Enig artikel: De gemeenteraad stelt het hiernavolgend reglement met betrekking tot de aanleg van straatgeveltuinen vast.
De gemeente Kortemark wil extra kwaliteitsvol groen in de gemeente. Slim gekozen gevelbeplanting zorgt voor verkoeling in de zomer, helpt fijn stof uit de lucht filteren, houdt regenwater langer vast, helpt geluid dempen, is goed voor vogels, vlinders en bijen. Daarom wordt de aanleg van een straatgeveltuin gestimuleerd.
In dit reglement hebben onderstaande termen de ernaast vermelde betekenis:
Straatgeveltuin |
Een beplant gedeelte van de openbare weg, tegen de perceelgrens (tegen een gevel van een gebouw, een vrijstaande muur, …) inclusief de afboording. |
De beheerder |
De eigenaar van de woning of -op voorwaarde dat de eigenaar of de vereniging van mede-eigenaars akkoord gaat- de gebruiker of houder van het zakelijk recht, die de straatgeveltuin heeft aangelegd of heeft laten aanleggen. |
De weg voor voetgangersverkeer |
Elk gedeelte van de openbare weg dat hoofdzakelijk gebruikt wordt voor voetgangersverkeer waaronder ook rolstoelgebruikers. |
Obstakelvrije wandeldoorgang |
Ruimte waarbinnen de voetganger zich kan voortbewegen zonder dat een vaste hindernis (een paal, een verkeersbord, een parkeerzone, …) zijn voortgang belemmert. De afstand van deze wandeldoorgang wordt in dit reglement gemeten grenzend aan de rand en loodrecht vanaf het straatgeveltuintje. |
Plantvak |
De onverharde zone in de openbare weg waarin de straatgeveltuin komt. |
Het reglement is van toepassing op het grondgebied van de gemeente Kortemark en zijn deelgemeenten.
§1. Het is toegelaten een straatgeveltuin aan te leggen op volgende voorwaarden:
De gemeente bundelt alle aanvragen en contacteert de aanvragers in de maanden februari en oktober. Na een positieve evaluatie breekt de gemeente daarna de nodige stoeptegels uit. Dit gebeurt op die manier telkens aan het begin van het plantseizoen.
§2. De beheerder dient de nodige voorzichtigheid in acht te nemen. Mogelijke schade aan leidingen en kabels valt ten laste van de beheerder. Bij de minste twijfel over de aanwezigheid van leidingen en kabels dient informatie te worden ingewonnen bij nutsbedrijven. Alle voorzieningen van openbaar nut zoals straatnaamborden, verlichtingspalen en pictogrammen moeten steeds zichtbaar blijven en bereikbaar zijn.
§3. De beheerder moet de straatgeveltuin en de verharding errond onderhouden zodat ze geen hinder of gevaar opleveren voor het verkeer. De obstakelvrije wandelruimte moet steeds 1.20m zijn.
De bevoegde gemeentediensten herstellen eventuele schade aan de openbare weg veroorzaakt door de straatgeveltuin op kosten van de beheerder. De beheerder verbindt er zich toe elke verzakking of andere beschadiging onmiddellijk te melden en zelf voorlopig de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen.
§4. Alle dood of levend materiaal in de straatgeveltuin verwerkt, blijft eigendom van de beheerder. De beheerder is verantwoordelijk voor alle ongevallen die voortgaan uit de aanwezigheid van de straatgeveltuin of het niet naleven van het reglement. De beheerder zal de door de bevoegde gemeentedienst opgelegde onderhoudswerken, op eerste verzoek onmiddellijk uitvoeren. De beheerder vrijwaart de gemeente Kortemark tegen alle vorderingen die derden tegen haar instellen als gevolg van de aangelegde geveltuin.
§5. De bevoegde gemeentedienst of operator op het openbaar domein kan de al dan niet tijdelijke verwijdering van materialen en planten eisen in kader van werkzaamheden. Het gemeentebestuur betaalt hiervoor geen vergoeding aan de beheerder. Het gemeentebestuur kan nooit aansprakelijk gesteld worden voor gelijk welke verandering of beschadiging veroorzaakt aan de geveltuin. De bevoegde gemeentedienst zal het plantvak van de straatgeveltuin herstellen zonder vergoeding aan de beheerder. De beheerder zorgt indien nodig voor nieuwe beplanting.
§6. Als de straatgeveltuin helemaal of gedeeltelijk wordt weggebroken, dan moet de gemeente daarvan op de hoogte worden gebracht. De gemeente zal de openbare weg in zijn oorspronkelijke toestand herstellen. Hieraan zijn geen kosten verbonden voor de beheerder.
§7. Niet-reglementair aangelegde straatgeveltuinen of niet onderhouden straatgeveltuinen, worden op kosten van de beheerder uitgebroken of in overeenstemming gebracht met de bestaande reglementering zonder dat de gemeente Kortemark tot enige schadevergoeding verplicht kan worden.
§ 8. De gemeente Kortemark kan steeds een reglementair aangelegde straatgeveltuin op haar openbaar domein verwijderen en de openbare weg in zijn oorspronkelijke toestand herstellen. De gemeente betaalt hiervoor geen vergoeding aan de beheerder, maar hieraan zijn ook geen kosten verbonden voor de beheerder.
Dit reglement treedt in werking op 21 maart 2023.