Enig artikel: De gemeenteraad neemt kennis van het ontslag van raadslid Johan Dewulf.
Artikel 1: De gemeenteraad keurt de geloofsbrieven van mevrouw Dorine Onraedt goed.
Artikel 2: De gemeenteraad neemt kennis van de eedaflegging van mevrouw Dorine Onraedt op 31 maart 2025. De voorzitter verklaart mevrouw Dorine Onraedt aangesteld in het mandaat van gemeenteraadslid.
Enig artikel: Er zijn geen opmerkingen op het verslag. Conform het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad worden de notulen als goedgekeurd beschouwd.
Artikel 1: De gemeenteraad keurt vooreerst de desaffectatie van dit voormeld stukje grond naar het privaat domein van de gemeente goed. De gemeenteraad keurt vervolgens de akte goed inzake verkoop van deze grond gelegen te Kortemark waarvan de details werden opgenomen in de akte zoals opgesteld door notaris Buylaert met standplaats te Torhout.
Artikel 2: De verkoop gebeurt tegen de verkoopsom van 2.232,00 euro (zijnde de geschatte waarde ad. 1.900,00 euro + de helft deelname in de kosten landmeter schatter ad. 332,00 euro).
Artikel 3: Ter uitvoering van onderhavige beslissing wordt de gemeente Kortemark met administratieve zetel te Stationsstraat 68, 8610 Kortemark, ondernemingsnummer 0212189280 in dit dossier en bij het verlijden van de authentieke nodige gerelateerde akte vertegenwoordigd door: a) De heer Vancoillie, Toon Baudewyn Maurits, geboren te Roeselare op 14 april 1962, wonende te 8610 Kortemark, Nieuwstraat 11, b) Mevrouw De Meyer Sara Lut, geboren te Oostende op 29 juni 1981, wonende te 8470 Gistel, Nieuwpoortse Steenweg 175, handelend in hun hoedanigheid van respectievelijk voorzitter van de gemeenteraad en algemeen directeur van het gemeentebestuur Kortemark, overeenkomstig het decreet lokaal bestuur de dato 22 december 2017.
Artikel 4: Het gemeentebestuur verleent de algemene administratie van de patrimoniumdocumentatie ontslag van de verplichting ambtshalve inschrijving te nemen bij de overschrijving van de akte.
Artikel 5: Een eensluidend verklaard uittreksel van onderhavige beslissing zal aan de authentieke akte aangehecht blijven.
Artikel 1: De gemeenteraad keurt het nieuwe kermisreglement met de aanpassingen aan het kermisreglement n.a.v. het besluit van de Vlaamse Regering van 22 september 2023 i.v.m. de hervorming van de regelgeving ambulante en kermisactiviteiten, goed.
Artikel 2: Het volgende reglement treedt in werking vanaf 1 april 2025 en vervangt het reglement van 20 mei 2019:
REGLEMENT MET BETREKKING TOT KERMISACTIVITEITEN OP DE OPENBARE KERMISSEN
AFDELING 1 : ORGANISATIE VAN KERMISACTIVITEITEN EN AMBULANTE ACTIVITEITEN IN KERMISGASTRONOMIE OP OPENBARE KERMISSEN
Artikel 1 - Toepassingsgebied (wet art. 1 5°, art. 2 §2)
Als kermis wordt beschouwd elke manifestatie ingericht of voorafgaand toegelaten door de gemeente om, op vastgestelde plaatsen en tijdstippen, de uitbaters van kermisattracties of van vestigingen van kermisgastronomie, die er producten of diensten aan de consument verkopen, samen te brengen.
Als kermisactiviteit wordt beschouwd elke verkoop, te koop aanbieding of uitstalling met het oog op de verkoop van diensten aan de consument in het kader van de uitbating van kermisattracties of van vestigingen van kermisgastronomie.
Dit reglement is van toepassing op alle kermissen die worden georganiseerd in gemeente Kortemark.
Dit reglement is niet van toepassing op pretparken, noch op vaste kermisattracties of private kermissen.
Artikel 2 - Gegevens van openbare kermissen (wet art. 8 §2)
De gemeente richt op het openbaar domein volgende openbare kermissen in en vertrouwt aan de Burgemeester de bevoegdheid toe betreffende alle aangelegenheden ter uitvoering tot dit reglement, de regeling van de kermissen en het opnemen van wijzigingen.
De Burgemeester zal voor elke standplaats de ligging, de grootte, het kermisplan en het gebruik bepalen:
Edewalle
Locatie: parking oc Edewallehof.
Wanneer: op de derde zaterdag van de maand augustus tot en met de daaropvolgende donderdag.
Kermisperiode: augustus.
(plan standplaatsen)
Kortemark
Locatie: Markt Kortemark.
Wanneer: op de zaterdag voor de laatste zondag van augustus tot en met de daaropvolgende zondag.
Kermisperiode: augustus/september.
(plan standplaatsen)
Handzame
Locatie: parking Gildezaal & Hansam en/of Handzameplein.
Wanneer: op de vrijdag voor de tweede zondag van september tot en met de volgende woensdag.
Kermisperiode: september.
(plan standplaatsen)
Werken
Locatie: Werkenplein.
Wanneer: op de zaterdag voor de derde zondag van september tot en met de volgende zondag.
Kermisperiode: september.
(plan standplaatsen)
Zarren
Locatie: Zarrenplein.
Wanneer: op de zaterdag voor de eerste zondag van oktober tot en met de volgende zondag.
Kermisperiode: september/oktober.
(plan standplaatsen)
De standplaatsen ingenomen ter gelegenheid van voornoemde kermissen mogen niet langer bezet worden dan gedurende de in dit artikel vermelde periodes.
De gemeenteraad geeft volmacht aan de Burgemeester om het plan van de standplaatsen van voornoemde kermissen op te maken en hieraan eventuele wijzingen aan te brengen en de data voor de kermissen nader te bepalen.
Artikel 3 - Voorwaarden inzake toewijzing standplaatsen (wet art. 8§2, art. 10 § 1 en KB art. 4 §2 en art. 10)
De standplaatsen op een openbare kermis worden toegewezen aan: de houders van een ondernemingsnummer dat kermisactiviteiten toelaat via de persoon die de onderneming rechtsgeldig vertegenwoordigt.
Deze persoon moet desgevallend de stukken voorleggen die de volgende zaken aantonen:
De burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris kan altijd vragen dat diegene die de onderneming rechtsgeldig vertegenwoordigt, zijn identiteitsbewijs voorlegt.
Artikel 4 - Verhouding abonnement – losse plaatsen (KB art. 8, 9 § 1)
De standplaatsen op de openbare kermissen worden toegewezen hetzij voor de duur van de kermis, hetzij per abonnement. Het abonnement is de regel.
De toewijzing voor de duur van de kermis is mogelijk:
De standplaatsen per abonnement worden toegewezen aan de uitbater die een zelfde standplaats op een abonnementsplaats heeft verkregen gedurende drie opeenvolgende jaren.
Voor de berekening van de termijn, worden de opeenvolgende jaren van verkrijging van de standplaats door de overlater verrekend in het voordeel van de overnemer, op voorwaarde dat er geen onderbreking was bij de overname.
De regel van drie jaar geldt niet wanneer de standplaats werd verkregen naar aanleiding van een opschorting van het abonnement. Deze beperking is echter niet van toepassing op de persoon die daarna de nieuwe overnemer is geworden van de standplaats.
Artikel 5 - Toewijzingsregels voor standplaatsen op de openbare kermissen (KB art. 13)
5.1. Vacature en kandidatuurstelling standplaats (KB art. 13 en 14)
Wanneer een standplaats vrijkomt, zal de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris deze vacature bekend maken door publicatie van een kennisgeving.
Deze kennisgeving zal gebeuren door middel van een bericht aangeplakt aan het gemeentelijk infobord en/of, via de website (www.kortemark.be).
De kandidaturen worden digitaal ingediend volgens de voorschriften en binnen de termijn voorzien in de kennisgeving van de vacature. Kandidaturen die hieraan niet voldoen, worden niet weerhouden.
Kandidaturen kunnen ook ingediend worden via een aangetekende brief met ontvangstmelding, of door een brief met ontvangstbewijs die wordt neergelegd op de plaats die aangewezen is in de kennisgeving van de vacature.
5.2. Onderzoek van de kandidaturen (KB art. 15)
Voor de vergelijking van de kandidaturen onderzoekt de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris of voldaan is aan de voorwaarden inzake toewijzing vermeld in artikel 3 van dit reglement.
De standplaatsen worden toegewezen op basis van één of meer van de volgende criteria :
a. de aard van de attractie of van de vestiging;
b. de technische specificaties van de attractie of van de vestiging;
c. de graad van veiligheid van de attractie of van de vestiging;
d. de aantrekkingskracht van de attractie of van de vestiging;
e. de deskundigheid van de uitbater, van de “aangestelde – verantwoordelijken” en van het tewerkgesteld personeel;
f. desgevallend, de nuttige ervaring;
g. de ernst en het zedelijk gedrag van de kandidaat.
Als de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris op basis van deze criteria, geen onderscheid tussen de kandidaturen kan maken, is een loting mogelijk.
Het openen van de kandidaturen, hun vergelijkend onderzoek, de controle van de voorwaarden en de gemotiveerde beslissing tot toewijzing van de standplaats worden opgenomen in een proces-verbaal.
Deze kan geraadpleegd worden overeenkomstig de bepalingen van de wet van 12 november 1997 betreffende de openbaarheid van bestuur in de provincies en gemeenten.
5.3. Bekendmaking van de toewijzing van de standplaats (KB art. 15 § 5)
De burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris deelt zowel aan de kandidaat die de standplaats toegewezen kreeg als aan elke niet weerhouden kandidaat de beslissing die hem aanbelangt mee op een van de volgende wijzen:
Artikel 6 - Het register en kermisplan van de toegewezen standplaatsen (KB art. 16)
Een register wordt bijgehouden waarin voor elke toegewezen standplaats de volgende zaken worden vermeld:
a. de situering van de standplaats;
b. de toewijzingsmodaliteiten van de standplaats;
c. de duur van het gebruiksrecht of het abonnement;
d. de naam, voornaam, adres van de persoon aan wie of door tussenkomst van wie de standplaats toegewezen werd;
e. desgevallend, het maatschappelijk doel van de rechtspersoon aan wie de standplaats toegewezen werd en het adres van haar maatschappelijke zetel;
f. het ondernemingsnummer;
g. de aard van de attractie of van de vestiging die de standplaats inneemt of die op de standplaats toegelaten is met vermelding van de technische specificaties;
h. de prijs van de standplaats behalve wanneer deze uniform werd vastgesteld;
i. desgevallend, de identificatie van de overlater en de datum van de overdracht.
Het kermisplan wordt aan het register toegevoegd.
Artikel 7 - Spoedprocedure (KB artikel 17)
Indien, in de vijftien dagen voorafgaand aan de opening van de kermis, de standplaatsen vacant blijven,
kan er worden voorzien in een spoedprocedure die als volgt is bepaald:
1. de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris raadpleegt de door hem gekozen kandidaten. Hij richt zich, in de mate van het mogelijke, tot verscheidene kandidaten per voorziene standplaats;
2. de kandidaturen worden ingediend hetzij per duurzame drager tegen ontvangstbewijs, hetzij schriftelijk tegen ontvangstbewijs;
3. de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris gaat over tot de toewijzing van de standplaatsen overeenkomstig de bepalingen opgenomen in artikel 5.2, eerste en tweede lid van dit reglement;
4. hij stelt een proces-verbaal op dat per vacature of onbezette standplaats de kandidaten vermeldt die hun kandidatuur hebben ingediend;
5. indien meerdere kandidaten naar eenzelfde standplaats dingen, geeft hij in het proces-verbaal de motivatie van zijn keuze aan;
6. hij deelt aan iedere kandidaat, hetzij bij ter post aangetekend schrijven met ontvangstmelding, hetzij bij persoonlijk overhandigde brief tegen ontvangstmelding, hetzij per duurzame drager (bijv. e-mail) met ontvangstmelding, de beslissing mede die hem aanbelangt.
Het plaatsen van uitbaters van kermisattracties of vestigingen waaraan een standplaats werd toegewezen op basis van de spoedprocedure, kan leiden tot aanpassingen aan het plan van de kermis, voor zover deze beperkt blijven en nauwkeurig worden gemotiveerd door de technische noodzakelijkheden van de toevoeging van de nieuwkomers op het kermisterrein.
De aanpassingen zullen onderworpen worden aan de goedkeuring van de eerstvolgende gemeenteraad of college van burgemeester en schepenen, al naargelang het geval.
Artikel 8 - Duur abonnement (KB Art. 12, §1 en 2)
1. Het abonnement heeft een duur van vijf jaar.
Na afloop wordt het stilzwijgend verlengd behalve in de gevallen bedoeld bij het opschorten (cf. artikel 9 van dit reglement) of het afstand doen van het abonnement (cf. artikel 10 van dit reglement).
2. De houder van het abonnement kan, op gemotiveerd verzoek, het abonnement voor een kortere duur verkrijgen. Deze aanvraag wordt ingewilligd bij de stopzetting van de activiteiten aan het einde van de loopbaan.
3. Indien zij omwille van andere motieven aangevraagd wordt, hangt het af van de beoordeling van de gemeente of van zijn afgevaardigde.
Artikel 9 - Opschorten abonnement (KB art. 12 § 3)
De houder van het abonnement kan het abonnement opschorten wanneer:
1. hij tijdelijk ongeschikt is om zijn activiteit uit te oefenen:
De opschorting gaat in onmiddellijk na de bekendmaking van de ongeschiktheid en houdt op op het einde van de kermis.
Indien de opschorting één jaar overschrijdt, moet zij minstens drie maanden voor het begin van de kermis hernieuwd worden.
2. hij over een abonnement beschikt voor een andere kermis die op hetzelfde ogenblik plaats heeft.
De opschorting moet worden bekend gemaakt tenminste drie maanden voor de begindatum van de kermis. Zij mag geen drie opeenvolgende jaren overschrijden.
De opschorting impliceert de opschorting van de wederzijdse verplichtingen die uit de overeenkomst voortkomen.
De vraag tot opschorting dient te gebeuren:
• bij ter post aangetekend schrijven met ontvangstmelding,
• of bij persoonlijk overhandigde brief tegen ontvangstmelding,
• of per duurzame drager (e-mail) met ontvangstmelding.
De burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris bevestigt onmiddellijk de ontvangst ervan.
Artikel 10 - Afstand van het abonnement (KB art. 12 §4)
De houder van het abonnement kan van het abonnement afstand doen :
De vraag tot afstand dient te gebeuren:
De burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris bevestigt onmiddellijk de ontvangst ervan.
Artikel 11 - Schorsing en opzegging van het abonnement (KB art. 12 § 6)
1. De burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris kan het abonnement intrekken of opschorten:
De intrekking van het abonnement gebeurt overeenkomstig de bepalingen vastgelegd in het gemeentelijk reglement.
De beslissing tot schorsing wordt betekend bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs of op een duurzame drager tegen ontvangstbewijs.
Bovendien kan de standplaatshouder, onverminderd de vervolgingen die door de gemeenten kunnen worden ingeleid, verplicht worden zijn inrichting van het foorplein te verwijderen. Indien het bevel tot ontruiming niet wordt opgevolgd, kan door de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris de ontruiming ambtshalve worden doorgevoerd. Op kosten en risico van de nalatige foorkramer.
De kosten ten gevolge van beschadigingen aan het gemeentepatrimonium, aangebracht door de kermisuitbater, zullen verhaald worden op de kermisuitbater. De eventuele vervolging en inningskosten zijn ten laste van de uitbater.
De betaalde standgelden zullen in deze gevallen definitief verworven zijn door de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris, onverminderd het recht van de gemeente om schadevergoeding te vorderen. Bij opschorting en intrekking zal de kermisuitbater in geen geval aanspraak kunnen maken op een schadevergoeding, van welke aard ook.
2. Vooropzeg vanuit de gemeente
Wanneer de openbare kermis of een deel van de standplaatsen definitief wordt opgeheven, geldt een termijn van vooropzeg aan de houders van een standplaats per abonnement:
Wanneer door werken in of rondom de kermiszone de nodige vrije ruimte niet meer beschikbaar is, waardoor de plaatsing van de kermisinrichting onmogelijk wordt.
In gevallen van absolute noodzakelijkheid kan hier van afgeweken worden. De minimumtermijn kan dan ingekort worden.
Artikel 12 - Overdracht standplaats (KB artikel 18)
De overdracht van een standplaats is toegelaten aan de overnemer:
Binnen het eerste jaar na de overdracht kan een standplaats niet opnieuw worden overgedragen, behalve na de expliciete goedkeuring van de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris.
De inname van de overgedragen standplaats door de overnemer is pas toegelaten als de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris heeft vastgesteld dat de overnemer voldoet aan de bepalingen van artikel 3 van dit reglement.
Artikel 13 - Inname standplaatsen (KB art. 11)
De standplaatsen die zijn toegewezen aan de personen, vermeld in artikel 3 van dit reglement, kunnen ingenomen worden door de volgende personen:
1° de personen, vermeld in artikel 3 van dit reglement, die een kermisactiviteit uitoefenen;
2° de personen die belast zijn met het dagelijks bestuur van een rechtspersoon aan wie de standplaats is toegewezen;
3° de echtgenoot of echtgenote of wettelijk samenwonende partner van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats is toegewezen, voor de uitoefening van de kermisactiviteit voor eigen rekening;
4° de feitelijke vennoten van de natuurlijke persoon of een maatschap aan wie de standplaats is toegewezen, die een kermisactiviteit voor eigen rekening uitoefenen;
5° de personen die de kermisactiviteit uitoefenen voor rekening of in dienst van de natuurlijke personen, maatschap of rechtspersonen, vermeld in punt 1° tot en met 4°.
De personen, vermeld in het eerste lid, 2° tot en met 5°, kunnen de standplaatsen innemen die toegewezen zijn aan de natuurlijke persoon of rechtspersoon of maatschap voor wiens rekening of wiens dienst ze de kermisactiviteit uitoefenen, buiten de aanwezigheid van de persoon aan wie of door middel van wie de standplaats is toegewezen.
Artikel 14 - Standgeld
Per kermis dient een retributie te worden betaald. Deze retributie wordt vastgesteld door de gemeenteraad in een afzonderlijk reglement.
Er zijn elektriciteitskasten geplaatst ten behoeve van de kermisuitbaters tijdens de kermissen. Voor gebruik van deze elektriciteitskasten dient een retributie betaald te worden. Deze retributie wordt vastgesteld door de gemeenteraad in een afzonderlijk reglement. Enkel gebruikers die vóór aanvang van de kermis een positief keuringsverslag met vermelding van het vermogen in kVA voorleggen, kunnen gebruik maken van een aansluiting op een elektriciteitskast. Het aantal aansluitingen aangeboden door het gemeentebestuur is beperkt.
De kermisuitbater kan in geen geval een vergoeding eisen wanneer blijkt dat er geen elektriciteitsaansluiting beschikbaar is voor zijn kermisattractie. Het gemeentebestuur wijst de elektriciteitsaansluitingen toe.
Deze retributies moeten betaald zijn vóór de aanvang van de kermis.
Artikel 15 - Voorwaarden inzake opstelling kermiskramen en kermiswagens
Artikel 16 – voorwaarden met betrekking tot de tijd
Artikel 17 – voorwaarden inzake veiligheid
§ 1.
Veiligheidsvoorschriften
De veiligheidsvoorschriften van het Koninklijk Besluit van 18 juni 2003 betreffende de uitbating van kermistoestellen dienen strikt nageleefd te worden.
Een geldig bewijs van keuring dient op elk ogenblik in de kermisinrichting aanwezig te zijn.
§ 2.
Brandvoorkoming en -bestrijding
Iedere standplaatshouder moet beschikken over gekeurde blusapparaten. De keuringsdatum moet op de toestellen vermeld staan. De blusapparaten moeten op een goed zichtbare plaats en binnen handbereik worden opgesteld.
De verwarmingsinstallaties en de afvoerleidingen van de verbrandingsgassen dienen voldoende veilig uitgevoerd te zijn.
De brandweer kan bijkomende maatregelen opleggen.
Artikel 18 – voorwaarden inzake milieu
§ 1.
Afvalwater:
Het is ten strengste verboden de afloop van het water der wegen naar de rioolmonden op enige wijze te stremmen. Daartoe dienen de greppels der rijwegen en de rioolmonden volkomen vrijgelaten te worden.
De afwaswaters en vuile waters moeten langs waterdichte leidingen van voldoende doorsnede tot aan de greppels of rioolmonden gevoerd worden.
§ 2.
Lawaai:
1. Het is verboden gebruik te maken van oorverdovende seinen. Werktuigen, motoren en generatoren zullen geen gedruis of gedreun, abnormaal hinderlijk voor de buurt, mogen veroorzaken.
De wettelijke bepalingen in verband met geluidsnormen voor muziek in openbare en private inrichtingen, dienen stipt nageleefd te worden. De geluidssterkte, geproduceerd op de foorkramen, mag de maximumsterkte zoals bepaald in de vigerende wetgeving, niet overschrijden.
2. Het is verboden sirenes en/of claxons die het geluidssignaal van een hulpvoertuig benaderen, te plaatsen en/of te gebruiken. Deze toestellen zullen, indien zij toch zouden gebruikt worden, door de politie worden weggenomen en in bewaring gehouden tot aan het einde van de kermis.
§ 3.
Afvalstoffen:
Elke kermisuitbater moet de nodige voorzieningen treffen om vervuiling van de omgeving door weggeworpen verpakkingen en dergelijke te voorkomen o.a. door zelf vuilnisbakken rond de inrichtingen te plaatsen.
Afvalstoffen van de inrichting zelf moeten doelmatig verzameld worden in gesloten zakken. Tijdens de openingsuren mogen geen vuilniszakken zichtbaar zijn.
Artikel 19 – Bijzondere bepalingen
Artikel 20 – Extra verplichtingen
AFDELING 2 - ORGANISATIE VAN KERMISACTIVITEITEN OP HET OPENBAAR DOMEIN BUITEN OPENBARE KERMISSEN
Artikel 21 - Toepassingsgebied (KB art. 19 en 20)
1. Op aanvraag van een kermisuitbater
Eenieder die een standplaats wenst in te nemen op één of meerdere plaatsen van het openbaar domein buiten de openbare kermissen om een kermisactiviteit uit te oefenen moet dit voorafgaand aanvragen bij de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris.
2. Van uit de gemeente
Wanneer de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris.
een standplaats op het openbaar domein wenst toe te kennen, wordt de procedure zoals omschreven in artikel 5 van dit reglement gevolgd.
Artikel 22 - Voorwaarden inzake toewijzing en inname standplaatsen (KB art. 21)
De personen die voldoen aan de voorwaarden tot het verkrijgen (zie artikel 3) en innemen van de standplaatsen op de openbare kermis (zie artikel 13) kunnen standplaatsen op het openbaar domein verkrijgen en innemen.
Artikel 23 - Duur machtiging (KB art. 22)
De machtiging wordt door de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris toegekend
- voor een bepaalde periode
- of per abonnement
Een abonnement kan toegekend worden van zodra de kermisuitbater een zelfde standplaats heeft verkregen gedurende drie opeenvolgende jaren.
Voor de berekening van de termijn, worden de opeenvolgende jaren van verkrijging van de standplaats door de overlater verrekend in het voordeel van de overnemer, op voorwaarde dat er geen onderbreking was bij de overname.
De regel van drie jaar geldt niet wanneer de standplaats werd verkregen naar aanleiding van een opschorting van het abonnement. Deze beperking is echter niet van toepassing op de persoon die daarna de nieuwe overnemer is geworden van de standplaats.
Artikel 24 - Abonnementen (KB art. 23)
De artikelen 8, 9, 10, 11 en 12 zijn van toepassing op de abonnementen toegekend krachtens afdeling 2.
AFDELING 3 – ALGEMENE BEPALINGEN
Artikel 25 - (KB art. 24)
De personen belast met de praktische organisatie van de openbare kermissen en de kermisactiviteiten op het openbaar domein, hiertoe aangesteld door de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris zijn gemachtigd om de documenten vermeld in artikel 3 van dit reglement te controleren. Deze documenten dienen ten allen tijde op de plaats van uitbating beschikbaar te zijn.
Artikel 26
De niet uitdrukkelijk in dit reglement voorziene gevallen worden door de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris beslecht. Inzake rechterlijke betwistingen zijn alleen deze rechtbanken bevoegd waarvan de territoriale bevoegdheid zicht uitstrekt over het grondgebied Kortemark.
Artikel 27
Overtredingen van de bepalingen in artikel 14 van dit reglement kunnen gesanctioneerd worden conform titel III Algemene bepalingen – strafbepalingen van het Algemeen Politiereglement.
Artikel 28 - In werking treden reglement (cf wet, art 10§2)
Dit reglement treedt in werking op 1 april 2025.
Artikel 1 : De gemeenteraad keurt het inhoudelijk en financieel verslag over het werkjaar 2024, evenals het verslag van de accountant, goed.
Artikel 2 : Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de IOED Polderrand (voorzitter: stefaan.reynaert@oudenburg.be; secretaris: david.vanmoerkercke@ichtegem.be; coördinator: joke.meerkens@oudenburg.be).
Artikel 1 : De gemeenteraad keurt het voorstel om tot vrijwillige ontbinding van de projectvereniging Polderrand over te gaan goed.
Artikel 2 : De gemeenteraad keurt het voorstel om het archief van Polderrand over te dragen aan Stad Oudenburg goed.
Artikel 3: Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de IOED Polderrand (voorzitter: stefaan.reynaert@oudenburg.be; secretaris: david.vanmoerkercke@ichtegem.be; coördinator: joke.meerkens@oudenburg.be).
Enig artikel: De gemeenteraad keurt de geactualiseerde versie van het kerkenbeleidsplan goed.
Artikel 1: De gemeenteraad keurt onderstaande statuten van de jeugdraad goed.
Artikel 2: De gemeenteraad keurt het huishoudelijk reglement, toegevoegd als bijlage, goed.
Statuten van de Jeugdraad van Kortemark in uitvoering van het decreet van
23 november 2023 houdende het jeugd- en kinderrechtenbeleid en de ondersteuning van het jeugdwerk.
Deze statuten vervangen:
BENAMING
Artikel 1
In de gemeente Kortemark is een gemeentelijke jeugdraad actief. Ze wordt verder verkort vermeld als ‘jeugdraad’.
Artikel 2
De zetel en het correspondentieadres van de jeugdraad is de jeugddienst. Brouwersplein 3, 8610 Kortemark
DOELSTELLINGEN
Artikel 3
De gemeentelijke jeugdraad heeft als algemeen doel: het behartigen van de belangen van alle kinderen en jongeren van de gemeente Kortemark.
Om deze doelstelling te verwezenlijken kan de jeugdraad:
- overleg onderhouden
- samenwerking tot stand brengen
- activiteiten/evenementen coördineren
SAMENSTELLING
Artikel 4
De jeugdraad bestaat uit stemgerechtigde leden en waarnemers.
Artikel 5 - Stemgerechtigde leden
a) Alle plaatselijke erkende jeugd- en andere organisaties die een actieve jeugdwerking(*) in de gemeente kunnen aantonen kunnen twee stemgerechtigde leden afvaardigen. Deze leden wordt door de betrokken vereniging aan het begin van het jeugdwerkjaar voorgedragen en moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
In geval een afgevaardigde niet aanwezig kan zijn, kan deze zich bij volmacht laten vertegenwoordigen door een ander lid, die aan dezelfde voorwaarden moet voldoen.
(*): De criteria voor een ‘actieve jeugdwerking’ zijn:
b) Geïnteresseerde jongeren, die lid willen worden van de jeugdraad, kunnen door de jeugdraad gecoöpteerd worden. Gecoöpteerde leden hebben stemrecht en moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:
Geïnteresseerde jongeren die lid willen worden moeten zichzelf voordragen (schriftelijk) met een opgave van hun motivatie van hun kandidaatstelling.
Artikel 6 - Waarnemende leden
Waarnemende leden kunnen zijn:
Artikel 7 - Politieke mandatarissen
Politieke mandatarissen kunnen, zoals bepaald in het decreet van 14 februari 2003 houdende subsidiëring van gemeentebesturen en de Vlaamse Gemeenschapscommissie inzake het voeren van een jeugdbeleid, geen lid zijn van de gemeentelijke jeugdraad.
Zoals hierboven bepaald (art. 6), kunnen enkel de schepen van jeugd en speelpleinwerking als waarnemers uitgenodigd worden naar de vergadering.
Artikel 8
Uiterlijk 6 maand, volgend op de installatie van de nieuwe gemeenteraad moet de jeugdraad opnieuw worden samengesteld. De eerste vergadering van elke periode wordt samengeroepen door de Schepen van Jeugd. Op deze vergadering kiest de jeugdraad de voorzitter voor deze periode onder de stemgerechtigde leden.
DUUR EN EINDE VAN HET MANDAAT
Artikel 9
Het mandaat van de leden blijft lopen zo lang ze blijven deelnemen aan de jeugdraden. Een stopzetting of vervanging dient altijd ofwel mondeling tijdens een jeugdraad ofwel schriftelijk op een ander moment meegedeeld te worden.
Artikel 10
Het mandaat wordt beëindigd door:
a) Het ontslag van de betrokkene zelf uit de jeugdraad of uit de vereniging die hij/zij vertegenwoordigt. De vereniging kan dan een ander lid van de vereniging als afgevaardigde voor de jeugdraad aanduiden (zie art. 5a).
b) De vereniging die de opdracht van de betrokkene stopzet. De vereniging kan dan iemand anders afvaardigen (zie art. 5a).
c) Drie opeenvolgende niet-verontschuldigde afwezigheden. Na twee niet-verontschuldigde afwezigheden worden zowel de vereniging als het jeugdraadslid, door de secretaris van de jeugdraad verwittigd.
Na drie niet-verontschuldigde afwezigheden wordt door de jeugdraad beslist over het ontslag van het betrokken lid. Indien het jeugdraadslid wordt ontslagen, kan hij tijdens het lopend werkjaar geen lid meer worden van de jeugdraad.
De vereniging kan dan iemand anders afvaardigen (zie art. 5a).
d) Niet meer te voldoen aan de voorwaarden gesteld in art. 5 a) of b).
STEMMING
Artikel 11
De jeugdraad beslist met gewone meerderheid van de aanwezige stemgerechtigde leden.
Een stemming is geldig wanneer minimaal ½ van de stemgerechtigden aanwezig zijn.
ERKENNING EN ONDERSTEUNING
Artikel 12
De jeugdraad vraagt zijn erkenning aan de gemeenteraad en legt daartoe zijn statuten en huishoudelijk reglement, en de latere wijzigingen ervan, ter goedkeuring voor.
Artikel 13
Het college van Burgemeester en Schepenen brengt de Afdeling Jeugd en Sport van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap op de hoogte binnen de 20 dagen na de goedkeuring.
Artikel 14
De gemeenteraad bepaalt, na advies van de jeugdraad, de voorwaarden en de modaliteiten van de werking van de jeugdraad, in het bijzonder betreffende:
Deze voorwaarden en modaliteiten worden opgenomen in het huishoudelijk reglement.
Artikel 15
Het gemeentebestuur stelt een jeugdambtenaar - de jeugdconsulent - aan die belast is met de dagelijkse ondersteuning van de jeugdraad.
Artikel 16
Er wordt een jaarlijkse werkingstoelage voor de jeugdraad voorzien.
Artikel 17
Het gemeentebestuur stelt een vergaderlokaal ter beschikking.
Artikel 18
Deze statuten werden door de jeugdraad in zitting van 21 februari 2025 positief geadviseerd en goedgekeurd door de gemeenteraad in de zitting van 31 maart 2025.
Artikel 1: De gemeenteraad keurt het bestek en de raming voor de opdracht “Riolerings- en wegenwerken in de Firmin Deprezstraat, Processiestraat en Hospitaalstraat”, opgesteld door de ontwerper, STUDIEBUREAU JONCKHEERE BV, Torhoutse Steenweg 378C te 8200 BRUGGE, goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 4.015.450,98 EUR incl. btw. Het aandeel van de gemeente wordt geraamd op 953.023,91 EUR incl. btw.
Artikel 2: De gemeenteraad beslist dat bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Artikel 3: De gemeenteraad beslist dat de aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Artikel 1: De gemeenteraad keurt het bestek en de raming voor de opdracht “Riolerings- en wegenwerken in de Sneppestraat, Seizoenwerkerslaan en Handzamestraat”, opgesteld door de ontwerper, studiebureau Lobelle bv, Gistelsteenweg 112, 8490 Jabbeke, goed . De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 5.515.490,26 EUR incl. btw. Het aandeel van de gemeente wordt geraamd op 1.033.961,34 EUR excl. btw of 1.251.093,22 EUR incl. btw.
Artikel 2: De gemeenteraad beslist dat bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Artikel 3: De gemeenteraad beslist dat de aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Bijwerken |
+ |
€ 38.490,70 |
Totaal excl. btw |
= |
€ 38.490,70 |
Btw |
+ |
€ 8.083,05 |
TOTAAL |
= |
€ 46.573,75 |
Gunstig visum HCMMA/GEB 766 van Hans Cromheecke van 04 maart 2025
Enig artikel: De gemeenteraad beslist dat goedkeuring wordt verleend aan VER06-181 CC De Beuk-Renovatie sanitaire ruimtes GLV-20250123 van de opdracht “Renovatie CC De Beuk - Foyer” voor het totaal bedrag in meer van 38.490,70 € excl. btw of 46.573,75 € incl. 21% btw (8.083,05 €).
Advies ADV/2025/043 van Hans Cromheecke van 17 februari 2025: Gunstig
Enig artikel: De gemeenteraad keurt de offerte 5000072230 voor de verledding van de openbare verlichting in de Schoolwegel voor een bedrag van 7.287,26 € incl. btw goed.
Gunstig visum RV/VERLED/3648 van Hans Cromheecke van 11 maart 2025
Enig artikel: De gemeenteraad keurt de offerte 500071315 voor de verledding van de openbare verlichting in de Fabrieksweg, Talpestraat, Zuiderpark, Groenteweg, Conservenstraat, Amersveldestraat, Hoogledestraat, Stationsstraat, 10de Linie Regimentstraat, Handzamestraat, Pastoor Blanckestraat, Nieuwstraat, Markt, Den Triangel en opties voor een bedrag van 101.529,79 € incl. btw goed.
Gunstig visum RV/VERLED/654 van Hans Cromheecke van 13 maart 2025
Enig artikel: De gemeenteraad keurt de offerte 5000071317 voor de verledding van de openbare verlichting in de Spanjaardstraat, Ieperstraat, Gitsstraat, Oude Zeedijkstraat, Leenbosstraat, Voshoek, Triangel en de Hoogledestraat voor een bedrag van 65.596,76 € incl. btw goed.
Enig artikel: De gemeenteraad neemt kennis van de inhoudelijke en financiële rapportering 2024 in verband met het Lokaal Energie- en Klimaatpact.
De gemeenteraad gaat over bij geheime stemming tot de aanstelling van de leden van de Gecoro.
22 raadsleden nemen aan de stemming deel.
22 stembriefjes worden in de stembus gevonden.
De oplezing van de stembriefjes levert volgend resultaat op.
Aanstelling als effectieve deskundige in de Gecoro:
Aanstelling als effectieve vertegenwoordigers van een maatschappelijke geleding:
Aanstelling als plaatsvervangende vertegenwoordigers van een maatschappelijke geleding:
Aanstelling als voorzitter van de Gecoro:
Aanstelling als secretaris van de Gecoro:
Er zijn geen blanco stemmen.
Ieder lid heeft de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen bekomen.
Artikel 1: De gemeenteraad stelt volgende personen aan om als effectieve deskundige te zetelen in de Gecoro:
Artikel 3: De gemeenteraad stelt volgende personen aan als vertegenwoordiger van een maatschappelijke geleding:
Artikel 4: De gemeenteraad stelt volgende persoon aan als voorzitter van de Gecoro: Alexander Maekelberg.
Artikel 5: De gemeenteraad stelt mevrouw Gwendoline Vermeire, omgevingsambtenaar van de gemeente Kortemark aan als secretaris van de Gecoro.
Indien de aanvrager jonger is dan 65 jaar: het gezinsinkomen mag niet groter zijn dan het bedrag dat geldt voor de verhoogde tegemoetkoming. Bij de aanvraag wordt rekening gehouden met het gezamenlijk belastbaar inkomen van het meest recente aanslagbiljet. Afhankelijk van het inkomstenjaar (jaar van aanvraag - 1 of – 2 jaren) wordt de inkomensgrens bepaald.
Indien het aanvrager 65 jaar of ouder is: de aanvrager en zijn/haar partner moeten gerechtigd zijn op een inkomensgarantie voor ouderen. Dit wordt aangetoond met een attest van de Rijksdienst voor Pensioenen.
Personen in budgetbeheer en begeleiding met actieve schulden.
Personen die in schuldbemiddeling of collectieve schuldregeling zijn, met actieve schulden;
Er wordt voorgesteld om het kansentarief toe te kennen voor lidgelden, kampgelden, deelnamegeld aan activiteiten en fuiven/feesten. Het kansentarief kan niet toegekend worden voor activiteit met als doel fondsenwerving (eetfestijnen e.d.), deelname aan meerdaagse reizen en de aankoop van materiaal, uniform of andere kledij.
Artikel 1: De gemeenteraad beslist om onderstaand addendum aan de regionale samenwerkingsovereenkomst Uitpas Westhoek goed te keuren:
Indien de aanvrager jonger is dan 65 jaar: het gezinsinkomen mag niet groter zijn dan het bedrag dat geldt voor de verhoogde tegemoetkoming. Bij de aanvraag wordt rekening gehouden met het gezamenlijk belastbaar inkomen van het meest recente aanslagbiljet. Afhankelijk van het inkomstenjaar (jaar van aanvraag -1 of -2 jaren) wordt de inkomensgrens bepaald.
Indien de aanvrager 65 jaar of ouder is: de aanvrager en zijn/haar partner moeten gerechtigd zijn op een inkomensgarantie voor ouderen. Dit wordt aangetoond met een attest van de Rijksdienst voor Pensioenen.
Personen in budgetbeheer en begeleiding met actieve schulden.
Personen die in schuldbemiddeling of collectieve schuldregeling zijn, met actieve schulden.
Artikel 3: Er worden enkel samenwerkingsovereenkomsten afgesloten met verenigingen/organisaties die in hoofdzaak gericht zijn op het aanbieden van vrijetijdsbeleving.
De gemeenteraad gaat over bij geheime stemming tot de aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergaderingen voor de volledige legislatuur.
22 raadsleden nemen aan de stemming deel.
22 stembriefjes worden in de stembus gevonden.
De oplezing van de stembriefjes levert volgend resultaat op:
21 ja-stemmen op naam van Dorine Onraedt, 0 neen-stemmen, 1 onthouding en 0 blanco stemmen.
Dorine Onraedt heeft de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen bekomen.
Artikel 1: De gemeenteraad beslist mevrouw Dorine Onraedt aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergaderingen van EFIN BV voor de volledige legislatuur.
Artikel 2: Afschrift van dit besluit wordt toegestuurd aan EFIN BV, Noordlaan 9 te 8820 Torhout.
De gemeenteraad gaat over bij geheime stemming tot de aanduiding van een vertegenwoordiger voor de algemene vergadering voor de volledige legislatuur
22 raadsleden nemen aan de stemming deel.
22 stembriefjes worden in de stembus gevonden.
De oplezing van de stembriefjes levert volgend resultaat op:
21 ja-stemmen op naam van Dorine Onraedt, 0 neen-stemmen, 1 onthouding en 0 blanco stemmen.
Dorine Onraedt heeft de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen bekomen.
Enig artikel: Mevrouw Dorine Onraedt wordt aangesteld als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de vzw Blijvelde WZC voor de duur van de volledige legislatuur.
Enig artikel: Er wordt mededeling gegeven van de verslagen van de cultuurraad van 19 november 2024 en 18 februari 2025.
Namens Gemeenteraad,
Sara De Meyer
Algemeen Directeur
Toon Vancoillie
Voorzitter gemeenteraad