel 1 moet voldaan zijn aan de voorwaarden vermeld in artikel 2 van afdeling 1 en dient men te beschikken over een machtiging. Deze machtiging dient voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit aangevraagd te worden bij degemeente Kortemark, Stationsstraat 68 te 8610 Kortemark
2. Beslissing machtiging
In geval van positieve beslissing verkrijgt de aanvrager een machtiging met daarin vermeld:
Artikel 3 Voorwaarden inzake toewijzing en inname standplaatsen
De personen die voldoen aan de voorwaarden tot het verkrijgen (cf. supra Afdeling 1 artikel 2) en innemen van de standplaatsen op de openbare markt (cf. supra Afdeling 1 artikel 13) kunnen standplaatsen op het openbaar domein verkrijgen en innemen.
Artikel 4 Identificatievereiste bij uitoefenen ambulante activiteiten (KB art 21)
Elke persoon die een ambulante activiteit uitoefent op het openbaar domein, dient zich te identificeren aan de hand van een leesbaar uithangbord, zichtbaar geplaatst op de kraam of het voertuig, als hij de activiteit aan het kraam of het voertuig uitoefent. Het bord moet eveneens door de aangestelden aangebracht worden wanneer deze alleen werken.
Het bord bevat volgende vermeldingen:
1° hetzij de naam, de voornaam van de persoon die een ambulante activiteit uitoefent als natuurlijk persoon voor eigen rekening of voor wiens rekening of in wiens dienst de activiteit wordt uitgeoefend; hetzij de naam, de voornaam van de persoon die het dagelijks bestuur binnen een rechtspersoon waarneemt of voor wiens rekening of in wiens dienst de activiteit wordt uitgeoefend;
2° de firmanaam en/of de benaming van de onderneming;
3° al naargelang het geval, de gemeente van haar maatschappelijke zetel of van de uitbatingszetel; en indien de onderneming niet in België gelegen is, het land en de gemeente waar deze zich bevindt;
4° het inschrijvingsnummer in de Kruispuntbank van Ondernemingen (of een identificatie die deze vervangt, indien het om een buitenlands bedrijf gaat).
AFDELING 4 In werking treden reglement (cfr wet, art 10§2)
Dit reglement treedt in werking met ingang van 1 april 2023 en vervangt integraal elke vroegere versie.
Artikel 1: De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te verlenen aan de agendapunten van de extra Algemene Vergadering d.d. 28 maart 2023 waarbij een beslissing moet genomen worden:
Artikel 2: De in gemeenteraadszitting d.d. 28 januari 2019 aangeduide vertegenwoordigers van de gemeente, mevrouw Lynn Vermote en de heer Koen Decleir, respectievelijk vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente, worden opgedragen hun stemgedrag af te stemmen op de beslissing genomen in dit raadsbesluit en als dusdanig de op de agenda geplaatste agendapunten van de extra Algemene Vergadering d.d. 28 maart 2023 van MIROM waarvoor een beslissing moet genomen worden, goed te keuren.
Artikel 3: Afschrift van dit besluit wordt toegestuurd aan MIROM, Oostnieuwkerksesteenweg 121 te 8800 Roeselare.
Enig artikel: Er wordt mededeling gegeven van de verslagen van de cultuurraad d.d. 17 januari 2023, de Gecoro d.d. 30 januari 2023, de schoolraad (De Linde) d.d. 27 februari 2023 en de schoolraad (De Kreke) d.d. 2 maart 2023.
Namens Gemeenteraad,
Sara De Meyer
Algemeen Directeur
Koen Decleir
Voorzitter gemeenteraad